Klantenservice Thuis

Internet is traag


Hier vind je meer informatie over jouw internetverbinding en internetsnelheid. De internetsnelheid die je bij Tele2 ontvangt, maar ook bij andere internetproviders, is afhankelijk van verschillende factoren. Lees hier wat goed is om te weten over internetten bij Tele2.
Factoren in huis die je snelheid kunnen beïnvloeden.

Je hoofdaansluiting
De hoofdaansluiting is de plek waar internet je woning binnenkomt. Dit is vaak in de meterkast. Om de maximale snelheid binnen te krijgen moet het modem dichtbij het hoofdaansluitpunt zijn verbonden, op maximaal 2 meter.

Leeftijd computer
Je internetsnelheid is ook afhankelijk van je computer. Een moderne computer van maximaal 2 jaar oud heeft een snelle processor, veel geheugen en een netwerkkaart die alle soorten draadloze verbinding ondersteunt. Met een oudere computer is de snelheid niet optimaal.

Aantal computers

Als je meerdere computers of apparaten tegelijk gebruikt, wordt de snelheid per computer lager.

Je besturingssysteem
Het besturingssysteem op je computer is belangrijk voor de internet snelheid. Bij Windows XP en oudere systemen zijn hoge snelheden vaak niet mogelijk. Gebruik daarom versies vanaf Windows 7 of recenter. Welk systeem je ook gebruikt, het is belangrijk dat je alle updates downloadt en installeert. De updates zorgen ervoor dat je computer optimaal blijft werken.

Je tablet of mobiele telefoon
Je kunt ook een tablet of telefoon op het draadloze netwerk (Wifi) aansluiten. Je kunt dan snel internetten zonder extra kosten van een mobiele internetverbinding. Houd er rekening mee dat de snelheid waarmee websites worden geladen over het algemeen langzamer is dan op een computer. Dit komt omdat mobiele telefoons en tablets vaak minder geheugen hebben en een langzamere processor. Net als bij een computer kunnen nieuwere apparaten vaak hogere snelheden aan dan oudere.

Software en apps
De software die je hebt geïnstalleerd op je computer, tablet of telefoon heeft veel invloed op de internet snelheid die je ervaart. Een nieuwe computer is ook stukken sneller omdat er nog weinig software op staat. Veel applicaties zijn constant verbonden met het internet, vaak zonder dat je het merkt. Voor apps geldt meestal: hoe minder, hoe beter. Voorbeelden zijn: downloadprogramma’s, muziekprogramma’s, firewalls, virusscanners, software die automatisch je e-mail ophaalt en apps met reclame.

Je tv-abonnement
Heb je interactieve tv? Dan wordt er een klein deel van je internetverbinding gereserveerd voor tv-kijken.

Powerplugs

Je kunt ook gebruik maken van powerplugs, een draadloze verbindingsset waarmee je tv-signaal via het elektriciteitsnetwerk van je huis wordt verstuurd. Deze verbinding is vaak minder snel dan verbinding met een netwerkkabel.

Muren en vloeren

Muren of vloeren van beton maken de draadloze verbinding langzamer of blokkeren het internetsignaal soms volledig.

Kabel tussen modem en computer

Het snelste internet haal je binnen door je computer via een kabel met het modem te verbinden. Gebruik je een kabel, zorg er dan voor dat die van hoge kwaliteit is. Het liefst een netwerkkabel type ‘CAT5 UTP’. Die wordt standaard meegeleverd bij het installatiepakket of gebruikt bij installatie door een Tele2 monteur.

Internet via koperkabel

Vanaf je huis ben je via het geavanceerde DSL-netwerk (ADSL of VDSL) van Tele2 verbonden met de wijkcentrale. In de centrale komen alle koperdraden van de huizen uit je wijk samen. De maximale internet snelheid neemt af als je je verder van deze centrale bevindt. In de meeste huizen in Nederland is een internetverbinding via koperdraad aangelegd. De kwaliteit van deze koperdraden kan variëren en invloed hebben op de snelheid van het internet.

Je modem

Als je modem warm wordt, presteert hij minder goed. Zorg er daarom voor dat je modem aan alle kanten een paar centimeter vrij staat. Een draadloze verbinding is langzamer. Hoe verder de computer van de modem afstaat, hoe minder internetsnelheid. Houd de afstand tussen modem en computer daarom kort (maximaal 10 meter). Als er veel andere draadloze netwerken in je omgeving zijn, neemt de snelheid van je internetverbinding af. Dit kan het geval zijn als buren ook draadloze internet gebruiken, of als je draadloze apparaten zoals een babyfoon in huis hebt.

Direct hulp nodig?

Heb je een vraag? Stel hem aan onze virtuele assistent.
Tele2 schrijft een bericht...

Doe het zelf
met mijntele2

Via MijnTele2 heb je inzicht in je abonnement, je facturen en je profielgegevens. Ook kun je via MijnTele2 extra producten bestellen en dingen wijzigen. Regel het gemakkelijk zelf via MijnTele2!
Inloggen MijnTele2