De snelheid die je thuis kunt verwachten

Bij Tele2 zijn we eerlijk over internetsnelheden. Daarom hebben we het hier niet over een maximumsnelheid, bijvoorbeeld ‘tot 20Mb/s’, maar over de realistische snelheid die we verwachten op jouw adres.

Verschillende internetaansluitingen

Bij een koperaansluiting – Internet Light- hangt je snelheid af van de gebruikte techniek op jouw adres en de afstand tot de centrale. Bij glasvezel hoort een vaste snelheid. Gebruik de postcodecheck om te zien welke producten en snelheden je op jouw adres kunt krijgen. De snelheid die wij verwachten wordt gemeten op de plek waar je internet het huis binnenkomt, in het modem.

Advies voor snelheid internet in staafkolom

Open over internetsnelheden

Geadverteerde download- en uploadsnelheid
Dit is de maximale internetsnelheid. Bij Tele2 zijn we graag eerlijk over internetsnelheden. Wanneer je dus kiest voor een pakket met verwachte snelheid 20Mb/s, dan is dit ook de snelheid die je thuis kunt verwachten.

Maximale download- en uploadsnelheid
De maximale snelheid is de snelheid die we met je overeenkomen in je contract. Dit is de maximale internetsnelheid op basis van de technische mogelijkheden op jouw adres. Dit wordt eventueel beperkt door de snelheid opgenomen in het contract van de afgenomen dienst, wanneer je niet voor de hoogst  beschikbare snelheid hebt gekozen . De maximale snelheid komt zodoende vaak overeen met de geadverteerde downloaden upload snelheid.

Bij één van de tien metingen die een eindgebruiker in één week uitvoert moet tenminste 90% van de maximumsnelheid gerealiseerd worden. De metingen dienen gelijkmatig te worden verspreid over minimaal drie dagen in deze week. De metingen kunnen op elk moment van de dag worden uitgevoerd, maar slechts één meting per uur wordt meegeteld.

Minimale download- en uploadsnelheid
De minimale downloadsnelheid is tenminste 75% en hoger van de maximale downloadsnelheid. De minimale uploadsnelheid is 256 Kb/s.

Normaliter beschikbare download- en uploadsnelheid
De normaliter beschikbare download en uploadsnelheid is de snelheid die je normaal moet kunnen behalen en is gelijk aan 80% van maximale snelheid.

De normaliter beschikbare snelheid moet in acht van de tien metingen gehaald worden die een eindgebruiker in één week uitvoert. De metingen dienen gelijkmatig te worden verspreid over minimaal drie dagen in deze week. De metingen kunnen op elk moment van de dag worden uitgevoerd, maar slechts één meting per uur wordt meegeteld.

Thuis

De snelheid die we verwachten wordt gemeten op de plek waar je internet het huis binnenkomt – in het modem. En dat is ook de snelheid die je te zien krijgt als je bij ons een internetabonnement bestelt. Welke je snelheid je internet thuis ophaalt op bijvoorbeeld je tablet hangt af van allerlei factoren. Hier zie je een voorbeeld van een gemiddeld huishouden. Maar, dit is voor iedereen anders! Waar hangt je snelheid vanaf?

 • Bezetting
  Met minder mensen tegelijk internetten versnelt je verbinding
 • Activiteit
  Alleen internet gebruiken is sneller dan tegelijk tv kijken
 • Kabel versus wifi
  Verbinding via een kabel is altijd sneller dan draadloos / wifi
 • Leeftijd apparaten
  Nieuwere apparaten zorgen voor sneller internet
 • Soort bekabeling
  Kortere kabels van hogere kwaliteit verbeteren de verbindingssnelheid
Dwarsdoorsnede van huis met berekening internet
Zo snel mogelijk

Nu je weet hoe de snelheid wordt bepaald, kies je het pakket dat het beste bij je past en let je op de factoren die de snelheid beïnvloeden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een kabel of kijk naar onze tips om je wi-fi snelheid te optimaliseren.