WHITEPAPER
BESCHERM UW ORGANISATIE TEGEN DDOS-AANVALLEN

Voorkom dat een DDOS-aanval uw organisatie platlegt

DDoS-aanvallen zijn uitgegroeid van simpele pesterijen tot een professionele middelen om organisaties schade toe te brengen. Ze kunnen een verwoestend effect hebben op uw organisatie. Bas Piek, Marketing Manager Zakelijk bij Tele2, legt uit hoe zich tegen zulke cyberaanvallen kunt beschermen.

“Bij een DDoS-aanval wordt een systeem bestookt met grootschalig internetverkeer. De aanvaller genereert deze aanvallen door een groot aantal computers te kapen via malware. Zonder dat de eigenaren het weten, worden hun computers op afstand bestuurd. Deze zogeheten botnets kunnen uit miljoenen pc’s bestaan. Het gegenereerde verkeer is zo groot dat de internetverbinding van de organisatie dit onmogelijk kan verwerken. Daardoor kunnen websites, webapplicaties en netwerken onbereikbaar worden. Het gevolg is dat gebruikers en klanten niet meer bij de dienstverlening kunnen – wat precies het doel is van de aanvallers.”

Twee soorten aanvallen
Er bestaan ruwweg twee soorten DDoS-aanvallen. De meest voorkomende is de volumeaanval. Hierbij wordt gebruikgemaakt van simpele methodes om zo snel mogelijk een opstopping in de internetverbinding(en), het netwerk of systemen van de klant te veroorzaken. Geniepiger zijn de meer geraffineerde DDoS-aanvallen. Hierbij worden kwetsbaarheden in applicaties zelf uitgebuit om het systeem neer te halen. Bas Piek: “Ze zijn moeilijker uit te voeren, maar ook veel lastiger te detecteren. De populariteit van dit soort aanvallen groeit dan ook onder cybercriminelen, die steeds vaker losgeld eisen: ‘Betaal, of wij gooien het systeem plat.” Steeds vaker gebruiken criminelen daarbij een volumeaanval als afleidingsmanoeuvre.

Wat valt er tegen te doen?
Veel organisaties kopen extra bandbreedte in de hoop volumeaanvallen te voorkomen. Bas Piek: “Dat lost het probleem niet op, maar kan cruciale tijdwinst opleveren om te kunnen reageren.” Het bedrijf moet daarnaast het internetverkeer intensief monitoren om aanvallen snel te ontdekken. “Die gewonnen tijd is slechts kort, doordat het verkeer tijdens een aanval explosief toeneemt, waardoor de internetverbinding alsnog volloopt. Voor de meeste organisaties is het dan ook niet te doen om effectieve beveiliging tegen dit soort cyberaanvallen in eigen beheer te houden.”

Door de wasstraat
“Een effectieve DDoS-verdediging bestaat uit filtertechnologie die zo vroeg mogelijk in de netwerkketen is geplaatst, namelijk in het netwerk van de provider, gecombineerd met gespecialiseerde apparatuur op klantlocatie voor meer sophisticated aanvallen. Gedegen analyse zorgt na een aanval voor een betere bescherming in de toekomst. Niet onbelangrijk, omdat criminelen hun methodes steeds verder verfijnen. Dit zorgt niet alleen voor bescherming tijdens een aanval, maar verkleint ook de kans dat een organisatie door cybervandalen als doelwit wordt gekozen.”

In de whitepaper leest u meer over:

  • Verschillende soorten DDoS-aanvallen
  • Kosten en consequenties
  • Mogelijke oplossingen