Internet of Things (IoT)
Onmisbaar in transformatie

Tele2 bundelt kennis en expertise op gebied van Internet of Things (IoT) met unieke aanpak

IoT opent deuren. Nieuwe businessmodellen worden mogelijk. We vergaren kennis die kort geleden nog niet binnen handbereik was. Hoe? Tele2 heeft zo zijn eigen aanpak. Dennis van Middelkoop van Tele2 legt uit.

IoT ontketent een ware revolutie. De inzet ervan is cruciaal voor het toekomstige succes van ondernemingen. Maar, IoT-oplossingen zijn vaak maatwerk, en vergen veel kennis en ervaring. Tele2 kiest daarom voor een heel eigen aanpak, waarbij organisaties altijd verzekerd zijn van de nieuwste oplossingen. Dennis van Middelkoop, Regional Sales Director Tele2 IoT, legt uit hoe deze aanpak eruit ziet en welke voordelen Internet of Things biedt aan bedrijven.

Maatwerk en partners
Tele2 focust zich alleen op connectiviteit en werkt met een partnership strategie. “IoT is geen eenvoudig onderwerp, en daarom vinden wij het heel belangrijk dat iedereen dat doet waar hij het beste in is. Onze expertise ligt op het gebied van connectiviteit en samenwerkingen met partners die excelleren op andere gebieden.”

Van Middelkoop merkt dat IoT-vraagstukken vaak niet te beantwoorden zijn met een standaardoplossing. “Geen vraag is hetzelfde. Wij wegen dan ook altijd heel zorgvuldig af welke connectiviteit het beste past bij de klant. Daarnaast verzorgen wij ook de beveiliging van de connectiviteit die past bij de connectiviteit. Juist omdat IoT-vraagstukken vaak vragen om maatwerk, is het belangrijk dat de klant weet dat ieder onderdeel wordt uitgevoerd door de partij die daar het meeste verstand van heeft. Zo heeft de klant altijd het nieuwste van het nieuwste.”

Tele2 bundelt de kennis en expertise ook binnen Europa. “Het Internet of Things-team van Tele2 bestaat uit zo’n 120 medewerkers verspreid over heel Europa. Naast het Europese team is er ook een lokaal team in Nederland. Klanten weten dus dat de lijnen kort zijn en dat er altijd een Nederlands aanspreekpunt is voor vraagstukken op het gebied van Internet of Things. Tegelijkertijd maken we ook gebruik van de kracht die het biedt om met meerdere landen samen te werken en de nieuwste ontwikkelingen samen te laten komen.”

Internet of Things is volwassen geworden
De markt voor IoT in Nederland is in rap tempo volwassen geworden, ziet van Middelkoop. “Je merkt dat er minder vaak ‘zomaar’ proeven worden gedaan met IoT. Organisaties zijn steeds meer bezig om te onderzoeken hoe data waarde kan toevoegen aan hun huidige bedrijfsresultaten. IoT kan daarin een belangrijke rol spelen.”

IoT in de praktijk
Dat organisaties IoT inzetten om echt grote veranderingen in hun businessmodel te realiseren, merkte Van Middelkoop bijvoorbeeld bij een bedrijf dat lasapparaten maakt. “De lasapparaten werden eenmalig verkocht aan een eindklant. Het bedrijf merkte dat er weinig manieren waren om zich te onderscheiden van de concurrenten.”

De directie van het bedrijf besloot daarom over te stappen op een heel ander businessmodel. “Ze namen het besluit om te gaan werken als een printerfabrikant. De klanten kopen nu niet meer het lasapparaat, maar betalen voor het gebruik. Door connectiviteit toe te voegen aan het product, heeft het bedrijf nu inzicht in het gebruik en kunnen ze daarop factureren.

Het tweede voordeel is dat het bedrijf nu nauwkeurig kan voorspellen wanneer de apparaten onderhoud nodig hebben en daarop kan inspelen. Zo kunnen ze hun onderhoudscontracten beter inregelen en tegelijkertijd de klanttevredenheid verhogen, omdat hun klanten niet meer onverwacht met kapotte apparaten te maken krijgen.”

Erkenning en toekomst
Dat de bijzondere aanpak ook steeds meer door de buitenwereld wordt gezien, bleek bij de uitreiking van de Dutch IT Channel Awards. “We hebben de award voor Telecom Innovator of the Year mogen ontvangen. Daar zijn we echt trots op, omdat we hiermee laten zien dat we echt een unieke aanpak hebben.” Daarnaast heeft Tele2 ook een IoT Breakthrough Award ontvangen uit handen van de gelijknamige onafhankelijke organisatie die IoT-innovatie stimuleert. IoT Breakthrough heeft Tele2 IoT uitgeroepen tot M2M Cellular Service Provider of the Year. “Deze award hebben wij gekregen omdat wij onze simkaarten op een unieke (technische) manier gebruiken voor de IoT-oplossingen van onze klanten.”

Van Middelkoop verwacht veel van IoT voor de komende jaren. “De technologische ontwikkelingen gaan snel. Er komen steeds meer oplossingen die bedrijven kunnen helpen de concurrentie een stap voor te blijven door gebruik te maken van de nieuwste IoT-oplossingen van Tele2. Wij nodigen iedereen dan ook graag uit om kennis te maken met de IoT-oplossingen van Tele2.”

Luc van de Leijgraaf | Tele2

Advies nodig?
We bellen u in
no time terug

Luc van de Leijgraaf, Account Manager

BEL MIJ TERUG

Nu meer weten? Bel dan 0800-1242