Klantenservice Mobiel

VoLTE oftewel 4G-bellen


VoLTE staat voor Voice over LTE: de techniek die het mogelijk maakt om te bellen via het 4G-netwerk, zonder internetsnelheid in te leveren. Ouderwets mobiel bellen dus, maar dan via 4G. Welkom in de toekomst.
Wat is het verschil?

Nu horen we u denken: “Ok, normaal bellen wordt dus VoLTE… leuk, maar wat heb ik daaraan?” Nou, een hoop. VoLTE betekent bijvoorbeeld een verbetering in geluidskwaliteit. Omdat VoLTE gebruikmaakt van het supersnelle 4G-netwerk van Tele2, hoeft data minder gecomprimeerd te worden om te versturen. En dit hoort u terug in de geluidskwaliteit van uw gesprek.

Een ander groot voordeel van VoLTE is dat de verbinding vele malen sneller tot stand komt. Bij het ‘klassieke’ mobiele bellen duurt het tussen de 4 en 10 seconden voordat de verbinding is gemaakt. Met VoLTE duurt dat straks nog maar 1 of 2 seconden. Tot wel 9 seconden pure tijdwinst dus en meer tijd om te kletsen.

VoLTE: de voordelen op een rij
✓ De geluidskwaliteit is vele malen beter en helderder
✓ Een verbinding komt vele malen sneller tot stand
✓ Altijd supersnel internet, ook tijdens uw telefoongesprek
✓ Beter netwerkbereik voor bellen
Controleer of jouw telefoon (merk en model) geschikt is voor bellen via 4G of Wifi

Steeds meer telefoons zijn geschikt om te bellen via 4G en Wifi. Daarvoor:

  • moeten telefoonfabrikanten een software-update uitvoeren. Deze lijst wordt aan de hand daarvan steeds bijgewerkt.
  • is je toestel geschikt voor de Nederlandse markt. Als je je telefoon hebt gekocht in het buitenland, dan bestaat de kans dat 4G bellen niet werkt.
  • is het belangrijk dat jij de laatste software op je telefoon hebt staan. Toestelhulp helpt je stap voor stap een software-update te doen.

Indien u uw nieuwe handset niet bij Tele2 aanschaft, let er dan op dat het toestel dat u koopt een “open markt versie” die geschikt is voor gebruik in Nederland. U kunt dit checken door de EAN code van het toestel te checken. In de lijst die u kunt downloaden vindt u die terug.

Veelgestelde vragen
Wat heb ik nodig om VoLTE te gebruiken?

Om via VoLTE en dus via ons 4G-netwerk te bellen, hebt u het volgende nodig:

  • Een VoLTE-toestel met de laatste software;
  • Een 4G-simkaart;
  • 4G-dekking;
  • Als uw gesprekspartner ook via VoLTE belt, profiteert u bovendien van nog betere spraakkwaliteit (HD-voice).
Kan ik blijven bellen, ook als ik even geen 4G-bereik heb?

Jazeker. Wanneer u even geen 4G-bereik hebt valt u automatisch terug op het 3G-netwerk, zonder dat u hier iets van merkt.

Wanneer krijg ik VoLTE?

Wanneer u een mobiel toestel hebt dat geschikt is voor VoLTE, hoeft u er alleen voor te zorgen dat u de laatste software op uw telefoon heeft en dat u deze een keer uit en weer aan zet. Daarna is het mogelijk om via VoLTE over het 4G-netwerk van Tele2 te bellen.

Gebruikt u bij VoLTE MB’s of belminuten?

Als u belt via VoLTE gaat dit net zoals bij het normale bellen gewoon van uw belminuten af. U heeft dus geen grotere databundel nodig om VoLTE te kunnen gebruiken.