VOORKOM
TELEFOONOPLICHTING

Wil je meer weten over telefoonoplichting en hoe je dit kunt voorkomen? Lees hier over de meest voorkomende vormen en tips om te zorgen dat jij geen slachtoffer wordt van telefoonoplichting.

Telefoonoplichting voorkomen

Consumentenfraude

Pas op voor creditboys! Dat zijn criminelen die je vragen een telefoonabonnement af te sluiten in ruil voor geld. Het contract en de telefoon moet je afstaan, maar jij blijft verantwoordelijk en betaalt maandelijks voor het abonnement en eventuele extra kosten. Inclusief mogelijke boetes.

Consumentenfraude

Wat kan je tegen dit soort fraude doen?

 • Ga niet in op dubieuze aanbiedingen.
  Creditboys laten jouw maandelijkse kosten oplopen tot soms wel € 1000 per maand. Dat is in één keer meer dan ze jou hebben betaald.
 • Leen nooit je ID documenten en je bankpas uit.
  En geef natuurlijk nooit de gegevens van je internetbankieren door.
 • Sluit niet zomaar een telefoonabonnement voor iemand anders af.
  Ook al denk je iemand te kennen en de persoon belooft het contract snel op zijn of haar eigen naam te zetten: doe het niet!

Ben jij opgelicht? Check hier wat je kan doen.

 1. Neem direct contact op met de klantenservice van Tele2 op 0800-2199 om je simkaart te blokkeren.
 2. Doe aangifte bij de politie en vertel daar het volledige verhaal. Mail vervolgens de aangifte naar: ID-fraude@tele2.com Let op! Dit betekent niet dat je abonnement automatisch kosteloos stopt.
 3. Tele2 neemt deze vorm van fraude erg serieus. Als we vermoeden dat je vals aangifte hebt gedaan, ondernemen we stappen.

WhatsAppfraude

Bij WhatsAppfraude doen criminelen zich voor als een vriend of familielid. Via WhatsApp krijg je van een persoon een bericht met de vraag om een geldbedrag over te maken, soms zelfs door je WhatsAppaccount over te nemen.

Controleer van wie je een bericht krijgt

Krijg je via WhatsApp de vraag om een geldbedrag over te maken, controleer dan of dat klopt. Let op: die persoon kan zich voordoen als een bekende en doen alsof hij een nieuw nummer heeft. Ook kan je WhatsAppaccount overgenomen zijn door een crimineel. Probeer daarom altijd degene die je om geld vraagt persoonlijk te spreken, via de telefoon of in het echt.

 • Gebruik tweestapsverificatie
  Bij het registreren van je WhatsAppaccount kun je een pincode en e-mailadres instellen. Zonder deze pincode kan een crimineel je WhatsApp niet overnemen.
 • Zet een pincode op je voicemail
  Geef de sms-code van je WhatsAppaccount nooit aan iemand anders. Maar een crimineel kan de sms-code naar je voicemail laten sturen, en vervolgens inbreken in je inbox. Wil je je pincode gelijk instellen of wijzigen? Dat kan hier.
WhatsApp fraude

Terugbelfraude (Wangiri)

Bij de terugbelfraude, ofwel Wangirifraude, heb je vaak een gemiste oproep van een buitenlands nummer dat je niet herkent. Het nummer laat je telefoon vaak één keer overgaan en verbreekt vervolgens de verbinding. Waar de telefoonoplichters op uit zijn, is dat je terugbelt.

Wangirifraude

Niet doen! want:

Zodra je terugbelt, word je namelijk verbonden met een duur (internationaal) servicenummer. Ze proberen je dan zo lang mogelijk aan de lijn te houden. Vaak gebeurt dit door een bandje af te spelen waardoor het lijkt dat de telefoon nog overgaat. In werkelijkheid tikken de secondes of minuten door en kan deze vorm van telefoonoplichting je veel geld kosten!

 • Bel niet terug
  Ben je gebeld door een onbekend internationaal nummer? En is er geen voicemailbericht achtergelaten? Bel niet zomaar terug!
 • Zoek het nummer op
  Toch nieuwsgierig wie je gebeld heeft? Zoek het nummer op via Google. Als andere mensen ook zijn gebeld door dit nummer vind je hier vaak topics over.

Microsoft fraude

Bij de Microsoftfraude krijg je een telefoontje van een persoon die beweert bij Microsoft te werken. Zij geven aan dat ze je kunnen helpen bij het oplossen van computerproblemen.

Geef geen toegang

In de werkelijkheid zijn deze telefoonoplichters op zoek naar een manier om toegang te krijgen tot je computer. Ze zullen proberen om programma’s te installeren of om (bank)gegevens op te vragen. Geef daarom nooit toegang tot je computer en deel geen persoonlijke gegevens.

 • Verbreek de verbinding
  Microsoft belt klanten niet zomaar op. Verbreek de verbinding als iemand beweert van Microsoft te zijn en vraagt naar jouw persoonlijke gegevens.
 • Zijn er al handelingen verricht op je computer?
  Laat je computer in dat geval controleren door een deskundige. Vermijd tot die tijd ook handelingen waar persoonlijke gegevens voor nodig zijn, zoals het gebruik van internetbankieren.
Microsoft fraude

Loterijfraude

Bij loterij- en promotiefraude beloven telefoonoplichters je een prijs of iets anders waardevols, mits je daar vooraf een geldbedrag voor betaalt.

Loterijfraude

Verschillende kanalen

Niet alleen via e-mail kun je op de hoogte worden gesteld van een gewonnen prijs, maar ook op je mobiele telefoon kun je een SMS krijgen dat je iets gewonnen hebt. Reageer bij deze telefoonoplichting niet op de SMS. Onthoud dat je nooit zomaar een prijs wint als je niet ergens aan mee hebt gedaan.

 • Betaal nooit om een prijs te ontvangen
  Rechtmatige loterijen vragen nooit om een betaling voor het in ontvangst nemen van een prijs of prijzen.
 • Ga er niet op in
  Antwoord niet op de berichten die je krijgt per SMS of e-mail. Als je wel reageert weten de oplichters dat je telefoonnummer en e-mailadres in gebruik is.

SMS oplichting

Bij oplichtingen via SMS wordt er vaak geld afhandig gemaakt door je ongewild in te schrijven voor een dienst. Daarnaast gebeurt loterijfraude soms ook via SMS.

Lees goed en neem bij twijfel contact op

Sommige oplichters maken gebruik van SMS om je geld afhandig te maken. Eén van die manieren is de eerste benoemde loterijfraude. Een andere manier is via het installeren van een app op je telefoon. Dit gaat door middel van reclame waar een dienst aan vast hangt. Bij het installeren van de app worden er permissies gevraagd. Als je dit niet goed leest kan je akkoord gaan met de verkeerde permissies. Lees dus alles goed door voordat je toestemming geeft.

 • Lees goed waar je precies toestemming voor geeft
  Let bij het geven van permissies goed op waar je toegang tot geeft. Een spelletje heeft bijvoorbeeld geen toegang tot je SMS nodig!
 • SMS niet terug en neem contact op bij twijfel
  SMS nooit terug naar een loterij of andere diesnt waar je niet aan hebt meegedaan. Bij twijfel of je je hebt aangemeld voor een ongewilde dienst, neem contact op met de klantenservice.
Sms-oplichting

Overige tips

 • Bekijk ons forum voor actuele meldingen over internetfraude.

 • Wordt er vermeld dat je snel moet reageren? Lees alles dus rustig door en laat je niet onder druk zetten. Dit is een manier waarop oplichters ervoor zorgen dat er gereageerd wordt.

 • Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat helaas ook vaak het geval. Bij twijfel kun je zelf onderzoek doen op het internet, door bijvoorbeeld via een zoekmachine gegevens van deze persoon of organisatie te achterhalen.

 • Een vals bericht via SMS of e-mail kun je vaak ook herkennen aan de hoeveelheid spelfouten of gebrekkig taalgebruik. Dit soort berichten kun je daarom het beste negeren.