Open brief aan Teun van de Keuken

Teun, laat je niet afremmen

We hebben er even over nagedacht, maar het is toch te veel eer om Tele2 als opperverspiller weg te zetten – hoe mooi en geestig we de column van Teun van de Keuken in de Volkskrant van afgelopen maandag ook vinden. En daarom reageren we.

Technologie verandert de wereld. De auto, de straalmotor, de PC, de smartphone. Ze brachten vooruitgang. Maakten ons sneller. Efficiënter. Beter.

Zeker, die vooruitgang heeft een keerzijde. Hij belast het milieu. Enorm.

Daar is iedereen verantwoordelijk voor. Ontwikkelaars en gebruikers. En spitsvondige columnschrijvers die graag hun content via het internet en in kranten verspreiden ook. ;-)

Dus kun je er niet zomaar een schuldige voor aanwijzen. Het is dan ook een beetje willekeurig om nu één provider aan te vallen op de milieu-impact. (Nog los van de verantwoordelijkheid die die provider zelf neemt om hier steeds beter mee om te gaan. En het feit dat de smartphone het juist mogelijk maakt om via allerlei innovaties de milieu-impact te verminderen en onze levens te verbeteren.)

Wij bij Tele2 zorgen ervoor dat iedereen zijn leven kan verrijken door altijd bereikbaar en verbonden te zijn, zonder dat je achteraf met een schandalig hoge rekening wordt geconfronteerd. Zo maken wij het gebruik van mobiele data toegankelijk voor een grote groep mensen. Niet anders dan de bedrijven die auto rijden of vliegen toegankelijk hebben gemaakt.

We zijn daar in onze communicatie ook nog eens heel helder in. Anders dan onze concurrenten, zeggen wij waar het op staat: ‘schandalig veel’ internet voor een onmogelijk lage prijs. Eerlijk, met een heel vette knipoog.

Want het valt niet te ontkennen: de behoefte is er, en de technologie maakt het mogelijk om hem te bevredigen. En iedereen heeft daarin zijn eigen verantwoordelijkheid.

Dus Teun, als je je eigen advies opvolgt, stop je met je columns. Maar als het aan ons ligt, laat je niet afremmen: raas, tier, ga schaamteloos tekeer en schrijf het internet helemaal vol. Doe het vooral met verstand, zoals we allemaal moeten doen.

Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedIn
Deel dit nieuws