Vakantieganger bang voor internetgebruik in buitenland

Meerderheid Nederlanders zet dataroaming uit zodra grens is gepasseerd

Diemen, 1 augustus 2016- Ondanks de eerder dit jaar gepresenteerde buitenlandbundels en lage roamingtarieven blijken veel Nederlanders nog altijd huiverig voor internetten in het buitenland. Zodra we de grens passeren, wint de angst voor hoge kosten het van de gewoonte continu te internetten op onze mobiele telefoon. Zes op de tien Nederlanders zet in het buitenland direct de mobiele data uit. Dit blijkt uit recent onderzoek dat MediaTest in opdracht van Tele2 uitvoerde naar het internetgedrag van Nederlanders in het buitenland.

Internet in de ban vanwege onterechte angst
Op dit moment bezit maar liefst 86 procent van de Nederlandse consumenten een smartphone. Maar liefst de helft van de ondervraagden zegt continue gebruik te maken van internet op hun mobiele telefoon. Ook in het buitenland is de Nederlander graag online; 68 procent vindt het belangrijk om buiten de grenzen op hun telefoon te kunnen internetten. Ondanks deze wens maakt toch meer dan de helft veel minder gebruik van mobiel internet dan in Nederland. Zo zetten 6 op de 10 Nederlanders zelfs hun mobiele data direct uit zodra ze de grens zijn gepasseerd. De belangrijkste reden voor de internetstop is angst; veruit de meeste Nederlanders (84 procent) zijn bang voor hoge kosten. Daarom kiest het merendeel op weg naar het vakantieadres voor offline vermaak: met elkaar praten, naar buiten turen en spelletjes doen.

Driekwart Nederlanders alleen met wifi in buitenland online

Met dit onderzoek wilde Tele2 achterhalen of het gedrag van mobiel internet in het buitenland al is veranderd naar aanleiding van de sterk verbeterde roamingtarieven en de voordelige buitenlandbundels. De provider ziet helaas nog steeds een terughoudendheid bij Nederlanders om, bij gebrek aan gratis wifi, online te gaan. Door een grote campagne in binnen- en buitenland informeert Tele2 Nederlanders over de mogelijkheden om voordelig in het buitenland gebruik te maken van internet op telefoon en tablet. Malin Holmberg, CEO Tele2 Nederland: “Mobiel internet dat in het buitenland tientallen euro’s kost, behoort tot de verleden tijd, en toch is de angst voor roaming nog altijd aanwezig. Wij willen die angst wegnemen, omdat we vinden dat iedereen mobiel moet kunnen internetten zonder handrem, ook in het buitenland.” In het buitenland gaan de meeste Nederlanders (75 procent) eerst op zoek naar wifi. Slechts één op de tien maakt hierbij gebruik van een extra voordelige buitenlandbundel. Eenzelfde aantal kiest ervoor om gebruik te maken van het standaard roamingtarief in het buitenland of te betalen per MB. Tele2 biedt de grootste buitenlandbundel voor de laagste prijs: 1GB data waarmee je een maand lang voor slechts voor tien euro in de hele EU kunt internetten.

– einde persbericht –

Over het onderzoek
In opdracht van Tele2 voerde MediaTest in juli 2016 een onafhankelijk onderzoek uit onder Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar oud. De provider wilde achterhalen wat het internetgedrag is van Nederlanders in het buitenland en het belang dat men hecht aan mobiel internet in het buitenland.
In totaal participeerden 1678 respondenten aan het onderzoek, representatief voor de Nederlandse bevolking op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedIn
Deel dit nieuws