SMARTPHONES
VOOR SENIOREN

De beste tips en tricks voor de aanschaf van
een eerste smartphone voor senioren

Een eerste smartphone

Een smartphone is een mobiele telefoon waarop geïnternet kan worden. Deze telefoons zijn razend populair onder jongeren, maar ook steeds meer 55-plussers nemen een smartphone. In dit artikel leest u waar u als 55-plusser op moet letten wanneer u een smartphone wilt kopen en wat u kunt doen als de smartphone is opgestart.
Wat is een smartphone?

Net als bij een gewone mobiele telefoon, kan met een smartphone worden gebeld en ge-sms’t. Omdat een smartphone internet heeft, is met zo’n telefoon echter veel meer mogelijk dan met een gewone mobiele telefoon. Zo hebben tegenwoordig bijna alle smartphones een camera om foto’s of video’s mee te maken en kunnen deze direct naar familie en vrienden worden verstuurd. Ook zijn er veel handige applicaties, ook wel apps genoemd, die zijn te downloaden voor ieder interessegebied.

Een smartphone kopen

Hoewel er smartphones in alle vormen en maten bestaan, kunnen ze min of meer hetzelfde. Er kan op worden geïnternet, gebeld, foto’s mee worden gemaakt en video’s mee worden bekeken. Smartphones verschillen vooral qua scherm, batterij en camera van elkaar. Telefoons met een mooi scherm en een goede camera zijn duurder dan andere telefoons. De Consumentenbond test elk jaar de belangrijkste telefoons en toetst welke smartphones de beste schermen en camera’s hebben.

iPhone of Android?

Net als bij een computer wordt een smartphone aangestuurd door een besturingssysteem. Er bestaan verschillende soorten, maar veruit de twee bekendste zijn iOS en Android. iPhones draaien op het iOS-besturingssysteem van Apple. De meeste andere smartphones hebben het Android besturingssysteem, ontwikkeld door Google.

iOS werkt duidelijk en snel, maar het is wel een nadeel dat alleen iPhones op iOS draaien. Die telefoons zijn relatief duur. Telefoons die op Android draaien zijn er in alle vormen en maten. Het voordeel van Android is dat het besturingssysteem naar de wens van de gebruiker kan worden aangepast. Hoewel Android en iOS van elkaar verschillen, hebben de twee besturingssysteem ongeveer dezelfde mogelijkheden.

Wat voor abonnement?

Voordat u gebruik kunt maken van een Smartphone dient u een abonnement af te sluiten bij een provider. Er bestaan drie soorten abonnementen:

Abonnement met toestel
Bij een abonnement met toestel wordt de smartphone samen met de simkaart geleverd en gedurende de abonnementsperiode afbetaald.

Sim Only
Bij een Sim Only-abonnement heeft u al een telefoon en betaalt u dus alleen voor de diensten. Hierdoor zullen de maandelijkse lasten lager liggen.

Prepaid
Bij een prepaid abonnement wordt van tevoren een beltegoed gekocht. Wanneer dit op is kan niet meer gebeld worden totdat het beltegoed weer is opgewaardeerd.

De telefoon opstarten

Wanneer u de smartphone voor het eerst opstart is deze nog niet direct helemaal klaar voor gebruik. Er moeten nog verschillende dingen worden ingesteld zoals: het instellen van de beveiliging en het koppelen van een e-mailadres aan de applicatiewinkel voor het downloaden van apps.
 • Beveiligen van de telefoon
  Mobieltjes zijn populair onder dieven. Lees hier hoe een smartphone het best beveiligd kan worden
 • Aan de gang gaan met apps
  Lees meer over hoe makkelijk het is om de leukste apps te downloaden binnen ieder interessegebied.
 • Aan de gang gaan met apps
  Apps zijn er in allerlei soorten en maten. Wij hebben een kleine greep gedaan uit de leukste apps.
 • De belangrijkste termen op een rij
  Van Android tot iOS en Bluetooth tot Selfies, bekijk hier de belangrijkste smartphone-termen op een rij.
Meer informatie

Een smartphone is een telefoon waarmee u eenvoudig in contact kunt blijven met familie en vrienden. Ga naar de site van de Consumentenbond om te kijken welke smartphone goed bij u past. Bezoek SeniorWeb voor meer handige tips voor uw smartphone of tablet.