NOTE 9
VS NOTE 8

Het zijn de twee beste Note-telefoons van Samsung: de Galaxy Note 9 en de Galaxy Note 8. Welke van de twee ‘phablets’ is beter? Je leest het hier!

Galaxy Note 9 versus Galaxy Note 8
Design Galaxy Note 9 versus Galaxy Note 8

Naadloos design met superstrakke afwerking

De twee Galaxy Note-telefoons lijken veel op elkaar en hebben ongeveer hetzelfde ontwerp. Helemaal niet erg, want het design van de Note’s is spot on. De Samsungs stelen de show met een randloos ontwerp. Ze zijn gemaakt van aluminium en glas. Hartstikke mooi, want hierdoor hierdoor zien de smartphones er erg ‘premium’ uit en voelen ze solide aan. De twee Samsungs delen nóg een goede eigenschap. Zowel de Galaxy Note 9 als Note 8 heeft een IP68-certificaat, wat betekent dat ze stof- en waterwerend zijn. Kunnen we de telefoons dan ook op verschillen betrappen? Ja: de schermranden van de Note 9 zijn iets dunner. Daardoor is zijn ontwerp nóg ietsje futuristischer! Een klein verschil en daarom zijn de twee telefoons wat ons betreft qua design even goed.

Display Galaxy Note 9 vergeleken met voorganger

Wij durven ‘m aan: de Samsung Galaxy Note 9 heeft misschien wel het beste smartphonescherm ooit. De fabrikant gebruikt een Super Amoled-schermpaneel voor de telefoon. Dit zorgt voor een extra hoge helderheid en ook de kleurweergave is extra fel. De Galaxy Note 8 gebruikt dezelfde schermtechnologie en geniet daarmee van dezelfde (grote) voordelen. De Samsung-telefoons steken hierdoor met kop en schouder boven andere toestellen uit. Toch vinden we het scherm van de Galaxy Note 9 nét iets beter. Zo is hij met 6,4 inch iets groter dan het 6,3-inch scherm van de Note 8, terwijl de telefoon er niet langer door is.

Scherm Galaxy Note 9 versus Galaxy Note 8
Hardware Galaxy Note 9 versus Galaxy Note 8

Sneller en snelst

Voor welke Note je ook gaat: ze zijn allebei supersnel. De Galaxy Note 8 heeft de Exynos 9 Octa 8895-processor met acht kernen en een maximale kloksnelheid van 2,3 GHz. Daarnaast heeft ‘ie 6 GB werkgeheugen: hartstikke veel! Dankzij deze combinatie is de Note 8 supersnel in gebruik. Toch is zijn opvolger duidelijk sneller en krachtiger. Dit komt omdat hij een betere processor heeft: de Exynos 9810-octacoreprocessor met een kloksnelheid van maar liefst 2,7 GHz. Nogal een verschil dus! Qua werkgeheugen verschilt ‘ie niet met zijn voorganger, maar hij heeft met 128 GB wel twee keer zoveel opslaggeheugen. Ook is zijn batterijduur veel beter. Dit komt door de veel grotere batterij: 4000 mAh om 3300 mAh. Daarmee is de Galaxy Note 9 qua hardware dus duidelijk de betere Note.

Ultieme smartphonecamera’s

We verklappen het alvast: qua camera’s zijn de twee Samsungs in evenwicht. Ze hebben aan de achterkant allebei een 12-megapixelcamera met twee lenzen en een verstelbaar diafragma voor optimale foto’s in lichte én donkere omstandigheden. Aan de voorkant zit op beide smartphones een 8-megapixelcamera. Met de gebruiksvriendelijke camera-app van de Notes kun je makkelijk instellingen aanpassen. Hierdoor maak je ook onder minder goede omstandigheden (bijvoorbeeld vanuit een rijdende auto) goede, scherpe en gedetailleerde foto’s. Daarmee zijn de twee Samsungs ideale telefoons om de mooiste snaps, selfies en Boomerang-video’s Unlimited het internet op te slingeren met je Tele2-abonnement!

Camera Galaxy Note 9 versus Galaxy Note 8

Welke is beter: de Galaxy Note 9 of Note 8?

De Galaxy Note 8 is nog altijd een echte topper. Al is de Galaxy Note 9 een waardige opvolger en een fantastische 2.0-versie. De Note 9 komt dan ook als winnaar uit deze vergelijking. Hij heeft krachtigere hardware, een iets beter scherm en het voordeel van een grotere batterij. Daarmee heeft de Galaxy Note 9 het totaalpakketje, maar begrijp ons zeker niet verkeerd: ook de Galaxy Note 8 mag er wezen. Dit exemplaar is iets betaalbaarder en ook hiermee kun je je lol meer dan op. Eigenlijk kun je tussen deze twee telefoons dus geen verkeerde keuze maken!

Specificaties

Note9 Note8
Scherm
6,4 inch
6,3 inch
Camera
12 MP, 8 MP frontcamera
12 MP, 8 MP frontcamera
Processor
Exynos 9810 Octacore
Exynos 8895 Octacore
4G-ondersteuning
Ja
Ja
Software
Android 8.1
Android 7.1.1
Batterij
4000 mAh
3300 mAh
Geheugen
128 of 256GB
64 of 256GB
Afmetingen
76,4 x 1671,9 x 8,8 mm
74,8 x 162,5 x 8,6 mm