iphone xs
versus iphone xr

De iPhone Xs en de iPhone Xr zijn de nieuwste telefoons van Apple. Ze zijn nog maar net uitgebracht, maar stelen nu al de show. Ondanks dat het allebei opvolgers van de iPhone X zijn en ze veel op elkaar lijken, zijn er toch wat verschillen. Voor welke ga jij?

Design iPhone Xs vs iPhone Xr

Design

Dezelfde fabrikant, hetzelfde tijdperk, dus je zou denken: zelfde design. En je hebt gelijk! Dunne randen, gemaakt van mooie materialen. De voorkant is een en al scherm en aan de achterzijde schittert de kleur van jouw voorkeur. Die kleur verschilt. De iPhone Xs is verkrijgbaar in drie ‘klassieke’ Apple-kleuren: grijs, zilver en goud. De iPhone Xr biedt meer keuze in vrolijke kleuren: rood, blauw, zwart, wit, koraal en geel staan voor je klaar. De telefoons zijn allebei subliem afgewerkt en waterbeschermend. Qua design is het daarom echt een gelijkspel, tenzij je een exotische kleur voor je telefoon wilt!

Scherm

Wat betreft het scherm in de telefoons zijn er wel dégelijk verschillen. Grote verschillen zelfs. Het scherm van de iPhone Xs is 5,8 inch groot, die van de iPhone Xr 6,1 inch. Net wat groter dus. Dat zou je voorkeur kunnen hebben als je vaak video’s kijkt. Wel is het zo dat het scherm van de iPhone Xs veel mooier is. Dit komt omdat het een OLED-display is met een zeer hoge schermresolutie van 2436×1125 pixels. De iPhone Xr heeft een LCD-scherm. Een nadeel, want OLED heeft een hogere helderheid en fellere kleurweergave. Ook de resolutie is met 1792×828 pixels een stuk lager. Het scherm van de iPhone Xs is dus écht duidelijk beter.

Scherm iPhone Xr versus iPhone Xs
Prestaties iPhone Xs vs iPhone Xr

Prestaties

Snelheid? Check. Slimheid? Check. Beide iPhones zijn uitgerust met de nieuwste A12 Bionic-chipset, wat deze toppers tot de elite van de smartphone van deze tijd tilt. De iPhone Xr heeft 3 GB aan werkgeheugen en de Xs zelfs 4 GB. Dit maakt dat beide telefoons razendsnel zijn in het opstarten van apps, maar de iPhone Xs nét wat sneller is in het wisselen ertussen. Nog even een blik op de batterij. Die van de Xr is een tikkie groter, maar omdat deze telefoon ook nét wat groter is, komt dit neer op ongeveer even lange accuduur. In ieder geval genoeg om uren mee te streamen, op pad te zijn, te downloaden en FaceTimen. Ze werken allebei met het nieuwste iOS 12, dus qua besturing zit je helemaal goed.

Extra’s

Het is smullen geblazen, als je een blik werpt op de extra’s van de twee iPhones. Face ID, 12-megapixelcamera, 7-megapixel selfiecamera, draadloos opladen en virtueel meetlint? Bring it on! De iPhone Xs en de iPHone Xr zitten vol toffe extra’s. Je kunt het zo gek niet bekenken, of deze iPhones hebben het. De iPhone Xs heeft wel een nét uitgebreidere achtercamera. Die 12 megapixels zitten namelijk niet op één maar op twee camera’s! Als dát geen Instagram-waardige foto’s oplevert… En wat dat Face ID betreft: niemand kan je telefoon openen. Jouw apps en inlogscherm openen alleen bij het scannen van jouw gezicht. Jouw grootste geheimen kun je dus veilig op je iPhone Xs of iPhone Xr bewaren.

Extras iPhone Xs vs iPhone Xr

iPhone Xs versus iPhone Xr: de uitslag

Het verschil tussen de iPhone Xs en iPhone Xr is minimaal. Zeker op het gebied van ontwerp, prestaties en extra’s. Toch is de iPhone Xs de iets betere van de twee. Vooral door zijn mooiere OLED-scherm en de extra GB aan werkgeheugen. Ook de iPhone Xr is echter supersnel. De keuze is dus aan jou. Ga je voor kiezen tussen felle kleurtjes of voor iconic iPhone-kleuren? En ga je voor nét wat grote of juist niet? Succes met kiezen!

Specificaties

iPhone Xs iPhone Xr
Scherm
5.8 inch
6.1 inch
Camera
12 MP, 7 MP
12 MP, 7 MP
Sensor
Face ID
Face ID
Processor
Apple A12 Bionic
Apple A12 Bionic
4G-ondersteuning
Ja
Ja
Software
iOS 12
iOS 12
Geheugen
64GB, 256GB, 512GB
64GB, 128GB, 256GB
Afmetingen
143.6 x 70.9 x 7.7 mm
150.9 x 75.7 x 8.3 mm