Klantenservice Mobiel

Wet op het Financieel Toezicht


Wet op het Financieel Toezicht, dat is een mondvol. Laten we het hierna Wft noemen. Wat is het en waarom kom je dit opeens overal tegen, terwijl je gewoon op zoek bent naar een nieuwe mobiel abonnement? De Hoge Raad heeft bepaald dat het afsluiten van een abonnement in combinatie met de aanschaf van een telefoon, waarbij je je nieuwe telefoon in maandelijkse termijnen betaalt, gezien kan worden als kredietverstrekking. Een lening dus. Net als wanneer je een hypotheek afsluit of een auto, nieuwe bank of tv in termijnen betaalt. Iedere vorm van kredietverstrekking moet voldoen aan de Wft. Bij Tele2 betaal je voor je telefoon hetzelfde bedrag als je deze ineens betaalt of met een lening. We berekenen dus geen rente of andere kosten voor de lening.
Wat is Wft

De Wft is onder andere bedoeld om jou op verantwoorde wijze krediet te verstrekken en transparant te zijn over het feit dat je een lening aangaat. Ook als je – zoals bij een nieuw mobiel abonnement in combinatie met een toestel – geen rente over deze lening betaalt. In de verplichte krediettabel zie je precies wat je per maand betaalt voor je toestel, wat de looptijd is van je krediet, het totaalbedrag van je toestel en is opgenomen dat er geen rente en kosten voor de lening in rekening wordt gebracht. Zo weet je precies waar je aan toe bent en hoe lang je een betalingsverplichting hebt voor het gespreid betalen van je telefoon.

Wat is WFT?

De Wft bepaalt dat banken, verzekeraars, betaalinstellingen, beleggingsinstellingen, kredietaanbieders, tussenpersonen/bemiddelaars en andere financiële dienstverleners een vergunning nodig hebben om hun diensten te mogen verlenen/aanbieden en geeft regels voor hoe zij hun diensten mogen verlenen/aanbieden. Doel hiervan is onder andere om consumenten te beschermen tegen onverantwoord lenen en het voorkomen van schulden.

Waarom is de Wft voor Tele2 belangrijk? Omdat de Hoge Raad heeft bepaald dat als een abonnement wordt aangeboden in combinatie met een mobiele telefoon waarbij de prijs van het toestel in termijnen wordt betaald, er sprake kan zijn van een krediet. Een telecom aanbieder wordt daardoor ook een kredietaanbieder en moet dan voldoen aan de Wft en dus een vergunning hiervoor aanvragen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op de vergunningverlening en houdt toezicht op correcte naleving van de Wft en aanverwante wetgeving.

Wat betekent dit voor jou als klant?

Dit betekent dat je een lening aangaat. Bij aanschaf van je toestel krijg je een toestelfactuur met een overzicht van je toestelkrediet. De maandelijkse kosten van je toestel staan voortaan vermeld als aflossing van je toestelkrediet op je maandelijkse factuur. Daarnaast staan op je maandelijkse factuur de kosten voor het afnemen van de dienst. Door de splitsing op je factuur is duidelijk hoe jouw maandbedrag is opgebouwd.

Betaal ik nu ook rente over mijn toestelkrediet?

Nee, je betaalt helemaal niets extra’s. Je toestelkrediet bestaat uit de prijs van je toestel min een eventuele eenmalige bijbetaling.

Kan ik mijn toestel ook in één keer betalen?

Ja dat kan. Je betaalt dan alleen je maandelijkse bedrag voor je diensten (data/bellen/sms).

Wat worden mijn maandelijkse lasten als ik mijn toestel gespreid betaal?

Je maandelijkse last wordt als volgt berekend: het toestelkrediet die bestaat uit de prijs van je toestel min een eenmalige bijbetaling, gedeeld door het aantal maanden van je overeenkomst.

Wat verandert er nu eigenlijk voor mij als ik een abonnement bij Tele2 afsluit?

De belangrijkste verandering is dat wij je erover informeren dat je een lening aangaat als je je toestel in termijnen betaalt. Je zult in reclame uitingen van Tele2 dan ook worden geconfronteerd met de “Let op! Geld lenen kost geld” waarschuwing. Daarnaast zie je de belangrijkste informatie van een krediet voortaan in een krediettabel onderaan onze webpagina en in advertenties.

Kan ik ook meer per maand betalen zodat ik eerder mijn toestelkosten heb afgelost?

Nee, maar je kan wel vooraf een eenmalige bijbetaling doen, waardoor je toestelkrediet lager wordt en je maandelijkse kosten dus minder.