bestand-word-document-vergelijken-Tele2
25 - 05 - 20202 min. leestijd

How-to: simpel een Word document vergelijken op Mac

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Was het eerste document nou de laatste versie? Of had je toch in de tweede nog wat aanpassingen gemaakt? Voorkom eindeloos lees- en zoekwerk. Met een paar simpele stappen op je computer kun je namelijk gemakkelijk twee documenten naast elkaar leggen. Hoe? Een Word document vergelijken op je Mac, doe je zo!

Waarom een Word document vergelijken?tekst-word-document-vergelijken-Tele2

Stel: voor je cv ben je op zoek naar een groot project dat je voor je vorige baan maakte. Je opent je computer, scrolt naar de map en komt er ineens achter dat er niet één maar twee bestanden staan. No way, dat je door al die 120 pagina’s gaat lezen om te kijken welke de laatste versie was. Daarom is het zo handig dat je met een paar simpele stappen twee Word documenten kunt vergelijken. Dit scheelt namelijk niet alleen een heleboel tijd, maar ook onnodige stress en zoekwerk ;-).

Manieren voor een Word document vergelijken op Mac

Of je nu wil ontdekken welke van de twee documenten de laatste versie is, of dat je de verschillen tussen twee bestanden wil zoeken. Door twee Word documenten met elkaar te vergelijken, krijg je snel het antwoord. Dit is hoe je dat doet.

Word document vergelijken via Microsoft Word

De meest simpele manier om een bestand te vergelijken is via Microsoft Word zelf. Hierin heb je een handige vergelijkingsknop die direct de verschillen tussen twee documenten kan laten zien. Zo werkt het:

  1. Open Word op je Mac.
  2. Ga naar het tabblad Controleren, klik op Vergelijken en dan Documenten vergelijken.
  3. Klik bij Oorspronkelijk document op Bladeren. Selecteer hier het eerste bestand dat je wil vergelijken en klik op Openen.
  4. Voeg bij Gereviseerd document het tweede bestand toe waarmee je het eerste document wil vergelijken. Klik daarna op OK.
  5. En klaar is Kees! Er opent nu één document waarin alle verschillen in het rood zijn gemarkeerd. Nu is het alleen nog aan jou de taak om te beoordelen welke tekst je wel of niet wil laten staan ;-).

Heb je een PC in plaats van een Mac? Dan kun je de bovenste stappen ook doorlopen om twee documenten te vergelijken.

Word document vergelijken via Diff-commando op Mac

Natuurlijk is dit geen how-to blog als er niet meerdere opties waren voor een Word document vergelijken. Zo kun je op een Mac ook de verschillen tussen twee bestanden vinden via Diff-commando. Dit is hoe je dat doet:

  1. Ga naar Programma’s en dan Hulpprogramma’s. Open hier de Terminal-app.
  2. Nu werk je eigenlijk met een soort ‘code’. Door diff bestand1.txt en diff bestand2.txt in te typen, kun je de twee documenten met elkaar vergelijken. Bij ‘bestand’ voeg je natuurlijk de namen van de bestanden toe zoals je ze op je computer hebt gesaved ;-).
  3. Wat belangrijk is, is dat de bestanden op dezelfde plek zijn opgeslagen. Is dit niet het geval? Dan moet je dit ook aangeven in de ‘code’. Bijvoorbeeld:

diff ~ /Downloads/bestand1.txt ~ /Downloads/bestand2.txt

  1. Gelukt? Dan krijg je een hele lijst terug met de verschillen tussen de twee bestanden. Megahandig!

Tip: ook kun je deze stappen gebruiken om twee mappen op je Mac te vergelijken. Handig als je foto’s van iPhone naar Mac wil overzetten, maar zeker wil zijn dat je geen dubbele foto’s gaat opslaan. Zo kun je niet alleen je telefoon opschonen, maar tegelijkertijd ook je Mac. #winwin

Een Word document vergelijken, doe jij dat weleens?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt