whatsapp-fraude-voorkomen-Tele2
16 - 11 - 20203 min. leestijd

Zo herken én voorkom je WhatsApp fraude

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

WhatsApp is fijn om snel en gemakkelijk contact te houden met je vrienden en familie. Maar waar het soms ook voor gebruikt wordt? Vervelende oplichtingspraktijken. Heb jij al eens van WhatsApp fraude gehoord? Ontdek hier hoe je deze truc van cybercriminelen snel kunt herkennen én zelf kunt voorkomen. Time to fight the online criminals!

Wat is WhatsApp fraude?

Dé oplichtingstruc van cybercriminelen. Dus heel iets anders dan dat je een virus op je telefoon krijgt. Ben je slachtoffer van WhatsApp fraude? Dan kan je weleens een heleboel geld afgenomen worden. Bij WhatsApp fraude doen online criminelen zich voor als een goede bekende. Denk bijvoorbeeld aan je broer of zus, maar ook aan je zoon of dochter. Door eerst het gesprek met je aan te gaan alsof ze je kennen en dan in een smoes naar geld te vragen, proberen ze een grote geldsom bij je los te trekken.

De truc is heel sneaky, maar toch lukt het oplichters vaak. Té vaak als je het aan ons vraagt. Daarom leggen we je hieronder uit hoe je WhatsApp fraude kunt herkennen én kunt voorkomen.

whatsapp-fraude-herkennen-Tele2

Hoe kun je WhatsApp fraude herkennen?

“Hoi mam, dit is mijn nieuwe nummer. De oude kun je weggooien”, zo beginnen de meeste berichten van WhatsApp fraude. De profielfoto en naam van de zender kloppen exact, alleen het nummer is anders. Vaak wordt er in het gesprek eerst kort even ge-chitchat, maar daarna wordt al snel om een flinke geldsom gevraagd. Denk aan berichten als: “Ik moet voor de 12e extra huur betalen, maar heb niet genoeg op mijn rekening staan. Kun je 1200 euro voorschieten?”. Of: “Ik heb een storing bij de bank en kan mijn rekeningen nu niet betalen. Kun jij me helpen?”

Achter de berichten zit vaak een heleboel haast. Het geld is nú nodig en moet met spoed overgemaakt worden. Probeer je diegene echter te bellen? Dan zal je vaak geen gehoor krijgen. De zender beweert dat hij nu niet kan opnemen of dat de belfunctie niet goed werkt. Soms wordt er wel opgenomen, maar alleen voor een korte duur. Vaag hoor je dan een stem, maar onthoud: cybercriminelen plukken vaak filmpjes van social media waarin iemands stem te horen is en spelen deze dan af. Het lijkt dan alsof je die bekende hoort, maar dat is niet zo.

Bekijk hier een voorbeeld van WhatsApp fraude.

WhatsApp fraude voorkomen: zo doe je dat!

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je fraude op WhatsApp kunt voorkomen. De grootste tip is: blijf alert! Maak nooit zomaar geld over naar iemand. Vooral niet als je diegene niet telefonisch kunt bereiken. Je kunt deze oplichtingstruc voorkomen met de volgende tips:

  • Vraagt een bekende om geld? Bel die persoon dan op het bestaande nummer dat je al opgeslagen hebt in je contacten-app. 
  • Neemt de bekende niet op? Maak dan zeker geen geld over.
  • Maak het bespreekbaar. Door af te spreken met je familie, gezin of huisgenootjes om nooit via appjes geld over te maken, kun je fraude sneller voorkomen.
  • Stel de tweestapsverficatie in op WhatsApp om je account nog beter te beschermen tegen eventuele hacking of fraude.

WhatsApp tweestapsverificatie instellen

  1. Open de WhatsApp-app.
  2. Ga naar Instellingen en klik op Account.
  3. Klik op Verificatie en dan op Schakel in.
  4. Bedenk nu een zescijferige code en vul deze in.
  5. Nu is tweestapsverificatie ingeschakeld.

Je smartphone schoonhouden van virussen en hackers? Check onze tips voor virussen op mobiele telefoons of voor internetbeveiliging.

WhatsApp fraude melden

Ben jij toch slachtoffer van deze oplichtingstruc geworden? Wat vervelend! Je kunt sinds dit jaar ook online aangifte doen voor WhatsApp fraude. Hiermee help je de politie om de daders en hun activiteiten nog beter in kaart te brengen. Zo hopen we samen deze oplichtingstruc sneller te voorkomen en hopelijk ooit uit de wereld te helpen.

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt