Whatsapp-beveiligen-Tele2Blog
22 - 02 - 20212 min. leestijd

Zo kun je WhatsApp beveiligen tegen pottenkijkers

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Flirterige appjes met je crush, foto’s van je stapvakantie uit 2012, screenshots van die hoge huurrekening. Op WhatsApp deel je met vrienden en familie haast je hele leven. Natuurlijk wil je altijd dat je persoonlijke gegevens veilig blijven en niet zomaar verspreid worden door hackers of andere kwaadwillenden. Hoe je dit kunt voorkomen? Door je WhatsApp te beveiligen. Wij vertellen je hoe je dit doet!

Waarom WhatsApp beveiligen?

WhatsApp is dé plek waarop we snel met elkaar communiceren. Je stuurt gemakkelijk een foto van die hoge waterrekening naar je huisgenootjes. Of verzendt een screenshot van je bankafschriften naar die boze huurbaas. Hoewel we het niet altijd door hebben, delen we op deze plek vaak een heleboel persoonlijke gegevens. Iets waarvan we natuurlijk niet willen dat het zomaar in de handen van pottenkijkers of andere hackers komt. Daarom is het handig om je WhatsApp vooraf te beveiligen. Hoewel je nooit helemaal kunt voorkomen dat je profiel gehackt wordt (soms zijn ze gewoon té slim!), maak je het op deze manier wel een stukje moeilijker voor ze. It’s time for some security!

smartphone-Whatsapp-beveiligen-Tele2Blog

WhatsApp beveiligen op drie manieren

Er zijn een aantal manieren waarop jij je WhatsApp kunt beveiligen. Hieronder leggen we ze stap voor stap voor je uit.

WhatsApp-berichten beveiligen

Heb jij een goed gesprek met je friends? Dan wil je natuurlijk niet dat iemand zomaar mee kan lezen. Weg met de pottenkijkers! Je kunt dan checken of jullie wel als enige de inhoud van de chats zien op dat moment. Hoe je dit doet? Door te kijken of je gesprek beveiligd is met end-to-end encryptie.

Zo check je of je WhatsApp-chats goed beveiligd zijn:

 1. Open WhatsApp.
 2. Klik op de naam van de persoon waarmee je praat.
 3. Scrol naar beneden en klik op Versleuteling. Er verschijnt nu in beeld een speciale QR-code met een heleboel cijfers eronder.
 4. Is degene waarmee je bent in de buurt? Scan dan via die telefoon de QR-code. Verschijnt er een groen vinkje? Dan weet je dat jullie chats goed beveiligd zijn.
 5. Is de persoon niet in de buurt? Je kunt ook de codes onder de QR-code met elkaar vergelijken om de check uit te voeren.

WhatsApp beveiligen met code

Nog een handige manier om je WhatsApp te beveiligen, bijvoorbeeld tegen WhatsApp fraude, is door je profiel te vergrendelen met een code. Dit doe je via tweestapsverificatie. Eens in de zoveel tijd dat je je WhatsApp opent, verschijnt er dan in beeld de vraag of je je ingestelde code in kunt voeren. Handig, want stel je hier een moeilijke voor op, dan maak je het hackers nog moeilijker om bij je persoonlijke gegevens te komen.

Zo stel je tweestapsverificatie voor WhatsApp in:

 1. Open WhatsApp.
 2. Klik op Instellingen en dan op Account.
 3. Klik nu op Verificatie in twee stappen en zet deze aan.
 4. Bedenk nu een zescijferige code en vul deze in.
 5. Klaar is Kees! Tweestapsverificatie is nu ingeschakeld.

WhatsApp beveiligen met Touch ID of Face ID

Ook kun je pottenkijkers of hackers weghouden door je WhatsApp te beveiligen met Touch ID. Elke keer als je de app opent, moet jij dan eerst laten weten dat jij het bent door je vinger te scannen. Heb je een iPhone met Face ID, bijvoorbeeld de iPhone 12? Dan kun je ook eerst je gezicht scannen om de app te openen. Handig als je huisgenootje altijd je telefoon wil stelen om je appjes te lezen. 😉

Zo activeer je Touch ID of Face ID voor WhatsApp:

 1. Open WhatsApp.
 2. Klik op Instellingen, Account en dan op Privacy.
 3. Klik nu helemaal onderaan het scherm op Schermvergrendeling en zet deze aan.

Succes!

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt