07 - 02 - 20224 min. leestijd

Weet wie naar je fluit met een vogelgeluiden app

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Vogels herkennen aan hun geluid. Kun jij dat? Een vogelgeluiden app kan je helpen! Deze apps gebruik je als een soort Shazam. Zo weet jij precies welke (rare) vogel er naar je fluit vanuit je achtertuin, vanaf je balkon of gewoon op straat. We zetten 6 vogelgeluiden apps op een rijtje. Jij kiest zelf de leukste! Zo weet je altijd antwoord als je denkt: welke vogel hoor ik?

Shazam voor vogels

Of je nu in de stad woont of in een rustige omgeving, vogels zijn overal. En ze zingen oh zo nice. Weten welke vogel zijn wijsje fluit? Met je telefoon kom je erachter of het een nachtvogel of een winterkoninkje is. Met vogelgeluiden apps neem je het geluid op. De app luistert en zoekt uit welke vogel je voor je hebt. Je kan het ook anders aanpakken. Bijvoorbeeld door het geluid van de vogel die je denkt te horen af te laten afspelen in de app. Zo kun je met eigen oren bepalen of het dezelfde vogel is. Whatever you want!

De 6 handigste vogelgeluiden apps

Daar gaan we! Zes fenomenale vogelgeluiden apps die je helpen met het herkennen van de tjielp. Welke app vind jij het handigst?

1.     BirdNET

vogelgeluiden app BirdNET

BirdNET is een app waarmee je supersimpel vogelgeluiden herkent. De app gebruikt kunstmatige intelligentie om computers zo te trainen dat zij meer dan 3000 vogelgeluiden herkennen. Neem het geluid van de vogel op en de app voorspelt welke het moet zijn. Klik op het resultaat en lees online alle beschikbare informatie over het vogeltje. Plus heel veel mooie foto’s.

Download gratis voor Android en iOS.

2.      Warblr

vogelgeluiden app Warblr

‘Warblr’ is een app voor Android en iOS die vogels automatisch herkent aan hun lied. De manier waarop het werkt? Heel logisch. Maak een opname van een vogelgeluid in ‘Warblr’ en de app geeft je het antwoord. Zoals Shazam met liedjes doet. Je krijgt snel de vogel op je scherm te zien, inclusief afbeeldingen én een uitgebreide beschrijving. Zo weet je meteen alles over het vogeltje dat jij net zo mooi hebt horen zingen. Klein minpuntje: de app is nog in ontwikkeling en focust vooral op Britse vogels.

Download voor Android of iOS. De app kost € 5,40.

3.     Bird and Animal sounds

vogelgeluiden app Vogel- en dierengeluiden

Nog een mooie vogelgeluiden app: ‘Bird and Animal sounds’. Met deze app heb je een mooie vogelencyclopedie op je telefoon. Inclusief hun authentieke geluiden. Makkelijk in gebruik en heel overzichtelijk. Een goede keuze voor de echte vogelliefhebber. In de app vind je namelijk 41 vogelgeluiden van hoge kwaliteit. Zo herken jij meteen wie er aan tjielpen is bij jou in de achtertuin.

Extra goed nieuws: met deze app kun je ook vogelgeluiden instellen als ringtone van je telefoon. Of je wekker. Zo word jij wakker met het beste geluid van je lievelingsvogel. Zou je dat ook wel willen? Download dan ‘Bird and Animal sounds’.

Download gratis voor Android.

4.     100 Birds sounds: ringtones, wallpapers

vogelgeluiden app 100 vogels geluiden

De naam van deze app verklapt al wat je kunt verwachten. Met andere woorden: (meer dan) 100 vogelgeluiden, die je als ringtone kan gebruiken. En ook veel mooie wallpapers. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen.

Je kunt er geen vogelgeluiden mee opnemen, maar er zijn wel veel andere mogelijkheden. Zo heb je prachtige foto’s van vogels in HD-kwaliteit. Perfect om als achtergrond te gebruiken voor jouw telefoon. Je hebt ook veel informatie over vogels. En hoge kwaliteit geluiden om perfect te achterhalen welke vogel naar je tjielpt.

Download gratis voor Android.

5.     Tjilp! Vogelzang

vogelgeluiden app Tjilp! Vogelzang

Ben je een vogelliefhebber en heb je een iPhone? Dan is ‘Tjilp! Vogelzang’ een mooie app. Hiermee herken je vogelgeluiden en weet je ook wat de vogel probeert te zeggen. Dat klinkt heel zweverig, maar de app heeft een menselijke vertaling toegevoegd van wat de vogel wil communiceren. Als je een koolmees een deuntje hoort fluiten, kan het zijn dat hij ‘ik ben geweldig, word mijn partner’ communiceert naar de vrouwtjes. Wat tegelijkertijd ‘blijf weg’ betekent voor de mannetjes. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

De app heeft 258 vogelgeluiden en je kunt ook een quiz doen om je kennis te testen. De app zit vol leuke informatie. Wil je vogels automatisch identificeren door geluiden op te nemen? Dan download je TjilpOMatic. Een app die we hieronder bespreken!

Download voor iOS. De app kost € 3,99.

6.     TjilpOMatic – Vogelgezang ID

vogelgeluiden app TjilpOMatic – Vogelgezang ID

Vogelgeluiden identificeren doe je met TjilpOMatic. Hoe je dat doet? Open de app en tik op de opneem-button om het vogelgeluid op te nemen. Makkelijker kan niet. Als de app de vogelgeluiden herkent, zie je meteen de lijst met zingende vogels op je scherm. De app is daarom een soort Shazam. Open ’m snel, neem op en je ziet het resultaat verschijnen. Snel en makkelijk!

Download voor iOS. De app kost € 3,99.

Je steentje bijdragen

Neem je een vogelgeluid op met een app die hiervoor geschikt is? Dan weet je razendsnel om welke vogel het gaat. Maar er is meer. In sommige apps, zoals Warblr, zit ook ingebouwde geo-technologie. Je ziet een toe -of afname van vogels in een bepaald gebied. Of zelfs migratiepatronen. Die gegevens kunnen onderzoekers of de vogelbescherming weer verder helpen met hun research. Zo is jouw gecheckte vogelgeluid nuttige info voor onderzoekers!

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt