15 - 05 - 20232 min. leestijd

Je telefoon in vliegtuigstand: megahandig!

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Op vakantie met het vliegtuig? Dan komt er altijd dat onvermijdelijke moment waarop je je telefoon in vliegtuigstand moet zetten. Meh, voorlopig even geen appjes van je bestie. Maareh, wist je dat de vliegtuigmodus eigenlijk superchill is? Ook als je niet in het vliegtuig zit. Check hier alles over de vliegtuigstand, hoe je het aan zet en waarom ‘t zo handig is. 

Wat is vliegtuigstand op je smartphone?

De vliegtuigstand is een instelling op je telefoon. Je zet dit aan als je naar je favo vakantiebestemming vliegt, zodat je tellie geen verbinding meer maakt met het mobiele netwerk. De radiosignalen die je telefoon uitzendt kunnen namelijk de communicatie tussen de piloten en de luchtverkeersleiding verstoren. Ook wifi en bluetooth worden uitgeschakeld. Dit kun je overigens wel weer aanzetten terwijl je smartphone in de vliegtuigstand staat. 

Vliegtuigmodus inschakelen

De vliegtuigmodus inschakelen is mega easy. Of je nu een iPhone 14 of een Samsung Galaxy S23 hebt. Je fixt dit zo:

Vliegtuigmodus iPhone

  1. Open het bedieningspaneel van je iPhone (swipe op iPhone X en nieuwer van boven naar beneden, op oudere modellen van onder naar boven).
  2. Tik op het vliegtuig-icoontje en de vliegtuigstand staat aan.

Vliegtuigstand Android

  1. Open het bedieningspaneel door van boven naar beneden te swipen.
  2. Tik op het vliegtuig-icoontje en hup, vliegtuigstand ingeschakeld.

4 andere redenen om de vliegtuigmodus aan te zetten

Zoals we net al zeiden, is de vliegtuigmodus niet alleen handig als je in het vliegtuig zit. Ook op andere momenten kun je ‘m gebruiken. Let’s go!

Je bespaart batterij

Heb je een lange dag en ben je je oplader vergeten? Da’s zuur. Maar, gelukkig kun je door de vliegtuigstand een hoop batterij besparen. Doordat je tellie geen verbinding maakt met het mobiele netwerk verbruikt-ie minder energie. Zo kun je tóch nog die laatste uurtjes in de trein overleven.

Je telefoon laadt sneller op

Een ander probleem: je moet bijna de deur uit, maar je telefoon heeft eigenlijk nu al te weinig batterij. Bummer! Ook in dit geval is het chill om ‘m even op de vliegtuigstand te gooien. Er wordt minder energie verbruikt tijdens het opladen, dus dat gaat dan natuurlijk ook sneller. Alsnog niet sneller dan het licht, maar zo pak je toch nog net wat extra procentjes mee.

Je wilt niet afgeleid worden

Ben je aan het leren voor een tentamen en word je steeds maar weer afgeleid door je oplichtende scherm? Vliegtuigmodus to the rescue! Op een iPhone heb je hier ook de Niet Storen modus voor, maar de vliegtuigstand werkt net zo makkelijk. Ook handig als je op een date bent en niet per ongeluk steeds naar je telefoon wilt kijken. Of als je moeder je steeds boos aankijkt op dat ietwat saaie familiebezoek. 

Je wilt geen data gebruiken

Op vakantie in een land buiten Europa is het slim om je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Internetten in het buitenland werkt namelijk net ietsje anders. En je wilt natuurlijk niet dat je ineens een zieke rekening krijgt als je te veel buiten je bundel gaat. Schakel bijvoorbeeld de vliegtuigmodus in en gebruik alleen internet als je op wifi zit. Zo kun je meteen je Insta-verslaving een beetje inperken 😉 

Wat kun je wel met vliegtuigstand?

Maak je je zorgen over hoe je in het vliegtuig je tijd doorkomt zonder internet? Helemaal niet nodig! Je kunt namelijk gewoon offline muziek luisteren. Of download wat leuke spelletjes voor tijdens je reis. Op lange vluchten wordt soms weleens wifi aangeboden zodat je wél je lover kunt appen. Dit kun je gewoon aanzetten terwijl je telefoon op vliegtuigstand staat.  

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt