20 - 05 - 20203 min. leestijd

Virus op telefoon? Dit is alles wat je moet weten

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je ziet ze vast weleens voorbijkomen in het nieuws: moeilijke virus-termen als ‘malware’, ‘trojans’ en ‘ransomware’. Stuk voor stuk virussen waarmee hackers en andere kwaadwillenden schade hopen aan te richten of persoonlijke gegevens in handen willen krijgen. Hoe voorkom je dat je een virus op je telefoon krijgt? Of het beschermt voor hackers en andere rommel? En hoe kun je zo’n virus verwijderen en je telefoon opschonen? Ontdek het hier.

Virus op telefoon herkennen: welke zijn er?

Er zijn allerlei virussen die zich richten op mobiele telefoons. Zo’n virus hoopt via een ‘malafide’ app, of door een ‘bug’ in een app of het besturingssysteem, toegang tot jouw telefoon of jouw gegevens te krijgen. Een bug is een foutje in de software. Een hacker of virus gebruikt dit ‘lek’ om toegang te krijgen tot je telefoon. Wees gerust: de ontwikkelaar van een besturingssysteem, zoals Google of Apple, zoekt zelf continu naar bugs die mogelijk een beveiligingsrisico vormen. Zodra zo’n bug gevonden is, maakt de ontwikkelaar een software-update uit die het lek dicht.

Virus op telefoon: hoe voorkom ik er een?

Een virus op een Samsung telefoon of iPhone: het komt bij beide toestellen wel eens voor. Natuurlijk wil je voorkomen dat je naar de winkel moet met een defect toestel. Gelukkig zijn er een paar simpele maatregelen die jouw smartphone goed beschermen tegen gevaren van buitenaf.

  1. Zorg er allereerst voor dat je besturingssysteem en apps altijd up-to-date zijn. Je telefoon meldt het als er een nieuwe versie van bijvoorbeeld Android of iOS beschikbaar is. Installeer deze zo snel mogelijk.
  2. Update alle geïnstalleerde apps via de Play Store of App Store, zodat ook die goed beveiligd blijven.
  3. Download daarnaast geen apps die niet uit de App Store of Play Store komen. Hiervan is de kans namelijk groter dat er malware in zit. De App Store en Play Store hebben zelf allerlei virusscanners die een app op troep controleren voordat jij ‘m kan downloaden.

Geen virus op telefoon: zo blijft je toestel schoon

virussen en mobiele telefoons telefoon schoon Tele2

Tijd voor nog wat concrete tips voor virussen en mobiele telefoons.

Download een virusscanner

Virus in een Android telefoon, hoe vermijd ik die? Het is verstandig om een virusscanner te installeren. De app van AVG is in dat geval een aanrader. Zo’n app heb je op een iPhone niet nodig. Dit betekent trouwens niet dat Android minder goed beveiligd is. Met Android heb je alleen zelf meer aanpassingsmogelijkheden dan bij iOS, waardoor het hiermee wél verstandig is een virusscanner te installeren.

Check de website altijd goed

Of je nou een iPhone of Android-telefoon hebt, vermijd malafide websites. Dit is namelijk ook een manier waarop vreemden toegang hopen te krijgen tot jouw telefoon of jouw persoonlijke gegevens. Vul dus niet zomaar informatie over jezelf in. Heeft deze site dit echt nodig? Check, als je jouw persoonlijke gegevens of documenten uploadt naar een site, altijd of de verbinding beveiligd is. Dit check je in de URL. Staat er vooraan ‘https’, dan is de verbinding beveiligd.

Heb je een virusscanner, vermijd je vage, malafide sites en ben je zuinig op jouw persoonlijke gegevens? Topper, dan ben je echt heel goed bezig… Je doet dan wat je kan doen om je telefoon schoon te houden. En dat is gewoon klasse!

Virus op telefoon: wat zijn de risico’s?

Toch proberen we je nog even extra goed over te halen om zuinig te zijn op je telefoon en persoonlijke gegevens. Want, wat zijn de risico’s als je dat niet bent? Iemand kan met jouw persoonlijke gegevens aan de haal gaan. En op jouw naam bijvoorbeeld iets kopen. Jij krijgt dan de rekening, de dief het ‘cadeau’. Ook kan er identiteitsfraude worden gepleegd. Dan sluit iemand op jouw naam bijvoorbeeld een telefoonabonnement af, om vervolgens op jouw kosten te gaan bellen. Kijk daarom ook altijd uit naar wat voor site je een scan van jouw ID-kaart of paspoort uploadt. Deze is niet voor andermans ogen bestemd. Dat scheelt een hoop gezeur.

Heb jij nog tips over virussen en mobiele telefoons? Hoe hou jij jouw telefoon veilig? Deel je tips in de comments, dan kunnen anderen ze ook toepassen!

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt