Tele2 Blog

Alles wat je moet weten over virussen en mobiele telefoons

Je ziet ze vast weleens voorbijkomen in het nieuws. Moeilijke virus-termen als ‘malware’, ‘trojans’ en ‘ransomware’. Stuk voor stuk virussen waarmee hackers en andere kwaadwillenden schade hopen aan te richten of persoonlijke gegevens in handen willen krijgen. Je hebt hier vast je computer al tegen beschermd, maar hoe zit het met de beveiliging van je smartphone? Hoe beveilig je jouw toestel tegen hackers, virussen en andere rommel?

Om daar achter te komen, zoeken we het antwoord van een aantal vragen over virussen en mobiele telefoons.

Welke virussen richten zich op mobiele telefoons?

Er zijn allerlei virussen die zich richten op mobiele telefoons. Zo’n virus hoopt via een ‘malafide’ app, of door een ‘bug’ in een app of het besturingssysteem, toegang tot jouw telefoon of jouw gegevens te krijgen. Een bug is een foutje in de software. Een hacker of virus gebruikt dit ‘lek’ om toegang te krijgen tot je telefoon. Wees gerust: de ontwikkelaar van een besturingssysteem, zoals Google of Apple, zoekt zelf continu naar bugs die mogelijk een beveiligingsrisico vormen. Zodra zo’n bug gevonden is, maakt de ontwikkelaar een software-update uit die het lek dicht.

Virussen en mobiele telefoons: hoe voorkom je een mobiele virusinfectie?

Met een paar simpele maatregelen is jouw smartphone goed beschermd tegen gevaren van buitenaf.

  1. Zorg er allereerst voor dat je besturingssysteem en apps altijd up-to-date zijn. Je telefoon meldt het als er een nieuwe versie van bijvoorbeeld Android of iOS beschikbaar is. Installeer deze zo snel mogelijk.
  2. Update alle geïnstalleerde apps via de Play Store of App Store, zodat ook die goed beveiligd blijven.
  3. Download daarnaast geen apps die niet uit de App Store of Play Store komen. Hiervan is de kans namelijk groter dat er malware in zit. De App Store en Play Store hebben zelf allerlei virusscanners die een app op troep controleren voordat jij ‘m kan downloaden.

Hoe hou je je telefoon schoon?

virussen en mobiele telefoons telefoon schoon Tele2Tijd voor nog wat concrete tips voor virussen en mobiele telefoons. Voor Android is het verstandig om een virusscanner te installeren. De app van AVG is in dat geval een aanrader. Zo’n app heb je op een iPhone niet nodig. Dit betekent trouwens niet dat Android minder goed beveiligd is. Met Android heb je alleen zelf meer aanpassingsmogelijkheden dan bij iOS, waardoor het hiermee wél verstandig is een virusscanner te installeren.

Of je nou een iPhone of Android-telefoon hebt, vermijd malafide websites. Dit is namelijk ook een manier waarop vreemden toegang hopen te krijgen tot jouw telefoon of jouw persoonlijke gegevens. Vul dus niet zomaar informatie over jezelf in. Heeft deze site dit echt nodig? Check, als je jouw persoonlijke gegevens of documenten uploadt naar een site, altijd of de verbinding beveiligd is. Dit check je in de URL. Staat er vooraan ‘https’, dan is de verbinding beveiligd.

Heb je een virusscanner hebt, vermijd je vage, malafide sites vermijdt en ben je zuinig op jouw persoonlijke gegevens? Topper, dan ben je echt heel goed bezig.. Je doet dan wat je kan doen om je telefoon schoon te houden. En dat is gewoon klasse!

Wat zijn de risico’s als je dit niet doet?

Toch proberen we je nog even extra goed over te halen om zuinig te zijn op je telefoon en persoonlijke gegevens. Want, wat zijn de risico’s als je dat niet bent? Iemand kan met jouw persoonlijke gegevens aan de haal gaan. En op jouw naam bijvoorbeeld iets kopen. Jij krijgt dan de rekening, de dief het ‘cadeau’. Ook kan er identiteitsfraude worden gepleegd. Dan sluit iemand op jouw naam bijvoorbeeld een telefoonabonnement af, om vervolgens op jouw kosten te gaan bellen. Kijk daarom ook altijd uit naar wat voor site je een scan van jouw ID-kaart of paspoort uploadt. Deze is niet voor andermans ogen bestemd. Dat scheelt een hoop gezeur.

Heb jij nog tips over virussen en mobiele telefoons? Hoe hou jij jouw telefoon veilig? Deel je tips in de comments, dan kunnen anderen ze ook toepassen!

Reacties