veilige-modus-android
24 - 08 - 20202 min. leestijd

Zo gebruik je de veilige modus op Android

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wil je net een appje naar je bestie sturen over je date van gisteravond, crasht je telefoon steeds. Wat is er toch mis met dat ding? Gelukkig kun je dat als je een Android-telefoon hebt gemakkelijk achterhalen. Hoe? Door de veilige modus van Android in te schakelen. Check hier hoe het werkt en hoe je het gebruikt.

Veilige modus Android: wat is het?

veilige-modus-android-instellen

Zoals de naam het eigenlijk al zegt, is de veilige modus op Android een soort ‘safe mode’ op je telefoon. Loopt je toestel regelmatig vast? Starten apps niet meer op? Of is je smartphone traag? Dan kun je met deze veilige modus achterhalen waar het probleem vandaan komt. Zet je de veilige modus aan, dan zorg je dat je smartphone alleen gebruikmaakt van de standaard-apps die er al vanaf het begin op staan. Apps als WhatsApp, Instagram of je favoriete game worden dan tijdelijk uitgeschakeld.

Veilige modus Android: zo gebruik je het

Oké, nu je een beetje weet wat de veilige modus inhoudt, ben je vast benieuwd waarvoor je deze allemaal kunt gebruiken. Hieronder zetten we een aantal opties voor je op een rijtje.

Vastlopende apps

Niets is vervelender dan dat je een app net wilt gebruiken en hij telkens vastloopt. Gelukkig kun je hiervoor de veilige modus op Android gebruiken. Door je telefoon in veilige modus opnieuw op te starten, kun je kijken of het probleem opgelost is. Is dit zo? Dan is er waarschijnlijk een probleem met een app op je toestel. Door de veilige modus uit te schakelen en pas gedownloade apps één voor één te verwijderen, kun je ontdekken welke het is. Belangrijk is dat je na het verwijderen telkens je telefoon opnieuw opstart.

Telefoon die vastloopt

Ook als je telefoon steeds vastloopt, kan dit liggen aan een net gedownloade app. Door net als hierboven het toestel opnieuw op te starten en apps na te lopen, kun je het probleem oplossen. Is het nog niet opgelost? Dan ligt het waarschijnlijk aan je toestel zelf en is een bezoekje aan de winkel geen verkeerd idee.

Apps met malware of ransomware

Een reden waarom je telefoon van bijvoorbeeld Samsung of Motorola traag kan reageren, is door een virus. Sommige apps bevatten namelijk malware of ransomware waardoor je telefoon anders kan reageren dan normaal. Ook hier is het handig om de veilige modus in te schakelen en het probleem op te sporen.

Meer weten over virussen? Ontdek onze tips over virussen op mobiele telefoons.

Veilige modus Android in- en uitschakelen

Wil je zelf de veilige modus op je Samsung Galaxy S20, OnePlus Nord of Motorola Moto G 5G Plus gebruiken? Dit is hoe je het doet.

Veilige modus op Android inschakelen

  1. Houd de aan- en uitknop van je toestel ingedrukt.
  2. Druk een paar seconden op de knop ‘uitschakelen’ op je scherm.
  3. Klik op de knop om je toestel in veilige modus opnieuw op te starten.

Veilige modus op Android uitschakelen

  1. Houd de aan- en uitknop van je toestel ingedrukt.
  2. Klik op Opnieuw opstarten.
  3. Nu kun je jouw toestel weer in de normale modus gebruiken. Want zo schakel je de veilige stand uit.

Waarvoor heb jij de veilige modus op Android weleens gebruikt?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt