nternet beveiligen
01 - 11 - 20173 min. leestijd

Veilig internetten: zo blijf je veilig online

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een dag niet online is een dag niet geleefd. Beetje overdreven misschien maar tegenwoordig kun je álles online regelen. Van je bankzaken tot je liefdesleven. Hartstikke mooi natuurlijk, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Hackers, virussen en onveilige verbindingen liggen overal op de loer. Internet beveiliging wordt dus steeds belangrijker. Tijd voor een paar handige tips!

Wachtwoord 123456

Met een slecht wachtwoord lopen je accounts risico. Duh! Toch wordt dat vaak vergeten en gebruiken nog hele volksstammen wachtwoorden als “123456” en “wachtwoord”. Niet slim. Een keer een sterk wachtwoord bedenken en die voor al je accounts gebruiken trouwens ook niet. Je kunt beter voor ieder account een uniek wachtwoord bedenken, bestaande uit een combinatie van letters, cijfers en leestekens. Kun je al die wachtwoorden niet onthouden? Geen zorgen, daar zijn wachtwoordmanagers voor zoals LastPass of KeePass.

Tweetrapsraket

Wil je een account écht goed beveiligen, dan moet je twee-factor-authenticatie (2FA) gebruiken. Daarmee moet je naast je wachtwoord ook een unieke code invullen om in te loggen. Vaak via een sms’je of via een app genaamd ‘Google Authenticator’. Het komt er in ieder geval op neer dat een hacker niet meer in je account kan komen, zelfs niet als hij je wachtwoord heeft.

internet beveiligen

Internet beveiligen: WiFi-beveiliging!

Home is where your WiFi automatically connects. Waarschijnlijk heb je thuis een router die je eigen WiFi-netwerk uitzendt. Het is belangrijk dat je dat netwerk beveiligt. Zo kan jouw internetverkeer niet onderschept worden en kunnen buitenstaanders geen ongewenste dingen op jouw netwerk doen. Zorg er in ieder geval voor dat je de verbinding beveiligt met een wachtwoord. Nee, niet Admin123 of je adres, maar een zelfgekozen, sterk wachtwoord (zie de tips hierboven!). Verder is het belangrijk de software van je router altijd up-to-date te houden.

Slim downloaden

Wie regelmatig iets download moet sowieso goed opletten of de bron betrouwbaar lijkt.  Een bestand genaamd n0Viru$-sUperSaf€.exe kun je beter overslaan…

Nog een essentieel onderdeel van je internet beveiligen is het hebben van een firewall en antivirus-software. Een firewall is een soort filter tussen jouw apparaat en het internet en beschermt tegen ongewenst verkeer. Antivirus-software scant al je downloads op mogelijke virussen. Veel computers en zelfs smartphones hebben een ingebouwde firewall en antivirus-software.  Mocht dat niet zo zijn dan kun je die eenvoudig en gratis downloaden.

Gratis WiFi in de trein? Even opletten!

Publieke wifi-netwerken zijn vaak niet erg veilig. Zeker als ze niet met een wachtwoord beveiligd zijn. Prima om een beetje rond te surfen, Snapchats te bekijken en het laatse nieuws op te zoeken.  Niet erg geschikt om je bankzaken op te regelen of bedrijfsgeheimen te versturen. Wil je dat tóch doen onderweg, maak dan even een mobiele hotspot met je smartphone. Die kun je maken in de netwerkingstellingen van je smartphone. Bij Android onder het kopje “tethering en draagbare hotspot” en op je iPhone onder de naam “persoonlijke hotspot”. En dan niet alsnog vergeten om je hotspot met een wachtwoord te beveiligen ;)? Het is niet toegestaan je netwerk aan anderen beschikbaar te stellen.

Gebruik een VPN

Met de bovenstaande tips kun je je al behoorlijk veilig op het internet begeven. Wil je écht geen risico lopen, dan moet je een VPN gebruiken. VPN staat voor ‘virtual private network’, hiermee kun je virtueel op een ander netwerk bevinden. Handig om bijvoorbeeld thuis op je werk- of schoolnetwerk in te loggen, maar ook om ervoor te zorgen dat je niet meer traceerbaar bent online. Door de versleutelde verbinding met het virtuele netwerk kunnen hackers niet meer meekijken. Omdat je een ander IP-adres krijgt zijn acties niet meer eenvoudig naar jou te herleiden. Internet beveiligen via een goede VPN kost wat geld, maar is wel superveilig!

Waren dit allemaal nieuwe tips voor je of was jij al lekker veilig bezig?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt