Thuiswerken: tips voor het optimaal werken vanuit huis

Hoewel we de komende periode thuiswerken, kan dit soms best lastig zijn. Wil je namelijk net zo productief werken als op kantoor? Dan vereist dat wel wat aanpassingen en discipline. Een goede thuiswerkplek, focus, maar ook pauze en ontspanning zijn heel belangrijk. Hoe je dit het slimste aanpakt? Check deze handige tips en apps om zo optimaal mogelijk vanuit huis te werken.

Thuiswerken tip: maak je werkplek thuis in orde

Ok first things first: natuurlijk start het thuiswerken bij een goede thuiswerkplek. Dat bureau, extra scherm en draadloze toetsenbord van kantoor heb je misschien nu even niet bij de hand. Dus moet je improviseren met wat je wél hebt!

Zoek in huis altijd een rustige plek uit waar je gerust een aantal uur kan zitten, zoals een extra werkkamer. Heb je die niet? Bouw dan een plek in huis om die je tijdelijk als office kunt gebruiken. Een lege garage of zolder bijvoorbeeld! Hoe meer je de plek alleen voor werk gebruikt, hoe productiever je waarschijnlijk bent.

Thuiswerken in je joggingspak? No go!

Wil jij echt productief aan de slag gaan én je ook zo voelen? Begin je ochtend dan met dezelfde routine zoals je dat normaal ook zou doen. Door dit juist nu je thuiswerkt ook nog op te pakken, zal je merken dat je frisser en productiever de dag begint. Dus of het een verstandig idee is om dat joggingspak aan te trekken? Nope! Tenzij je altijd zo naar kantoor gaat natuurlijk ;-).

Zorg voor een goede verbinding

Nu we dankzij de crisis allemaal thuiswerken, is een goede wifiverbinding superbelangrijk. Hoe vervelend is het namelijk als je net in een call zit en je verbinding ermee kapt? Frustrating! Ervaar je een trage internetverbinding? Dan kan je dit op een paar manieren oplossen. Kijk maar:

  • Verander van wifi kanaal: iedereen is deze dagen online! Zit jouw buurvrouw, maar ook de rest van je buurt op hetzelfde wifi kanaal? Dan kan dit voor vertraging zorgen. Kies dus een ander kanaal als je wifi hapert.
  • Verplaats je modem: check waar je modem staat. Hoe meer deze in het zicht is, hoe sneller je verbinding werkt. Wegstoppen in een hoekje of de meterkast? Niet slim, dan kan het signaal zich niet goed verspreiden.
  • Verwijder storingsbronnen: babyfoons, maar ook magnetrons en Bluetooth-apparaten kunnen voor ruis zorgen. Plaats je modem hier dus ver vandaan.
  • Bel op 4G: doordat veel mensen nu thuis wifi gebruiken, kan videobellen soms lastig zijn. Loopt je verbinding vast? Schakel dan over naar 4G. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke updates mist.

Meer informatie over hoe je een trage internetverbinding oplost? Check deze tips om je wifi snelheid te verbeteren.

Thuiswerken tip: zoek je focus op met een Pomodoro timerPomodoro-thuiswerken-Tele2

Het is niet gek: iedereen raakt tijdens het thuiswerken wel eens afgeleid van de dingen om zich heen. Probeer daarom bewust die focus op te zoeken, bijvoorbeeld met een Pomodoro timer. Hiermee deel jij je tijd zo efficiënt in dat je meer gefocust aan een taak werkt.

Een handige app hiervoor is de Focus To-Do app (Android & iOS). Per taak zet je een timer van 25 minuten aan, waarin je in volle focus eraan werkt. Is deze tijd voorbij? Dan wordt er een korte pauze van drie tot vijf minuten ingelast, waarna de timer opnieuw aangaat. Dankzij deze techniek houd jij je aandacht meer bij één opdracht en krijg je thuis net zoveel af als op kantoor.

Thuis aan het werk met de kids? Check deze tips en binnen activiteiten voor kinderen.

Even zen tijdens het thuiswerken: Headspace appHeadspace-thuiswerken-Tele2

Ook ontspanning is tijdens het thuiswerken heel belangrijk. Met de Headspace app (Android en iOS) laat je alles los en word je helemaal zen. In deze app vind je verschillende meditaties die jou helpen om tijdens je werkdag bewust even stil te staan. Van het dealen met stress tot je productiviteit stimuleren: alle meditaties worden via stem begeleid en duren gemiddeld 10 minuten. En heb je echt even een break nodig? Je vindt er ook hele korte SOS-meditaties en animaties die je weer even bewust laten worden.

Communiceren met collega’s? Doe het met SlackSlack-thuiswerken-Tele2

Natuurlijk wil je tijdens het thuiswerken ook contact houden met collega’s, maar hoe doe je dat slim? Je wil natuurlijk niet tijdens het werken de hele tijd afgeleid worden door belletjes en appjes. Een goede communicatie-tool hiervoor is Slack. Hierin orden jij al je projecten, breng je al je collega’s samen en deel je gemakkelijk documenten. Wil je iemand op de hoogte stellen van een update? Dan mention je ze met ‘@’ en ze krijgen direct een melding. Zelfs privéberichten sturen is mogelijk. Met Slack houd je op een efficiënte manier contact én bundel je al je projecten.

Liever contact via videobellen? Check dan Google Hangouts of de ZOOM-app (Android en iOS).

Last van stijfheid? Voeg een korte work-out aan je break toe

Jep, grote kans dat jij thuis niet zo’n super ergonomische stoel hebt als op kantoor. Daardoor kan het voorkomen dat je na of tijdens het werken last krijgt van stijfheid. Natuurlijk wil je dit altijd voor zijn door je thuiswerkplek zo goed mogelijk in te richten. Maar krijg je toch last? Dan is een korte work-out toevoegen aan je break misschien de oplossing. Zo kun je met de Seven app (Android en iOS) al binnen zeven minuten je lichaam wat losser maken. Je hebt geen apparatuur nodig en bepaalt zelf welke oefening je wanneer doet. Ideaal om thuis die spiertjes los te weken.

Welke handige thuiswerken tips of apps gebruik jij?