spoofing betekenis
13 - 10 - 20224 min. leestijd

Wat betekent spoofing en hoe voorkom je het?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Word je gebeld door een medewerker van de bank dat je zo snel mogelijk geld over moet maken? Trap er niet in! Dit is spoofing. In dit blog lees je alles over de betekenis van spoofing, hoe je het herkent én hoe je jezelf ertegen beschermt.

Wat betekent spoofing?

Spoofing komt van het Engelse woord ‘spoof’, wat ‘fopperij’ betekent. Het is een truc waarbij oplichters zich voordoen als een voor jou vertrouwd iemand. Bijvoorbeeld als een medewerker van de bank, een webshop of een helpdesk. Criminelen nemen een andere identiteit aan om zo je vertrouwen te winnen. Ze hopen op deze manier belangrijke informatie van je te verkrijgen, zoals je creditcardgegevens. Malware te verspreiden. Of geld van je te stelen.

spoofing betekenis 2022

Veelvoorkomende voorbeelden van spoofing

Je komt spoofing op veel verschillende manieren tegen. Zo zijn er criminelen die je proberen op te lichten via de telefoon, maar ook via mail of app. Hieronder zetten we de meest voorkomende vormen van spoofing op een rij. Zo kun je de oplichtingstrucs gemakkelijk zelf herkennen.

Telefonische spoofing

Een veelvoorkomende vorm van spoofing is telefonische spoofing. Oplichters nemen dan een ander telefoonnummer aan. Zo lijkt het misschien dat je gebeld wordt met een Nederlands nummer, maar belt de oplichter je eigenlijk vanaf de andere kant van de wereld. Criminelen proberen via telefonische spoofing vaak belangrijke gegevens van je te verkrijgen. Zo doen ze zich bijvoorbeeld voor als een bankmedewerker om je pincode te winnen. Of als een medewerker van een groot bedrijf, zoals Microsoft, om zo de controle over je computer te krijgen.

Goed om te onthouden: zowel de bank als Microsoft – of welk groot bedrijf dan ook – zal nooit telefonisch om gevoelige informatie vragen. Dit is altijd spoofing! Denk je dus de volgende keer als iemand belt: van wie is dit 06-nummer? Klopt dit nummer wel? Neem dan altijd eerst contact op met je bank of de organisatie.

Spoofing via mail, sms of app

Ook vindt spoofing regelmatig plaats via mail. Oplichters versturen dan een e-mail vanuit een e-mailadres dat niet echt van de afzender is. Ze bouwen de mail zo betrouwbaar op dat het net lijkt alsof hij echt door bijvoorbeeld je bank of PostNL verstuurd is. Hetzelfde doen ze via phisings-sms’jes. Een andere veel voorkomende vorm van spoofing: WhatsApp fraude. Criminelen nemen dan niet de identiteit over van je bank of een organisatie, maar van iemand dicht bij je. Zo doen ze via andermans nummer net alsof ze een familielid zijn en hopen ze dat je geld naar hen overmaakt. 

Onze tip voor spoofing via mail, sms of app? Kijk altijd goed naar de afzender en klik niet zomaar op een link. Vertrouw je het niet? Dan is het altijd slim om contact op te nemen met de bank, organisatie of je naasten.

Websitespoofing

Verder bestaat er ook nog websitespoofing. Oplichters bouwen dan een website precies na om jou te laten denken dat het de echte is. Dit doen ze met de hoop dat je je persoonlijke gegevens invult. Websitespoofing gaat vaak hand in hand met e-mailspoofing. Via een link in de mail word je naar de valse website geleid.

Hoe je websitespoofing herkent? Kijk goed naar de URL en landcode. Vaak maken criminelen gebruik van typosquatting. De URL in de adresbalk lijkt dan veel op die van de officiële website, maar bevat een aantal typo’s. Zoals rare letters tussendoor of geen .nl maar een andere landscode aan het einde.

Jezelf beschermen tegen spoofing? Zo doe je dat!

Het klinkt allemaal heel scary, maar gelukkig kun je jezelf ook goed beschermen tegen spoofing. Check hier hoe!

Gebruik een plugin tegen websitespoofing

Wil je dubbelchecken of een website wel betrouwbaar is? Er bestaan een heleboel handige plugins waarmee je nepwebsites kunt herkennen. Zoals de AVG Browser Security and Web Reputation Plugin voor Google Chrome. Na het installeren kan hij elke website beoordelen én dreigingen herkennen. Oftewel: je surft een stuk veiliger over het internet.

Houd altijd de volgende dingen in je achterhoofd

Natuurlijk ben je zelf waarschijnlijk al aardig op weg om spoofing te voorkomen. Toch zijn er een aantal dingen slim om jezelf altijd even aan te blijven herinneren. Zoals:

  • Je bank of een grote organisatie vraagt nooit telefonisch of via de mail om je inloggegevens. Geef daarom nooit je wachtwoord of gebruikersnaam.
  • Een bank vraagt je nooit om geld over te maken naar een andere rekening.
  • Een bank vraagt je nooit om je pinpas op te sturen.
  • Een bank vraagt je nooit om je pincode. Niet via telefoon, mail, sms of app.
  • Klik nooit zomaar op een link in een e-mail, sms of app. Check altijd of de afzender echt is.
  • Download nooit een bestand van een onbekende afzender of van iemand die je niet vertrouwt.
  • Als je een telefoontje, mail, sms of appje niet vertrouwt: neem altijd contact op met de officiële afzender.

Nog meer handige tips nodig om jezelf te beschermen tegen spoofing? Ontdek hier alles over hoe je telefoonoplichting kunt voorkomen.

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt