Tele2 Blog

Smartphone vergelijken: zo weet je welke toptelefoon bij jou past!

Techies opgelet, we gaan smartphones vergelijken! Voor de innovators eén van de leukste dingen die er is. Zeker als je binnenkort een nieuw toestel voor je abonnement mag uitzoeken. Alle toptelefoons van nu zijn supergoed, maar hoe weet je welke het beste bij jouw wensenlijstje past? Tijd om daarachter te komen!

Smartphone vergelijken: wat valt er allemaal te vergelijken?

Op het eerste gezicht lijken veel telefoons misschien op elkaar. Toch kun je méér dan genoeg onderdelen van een smartphone vergelijken met die van andere toestellen. Tijd voor bulletpoints!

  • Ontwerp: ga je voor modern of klassiek?
  • Scherm: genoég te bespreken op dit gebied
  • Hardware: hoe ontdek je een krachtpatser?
  • Camera: het paradepaartje van veel smartphones
  • Extra’s: sensoren, scanners en batterijformaat

Ontwerp van smartphones vergelijken: modern of klassiek?

Smartphones_vergelijken_Tele2_Inline

De beste smartphones van nu zijn allemaal schitterend afgewerkt. Fabrikanten als Apple, Samsung, Huawei en Sony trekken werkelijk alles uit de kast om een zo mooi mogelijke telefoon af te leveren. Geen foute keuze dus die je op dat vlak kunt maken, het is dus meer een kwestie van smaak. Wil je een smartphone met een modern, randloos uiterlijk? Dan is de iPhone X bijvoorbeeld een goede keuze. Ga je juist voor een klassiek uiterlijk? Dan is de iPhone 8 een smartphone die bij je past. Extra tip om op te letten: Check of de telefoon een IP68-certificaat heeft, want dan is je smartphone stof- en waterdicht!

Scherm van smartphones vergelijken: resolutie, formaat en techniek

Het is het epicentrum van elke smartphone: hier doe je immers vrijwel alles op. Typen, video’s kijken, je selfies bewerken, and so on. Best belangrijk dus! En het mooie is: er zijn heel veel verschillen tussen smartphoneschermen. Zo is het ene scherm groter dan het ander. Vind je een groot scherm belangrijk? Dan kun je letten op het schermformaat bij het uitzoeken van je nieuwe toestel.

Wil je alles superscherp zien? Dan is de resolutie belangrijk. Zo heeft de Samsung Galaxy Note 9 een superhoge Quad HD+-resolutie van 2160×1440 pixels. Hierop is alles kraakhelder zichtbaar. Een ander ding dat handig is om vooraf te weten is de gebruikte schermtechnologie. Grofweg zijn er twee: IPS LCD en OLED. In principe zijn OLED-displays beter (maar ook duurder). Hun helderheid is hoger en de kleurweergave feller. De Galaxy Note 9 heeft bijvoorbeeld zo’n OLED-display, al noemt Samsung dit Super Amoled.

Hardware van smartphones vergelijken: hoe ontdek je een krachtig toestel?

Onder de kap van je nieuwe smartphone zitten een heleboel onderdeeltjes die bepalen hoe snel de telefoon is. De belangrijkste is de processor: het kloppend hart van de telefoon. Deze voert al het rekenwerk uit dat nodig is zodat jij kunt appen, foto’s schieten en gamen. Om een goede processor te ontdekken kijk je naar het aantal kernen (cores) dat hij heeft en de kloksnelheid. Hoe meer kernen en hoe hoger het aantal GHz, hoe sneller je telefoon in principe is! De Snapdragon 845-processor in de Sony Xperia XZ2 is een goed voorbeeld van een krachtige chipset.

Ook heel belangrijk: het aantal GB aan werkgeheugen. Dit bepaalt namelijk hoe snel je kunt schakelen tussen de apps die open staan. Hoe meer GB aan ‘ram’-geheugen, hoe sneller je van de ene naar de andere app switcht!

Heel belangrijk: iPhones van Apple hebben op papier minder goede hardware dan de beste Android-telefoons. Dit betekent niet dat een iPhone minder goed is. Omdat iPhones op iOS draaien, hebben ze minder goede hardware nodig om net zo goed te presteren als Android-toppers! Wil je weten hoe het zit? Lees dan ons iOS versus Android blog!

Camera van smartphones vergelijken: inifinte possibilities!

Camera’s van smartphones vergelijken is een feestje! Ze worden alleen maar beter. Zo is de camera van de Huawei P20 Pro bijvoorbeeld ontzettend goed. Bij camera’s zijn er allerlei dingen om op te letten. Niet alleen het aantal megapixel is belangrijk, maar ook de sensorgrootte en het diafragma. Dit bepaalt namelijk de kwaliteit van de foto’s en of je als het wat donker is ook mooie kiekjes kunt schieten. Goed idee dus om daar extra research naar te doen als je een nieuwe smartphone zoekt! Steeds meer camera’s krijgen meerdere lenzen en dat is ook handig om op te letten. Zo kun je hiermee zonder kwaliteitsverlies inzoomen en is er bij sommige camera’s sprake van een verstelbaar diafragma, wat betekent dat je zowel in fel zonlicht als bij volle maan mooie beelden maakt.

Extra’s van smartphones vergelijken: welke telefoons hebben de leukste extraatjes?

De meeste toppers hebben allerlei leuke cherries om te picken. Wat te denken van het gezichtherkennende FaceID in de iPhone X? Of de irisscanner van de Samsung Galaxy S9? Allemaal manieren om je telefoon extra snel te openen en om ‘m goed te beveiligen. Een andere mooie extra is een goede batterij om te kunnen appen tot je erbij neervalt! Let daarbij op het aantal mAh, de eenheid voor batterijgrootte. Hoe hoger het getal, hoe groter de batterij.

Klaar met smartphones vergelijken? Voor welke topper ga jij?

Reacties