De simkaart past niet in mijn telefoon: kan ik mijn simkaart knippen?

Eindelijk is je nieuwe telefoon binnen. Toch wel een momentje, hoor: maanden keek je er naar uit en nu is het moment ein-de-lijk daar. Vol verwachting zet je ‘m aan, want dit pareltje wil je uiteraard zo snel mogelijk kunnen gebruiken. Maar hij is pas écht klaar voor gebruik zodra je jouw simkaart in de telefoon plaatst. Maar… oh-oh: de simkaart past niet! Kan ik nu mijn simkaart knippen of kan ik beter wat anders doen? Kortom: wat nu?

Je kan proppen en duwen wat je wil: als de simkaart niet in je telefoon past, past ‘ie niet. Bespaar dus de moeite en forceer de simkaart niet. Daar gaat ‘ie alleen maar stuk van. Bovendien kan je op deze manier jouw nieuwe pronkstuk van een telefoon beschadigen. Dan ben je dus nog verder van huis. Keep your cool, want gelukkig valt er wat aan te doen. Tijd om de ins en outs van simkaarten, bijsnijden en het aanvragen van een nieuwe simkaart te bespreken!

De verschillende simkaartformaten

Hoe het kan dat je simkaart niet in de nieuwe telefoon past? Er zijn verschillende formaten simkaart, drie om precies te zijn:

  • De mini-simkaart, die de grootst mogelijke simkaart is. Deze past eigenlijk alleen in telefoons die een jaar of vijf jaar geleden werden uitgebracht, zoals de Samsung Galaxy SII uit 2011.
  • De micro-simkaart, die een stuk kleiner is dan de mini-simkaart. Deze simkaart wordt bijna niet meer gebruikt en zit in veel toptelefoons van een paar jaar oud, zoals de iPhone 4 en Samsung Galaxy S5.
  • De nano-simkaart, die nu de meest gebruikte simkaart is. Dit is de kleinst mogelijke simkaart en hij past in vrijwel alle nieuwe telefoons, zoals de iPhone 11 en de Samsung Galaxy S20.

Past je simkaart niet in je nieuwe smartphone? No worries, want je kunt daar zelf dan wat aan doen.

Simkaart knippen: van simkaart naar micro simkaart

Als de simkaart te groot voor je nieuwe telefoon is, kun je ‘m bijsnijden. Let wel op: want tijdens het bijsnijden of knippen van de simkaart kan de simkaart stuk gaan. Je moet dan een nieuwe simkaart aanvragen. Ook kan het gebeuren dat de simkaart na het bijsnijden alsnog niet in de telefoon past of dat je ‘m niet meer uit de telefoon kunt krijgen. Je begrijpt ‘m al: aan het bijsnijden van een simkaart zitten dus wel wat risico’s. Eigenlijk is het dus niet verstandig om een simkaart bij te snijden of te knippen. Het beste is om een nieuwe simkaart te nemen als je oude simkaart niet in je nieuwe telefoon past. Of om langs de winkel te gaan zodat zij het voor je kunnen doen.

Simkaart-adapter kopen: van nano simkaart naar micro simkaart

simkaart knippen simkaart adapter Tele2

Het kan ook gebeuren dat je simkaart te klein is voor je nieuwe smartphone. Dan heb je bijvoorbeeld een nano-simkaart, terwijl je nieuwe telefoon ruimte biedt voor een micro-simkaart. Dat is geen probleem, want je kunt dan een simkaart-adapter kopen. Dit is een ‘lege’ simkaartbehuizing waarin je de kleinere simkaart plaatst. Je vergroot dan zelf het formaat van je simkaart. Zo past ‘ie wél in je nieuwe telefoon. Je hoeft ‘m er dan alleen nog maar in te steken, je pincode in te voeren en TADAA: bellen maar! 🙂

Nieuwe simkaart aanvragen

Is je simkaart te groot voor je nieuwe telefoon? Dan is het ‘t verstandigst om een nieuwe simkaart aan te vragen. Bij Tele2 krijg je dan van ons een drie in één simkaart. Een wát? Dit is een simkaart waarvan je zelf het formaat kunt bepalen. Dit doe je door het juiste formaat simkaart uit het bodywork te drukken. Zo zit je altijd goed!