schermtijd app Android iPhone tele2 blog
20 - 09 - 20214 min. leestijd

Schermtijd apps: ideaal tegen je telefoonverslaving

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je telefoonverslaving de baas worden? Een schermtijd app is je beste vriend. Hij vertelt je hoe vaak je je telefoon checkt én kan zelfs strenge limieten voor je instellen. Ideaal, als je uit automatisme elk uur steeds opnieuw die ene app open klikt. #quilty Het is tijd om af te kicken! Welke apps er allemaal zijn en hoe je zelf schermtijd in kunt stellen op je iPhone, Samsung of andere Android telefoon? Ontdek het hier. 

Wat is schermtijd?

Schermtijd is de tijd dat het scherm van je telefoon aan staat. Op die manier meet je smartphone hoe lang je elke dag je telefoon gebruikt. Want als je scherm aan is, zit je op je telefoon. Is althans de redenatie. Helemaal realistisch is schermtijd dus niet, maar het geeft wel een goed beeld van hoe vaak je elke dag je mobiel checkt. 

Schermtijd apps voor Samsung en andere Android telefoons 

Heb je een Android telefoon, zoals een Samsung, Motorola, Xiaomi, OPPO of OnePlus? Dan kun je op de meeste toestellen schermtijd bekijken en instellen via Digitaal Welzijn. Deze staat vaak automatisch al op je telefoon. Digitaal Welzijn vertelt je precies hoeveel uur per dag je op je mobiel zit. In een overzicht zie je welke app je het vaakst gebruikt. Hoeveel meldingen je ontvangt. En zelfs hoe vaak je je telefoon ontgrendelt. 

Ook heeft de app handige functies om je schermtijd te verminderen. Zo kun je tijdslimieten instellen voor een bepaalde app. Handig, als je écht even een social break wilt nemen op Instagram. Of stel de Bedtijdstand in en zie hoe je telefoon voor het slapengaan vervaagt naar grijstinten. 

Schermtijd op Samsung en Android inzien

Zelf benieuwd hoe verslaaft je aan je telefoon bent? Tijd om de schermtijd op jouw Android telefoon te bekijken. Op de meeste vind je Digitaal Welzijn in het instellingenmenu. Zo niet, dan kun je hier de app downloaden. Hierna volg je de volgende stappen:

 1. Open de instellingen op je telefoon.
 2. Ga naar Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht.
 3. Hier zie je een overzicht van hoeveel je je telefoon gebruikt. 

Schermtijd instellen voor Samsung en Android

Een uur per dag op WhatsApp, anderhalf uur op Instagram en nog eens een half uur op Snapchat. Die schermtijd lijkt alleen maar op te lopen. Mag het van jezelf wel wat minder? Dan kun je ook limieten per app instellen. App-timers, noemt Digitaal Welzijn dit. Je besluit dan van tevoren hoe lang je per dag een bepaalde app mag gebruiken. Is de tijd verstreken? Dan sluit de app automatisch af. Een soort tijdslot. Een app-timer stel je zo in:

 1. Open de instellingen op je telefoon.
 2. Ga naar Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht.
 3. Klik op het diagram en dan op de app waarvoor je een timer wilt instellen. 
 4. Vul in hoeveel tijd je in de app kunt besteden en klik op Instellen.
 5. Klaar! Je limiet is ingesteld. 

Goede schermtijd app voor Android: ActionDash

Heb je liever een andere app dan Digitaal Welzijn? Ook ActionDash is een goede schermtijd app voor op Android. Ook hiermee kun je inzicht krijgen in je telefoongebruik. Extra handig: je kunt deze zelfs vergelijken met andere gebruikers. Zo weet je zeker of je nu écht moet afkicken van TikTok, of dat het nog wel meevalt. Een andere handige functie? Focus mode. Hiermee worden afleidende apps voor een bepaalde tijd gepauzeerd. Handig, als je wat bergen werk wilt verzetten.

App image
ActionDash: Screen Time Helper
Rating starRating starRating starRating starRating star

Stay focused with ActionDash! Productivity and app usage manager, on your phone.

Schermtijd app voor iPhone

Bij een iPhone zit de schermtijdfunctie standaard in het instellingenmenu. Deze meet elke dag actief hoe jij met je telefoon omgaat. Hij weet precies wanneer je je telefoon voor het eerst oppakte. Welke apps je maar niet vanaf te slaan bent. En hoeveel berichtjes je op een dag binnenkrijgt. Dat allemaal geeft hij weer in een handig diagram. Net als bij Android, heeft ook de schermtijd-optie van iPhone de mogelijkheid om voor bepaalde apps een limiet in te stellen. 

Schermtijd bekijken

Wil je zelf bekijken hoeveel schermtijd je hebt? Dit doe je op je iPhone als volgt:

 1. Open de instellingen op je telefoon.
 2. Klik op Schermtijd.
 3. Klik op Bekijk alle activiteit om al je schermtijd van die dag in te zien. Hier kun je naar beneden scrollen om alle gemeten activiteiten te bekijken: van het aantal uur dat je op je smartphone zit tot hoe vaak je je telefoon opgepakt hebt. 

App-limiet instellen voor iPhone

Wil je op je iPhone een app-limiet instellen? Dus: een timer hoe lang je een app mag gebruiken? Dat is zo gepiept. Hieronder leggen we het je stap voor stap uit: 

 1. Open de instellingen op je telefoon.
 2. Klik op Schermtijd.
 3. Klik op Bekijk alle activiteit. Nu zie je alle apps waar je het meest verslaafd aan bent.
 4. Klik op de app waarvoor je een limiet in wilt stellen en klik op Voeg limiet toe.
 5. Voer je toegangscode in en kies nu zelf hoeveel tijd je aan de app per dag wilt besteden.
 6. Klaar! Elke keer als de tijd verstreken is, wordt de app geblokkeerd.

Afkicken? Tijd voor Freedom! 

schermtijd app freedom tele2 blog

Wil je echt, echt, ECHT minder op je telefoon zitten? De Freedom app helpt je daar cold turkey bij. Dit programma helpt je met het instellen van afsluiten van apps. Je blokkeert afleidingen, zodat je je goed kunt concentreren. Dus even geen appjes, notificaties en andere pings, bleeps en whistles meer. Aanradertje! 

App image
Freedom | Blokkeer afleiding
Rating starRating starRating starRating starRating star

Wees gefocust & productief – blokkeer apps en websites die afleiden.

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt