15 - 09 - 20222 min. leestijd

Een printscreen op je iPhone maken? This is how!

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een schermafbeelding op je iPhone maken? Handig, als je bijvoorbeeld een gesprek wilt bewaren in je filmrol, of als je een leuke still uit een video nodig hebt. Maar op welke manieren kun je screenshot op je iPhone maken? Dat lees je in dit blog!

Printscreen op je iPhone

Wat is een schermafbeelding?

You guessed it! Een schermafbeelding is een afbeelding van je scherm. Zo’n schermafdruk, screendump of screenshot legt je volledige beeldscherm vast. Met een schermafbeelding bewaar je zo snel wat er op je scherm te zien is, in de vorm van een foto. Handig!

Een iPhone printscreen maken? Alle manieren op een rij

Wil je een schermafbeelding maken? Appeltje eitje! Maar bij elke iPhone gaat het net even iets anders. Wij zetten de manieren voor je op een rij!

Screenshot maken: op iPhone 14 & andere modellen met Face ID

Wil je een screenshot maken met je iPhone 13, iPhone 14 of een andere iPhone met Face ID? Volg dan deze stappen:

 • Druk tegelijkertijd op de zijknop en de volume-omhoogknop.
 • Laat beide knoppen los.
 • De schermafbeelding is gemaakt!

Als dit is gelukt, verschijnt er linksonder in beeld een miniatuur. Wil je deze meteen checken? Dan kun je erop klikken. Wil je ‘m opslaan? Veeg ’m dan naar links.

iPhone printscreen maken: op iPhone SE & andere modellen met Touch ID

Heb je een iPhone SE of een andere iPhone met een Touch ID? Dan gaat het maken van een schermafbeelding net even anders. Check deze stappen:

 • Druk tegelijkertijd op de zijknop en de thuisknop.
 • Laat beide knoppen los.
 • De schermafbeelding is gemaakt!

Heb je een oudere iPhone, zoals bijvoorbeeld de eerste generatie iPhone SE? Dan klik je op de bovenste knop, in plaats van op de zijknop.

Is het screenshot gelukt? Dan zie je deze linksonder in beeld verschijnen. Klik op de miniatuur om ’m direct te bekijken, of swipe naar links om hem op te slaan.

Screenshot maken door te tikken op Apple logo

De allernieuwste manier om een screenshot te maken met je iPhone? Dat kan door een paar tikken op het Apple logo aan de achterkant van je iPhone te geven. Hoe chill?! Maar, hiervoor moet je wel eerst de juiste instellingen inschakelen. Check this out:

 • Open de ‘Instellingen’ app.
 • Kies ‘Toegankelijkheid’.
 • Druk op ‘Aanraken’.
 • Kies ‘Tik op achterkant’.
 • Stel in op ‘Dubbel tikken’ of ‘Driemaal tikken’.

Gelukt? Tikken maar!

Zo kun je je iPhone printscreen bewerken

Heb je een screenshot gemaakt? Maar wil je maar een klein deel van de schermafbeelding opslaan, in plaats van de volledige printscreen? Dan kun je je schermafbeelding nog even editen. Druk hiervoor op de miniatuur die linksonder in beeld verschijnt, direct na het maken van de schermafbeelding. Vervolgens wordt je schermafbeelding vergroot en heb je de mogelijkheid om erop te tekenen, dingen te markeren en de afbeelding te croppen.

Waar kun je je screenshots vinden?

Sta je op ’t punt om een iPhone 14 te kopen? Dan is het natuurlijk wel een need om te weten waar je die ene schermafbeelding terugvindt op je iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro of iPhone 14 Pro Max. Ga hiervoor naar de Foto’s app en klik vervolgens op ‘Albums’. Kies ‘Mediatypen’ en dan ‘Schermafbeeldingen’. Ta-da, daar zijn al je screenshots!

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt