03 - 03 - 20232 min. leestijd

Reizen met je OV-chipkaart op je telefoon: kan dat?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Vroegâh had je voor alles een apart pasje. Van pinpassen en cadeaubonnen tot bonuskaarten van de Appie, je portemonnee zat d’r vol mee. Nu heb je eigenlijk niet eens een portemonnee meer nodig, want je kunt alles gewoon op je iPhone of Samsung telefoon zetten. Superchill! Maar, er is nog zo’n pasje dat je vast vaak gebruikt, je OV-chipkaart. Nu is natuurlijk de vraag der vragen: kan je OV-chipkaart op je telefoon worden gezet?

Kan je je OV-chipkaart op je telefoon zetten?

Kort maar krachtig: nee, je kunt je OV-chipkaart niet op je telefoon zetten. Helaas pindakaas. Maar, no worries, want er is tegenwoordig iets nieuws. OVpay. Hiermee kun je wél in- en uitchecken met je telefoon. 

OVpay: zo werkt het

OVpay dus. In bijna heel het land kan het al. Met OVpay check je in en uit met je betaalpas, telefoon of smartwatch. Me-ga handig, want een oldskool kaartje kopen hoeft dus niet meer. OV-kaart vergeten? Ook no problemo. Mobiel inchecken kan door je telefoon voor het incheckpoortje te houden. Handig! Je kunt OVpay gebruiken in de trein, de bus, de metro en de tram. 

Kleine sidenote: als je een (kortings)abonnement op je OV-chipkaart hebt staan, kun je OVpay nog niet gebruiken. Het werkt alleen als je tweede klas en zonder korting reist. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat dit asap wel kan!

Waar is in- en uitchecken met OVpay mogelijk?

Inchecken in het ov met je telefoon, bankpas of smartwatch is al bijna in heel ‘t land mogelijk. Alleen op sommige Waddeneilanden nog niet en in gedeeltes van een aantal provincies. Op de website van OVpay kun je exact vinden waar het wel en niet kan. Gewoon even je incheck-plaats invullen en hup, done!

Met welke betaalpassen kun je in- en uitchecken?

Reis je tweede klas en zonder korting of abbo? Dan kun je hiermee in- en uitchecken:

  • Een contactloze bankpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Knab, Rabobank, RegioBank of SNS.
  • Een contactloze creditcard van Mastercard en Visa.
  • Een contactloze debit- of creditcard van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa.
  • Smartphone waaraan je rekening is gekoppeld.

Good to know: je moet wel in- en uitchecken met dezelfde pas. Je kunt dus niet met je ING bankpas inchecken en via de ING app op je telefoon uitchecken.

Wat zijn de voordelen van OVpay?

Wat is er nou precies zo handig aan OVpay? Vooral als je af en toe met de trein of ander openbaar vervoer reist is het heel nice. Je hoeft geen nieuwe OV-kaart te kopen, je hoeft het saldo niet meer aan te vullen (wat je natuurlijk altijd vergeet) én het is geen struggle meer als je je OV-kaart weer eens kwijt bent. Je hoeft niks aan te vragen of te downloaden, hou gewoon je bankpas of telefoon bij een incheckpoortje en ‘bliep’, gefixt!

Download de OVpay app

Denk je nu: chill, dit wil ik?! Download dan meteen de OVpay app, een superhandige OV-app. Why? Nou, hierom:

  • Je kunt meteen zien of je goed bent in- of uitgecheckt.
  • Vergeten om in- of uit te checken? Fix het in de app.
  • Je kunt je rit- en reiskosten zien in een handig overzichtje. Tot wel 18 maanden terug!
App image
OVpay
Rating starRating starRating starRating starRating star

Your public transport trips in 1 overview

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt