Herken dieren en natuur met ObsIdentify Herken dieren en natuur met ObsIdentify› cover
27 - 12 - 20222 min. leestijd

Herken dieren en natuur met ObsIdentify

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Spot je een mooie vlinder in de tuin of zie je ergens een mooie paddenstoel? Ineens moet en zal je weten wat de naam is. Je hersens kraken en kraken, maar je gedachten blijven blanco. Ook je Google zoekopdracht op je net nieuwe iPhone 14 levert niks op. Geen nood, want de ObsIdentify app helpt je met het herkennen van allerlei wilde dieren en natuur. Check dit blog en je weet precies hoe handig deze app is!

Wat is Obsidentify?

ObsIdentify is een fotoherkennings-app waarmee je wilde planten, dieren en paddenstoelen binnen no-time herkent. Dankzij superslimme software en een database met referentiebeelden herkent de app meer dan 13.000 Nederlandse en Belgische soorten. De app is gratis en je voelt je direct Freek Vonk 2.0!

Hoe werkt deze app om insecten en dieren te herkennen?

Op het moment dat jij dat ene gekke insect of die kleurrijke vlinder spot, maak je een foto met de app en klik je op ‘ObsIdentify’. Dankzij de goede camera van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S23 Ultra leg je je vondst tot in detail vast. Je krijgt nu een aantal soorten te zien. Selecteer degene waarvan jij denkt: “Ja, dit is ‘m!” en klik op bewaren.

Dit kan de app nog meer

ObsIdentify barst van de slimme functies en je draagt ook nog eens je steentje bij aan de natuur als je de app gebruikt. Hoe dat werkt? Lees snel verder.

Bewaar je waarnemingen

Als je een dier of paddenstoel hebt gespot en geïdentificeerd, sla je deze op in de app. Zo kun je altijd terugzien welke National Geographic-waardige flora en fauna zich in jouw buurt bevindt.

Draag bij aan natuurbescherming en onderzoek

Het bewaren van al het wonderlijke dat de natuur te bieden heeft, is niet alleen leuk en leerzaam voor jezelf, maar je helpt er ook nog eens de natuur een handje mee. Win-win! Jouw waarnemingen komen namelijk op www.waarnemingen.be terecht. Beheerders, onderzoekers en beleidsmakers kunnen dit zien en gaan ermee aan de slag.

Verzamel badges en doe mee aan challenges

ObsIdentify herkent in totaal bijna 14.000 soorten uit de Benelux. Van vogels en vlinders tot bijen en paddenstoelen. Als je een waarneming doet, verdien je een badge en er zijn ook verschillende challenges waar je aan mee kunt doen. Spot bijvoorbeeld zo veel mogelijk ‘zomerzoemers’. Gotta catch’em all!

Tip: ben je een echte plantenliefhebber? Ook de beste apps om snel (kamer)planten te herkennen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt