wat is nfc Tele2 Blog
28 - 12 - 20213 min. leestijd

NFC: wat is het en hoe werkt het?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

NFC is steeds vaker om ons heen. Het wordt gebruikt in bankpassen, op reclameborden en zelfs in de supermarkt. Wat het is? Hoe het werkt? En wat zijn NFC-tags? Wij leggen je alles uit over deze slimme technologie en vertellen je wat de opties op je iPhone, Samsung of andere Android telefoon zijn. 

Wat is NFC?

NFC is een technologie waarmee je tussen apparaten draadloos informatie uitwisselt. Dit gaat binnen een afstand van 10 centimeter. Vandaar ook de betekenis: ‘Near Field Communication’. Je gebruikt NFC onder andere om in te checken bij het openbaar vervoer.

Hoe werkt het?

Het mooie aan Near Field Communication is dat het heel simpel werkt. Zodra je een apparaat met NFC binnen 10 centimeter van een ander apparaat met NFC houdt, ontstaat er direct een verbinding. Aanzetten is niet nodig. Neem bijvoorbeeld betaling via NFC. Of ook wel: het contactloos betalen. Met deze functie houd je je telefoon met digitale pinpas bij het pinapparaat en een paar seconden later heb je afgerekend. Helemaal draadloos met je mobiel. Dat is hoe gemakkelijk de technologie werkt. 

Voorbeelden van NFC

Van contactloos betalen tot supersnel data uitwisselen. Near Field Communication biedt een heleboel handige mogelijkheden. Hieronder zetten we een aantal voorbeelden op een rij. 

Contactloos betalen

Waar je NFC waarschijnlijk zelf al eens voor gebruikt hebt, is het contactloos betalen. De meeste bankpassen en creditcards hebben een NFC-tag. Deze maakt het mogelijk om draadloos af te rekenen in bijvoorbeeld de supermarkt. Je hoeft alleen je pinpas binnen een paar centimeter van de lezer het pinapparaat te houden en je hebt betaald. Hetzelfde kun je doen met je smartphone. Je hebt dan alleen een digitale versie van je pinpas nodig in bijvoorbeeld Google Pay, Apple Pay of Samsung Pay.

Inchecken in het OV

Ook voor het openbaar vervoer wordt de technologie gebruikt. In je OV-chipkaart zit namelijk een kleine chip. Deze wordt uitgelezen zodra je hem voor de incheckpaal houdt. Zo wordt NFC dus heel slim en snel ingezet als toegangscontrole voor de bus, trein of metro.  

Data uitwisselen

Nog iets fijns aan Near Field Communication: je kunt er supersnel data mee uitwisselen. Van foto’s tot aan video’s en bestanden. Zo bestaan er zelfs fotocamera’s waarmee je via NFC beelden naar je smartphone kunt sturen. In één klik verzend je dat mooie plaatje naar je telefoon én kun je het delen op Instagram. 

NFC op iPhone

Heb je een iPhone? Dan is er een grote kans dat deze NFC heeft. Apple gaf alle telefoons vanaf de iPhone 6 uit 2014 deze slimme technologie. Tot aan de iPhone X kun je het alleen gebruiken om draadloos te betalen met Apple Pay.

Heb je een nieuwer toestel dan dit, zoals de iPhone 12 of iPhone 13? Dan kun je een stuk meer. Je kunt dan alle NFC-tags gewoon in één keer met je smartphone uitlezen. Van een tag op een poster tot een bij je hoteldeur. Je houdt je iPhone gewoon bij de tag en de informatie wordt automatisch uitgelezen. Zo ontvang je in één keer op je scherm bijvoorbeeld de webshoplink van die mooie schoenen op die ene poster.

nfc iPhone Tele2 Blog

NFC op Samsung en andere Android telefoons

Ook de meeste Samsungs, zoals de Samsung Galaxy S21, en andere Android telefoons hebben Near Field Communication. Je kunt dit checken door in de instellingen van je telefoon te kijken. Zie je bij ‘Verbonden apparaten’ NFC staan? Dan heb je de optie op je smartphone. Je kunt hier ook kiezen of je het aan of uit wilt zetten. 

Hierna kun je de technologie gebruiken om contactloos te betalen en andere NFC-tags te lezen. Denk aan een tag op een verpakking van een nieuwe gadget. Of op de verpakking van een voedingsproduct. Door je telefoon erbij te houden, krijg je gelijk meer informatie op je scherm. 

Ook handig: NFC-tags

Verder bestaan er ook NFC-tags. Dit zijn kleine chips waarop gegevens staan. Deze kun je met je smartphone scannen om meer informatie te verkrijgen. Zo worden NFC-tags bijvoorbeeld regelmatig gebruikt in de supermarkt. Scan met je telefoon de tag aan het schap en leer gelijk meer over een product. 

Ook zie je de tags vaak terugkomen op posters. Of op een abri in het bushokje. Je kunt zelfs zelf een NFC-tag kopen en deze programmeren. Handig, bijvoorbeeld voor in de auto. Met één scan zet je je gps aan en weet je waar je naartoe moet rijden. 


Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt