augmented reality digital trends mobilefuture tele2 unlimited
25 - 07 - 20183 min. leestijd

#MobileFuture: hoe onze wereld gaat veranderen door Augmented Reality

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Uiteráárrrrrd ken je Pokémon Go al: hiermee zie je via de camera van je telefoon overal op straat Pokémon die je nog kunt vangen ook. Supervet natuurlijk! Dit is mogelijk dankzij een techniek die ‘Augmented Reality’ heet. Wij doken in Amerika in de wereld van ‘AR’ en ontdekten dat er, in combinatie met supersnel en unlimited 4G-internet, nog véél meer vette shizzle aankomt op dit gebied… #MobileFuture!

Before we start: wat is Augmented Reality?

Augmented Reality betekent letterlijk ‘toegevoegde werkelijkheid’. En dat is ook precies wat ‘AR’ is. Een apparaat voegt Virtual Reality toe aan het beeld dat jij ziet. Dit kan via de camera van je smartphone (zoals met Pokémon Go), waardoor je op het telefoonscherm de toegevoegde werkelijkheid ziet. Maar nog toffer is als je Augmented Reality via een bril ervaart, zoals de Microsoft Hololens. Hiermee zie je via de bril het beeld op straat en wordt op de brilglazen direct de AR geprojecteerd. In de video van Bor zie je wat er met Augmented Reality allemaal mogelijk is:

Augmented Reality en Unlimited 4G: een killer combi!

Te gek, toch?! De mogelijkheden met Augmented Reality lijken écht oneindig te zijn. Zeker in combinatie met een unlimited telefoonabonnement. Van het ontdekken van alle ins en outs over je crush tijdens jullie eerste date tot real time op straat space battles uitvechten. En van super makkelijk je op straat oriënteren tot virtuele helpende handjes tijdens het repareren van die lekkende kraan bij je thuis. Augmented Reality is een blijvertje. Bovendien worden de mogelijkheden alleen maar uitgebreider én serieuzer. In combinatie met Internet of Things, de techniek waarbij apparaten via een simkaart worden verbonden met internet, kan Augmented Reality heel veel informatie projecteren.

Augmented Reality tijdens je opleiding

Augmented Reality is écht niet alleen bedoeld om Pokémon te vangen. Nee, ook voor het serieuze werk wordt AR steeds belangrijker. Bijvoorbeeld voor chirurgen in opleiding: een lang traject dat dankzij Augmented Reality een stuk korter kan worden. Dat is in ieder geval het doel dat chirurg Shafi Ahmed wil bereiken. Hij richtte Medical Realities op, dat AR inzet om artsen in spé sneller op te leiden. Zo zette Ahmed tijdens een operatie een Google Glass op (een van de eerste AR-brillen). Hierdoor konden 14 duizend studenten in 32 landen met een operatie meekijken alsof ze er zelf bij waren. Steek je nog eens wat van op, toch!?

Augmented Reality in het leger

Vindt Call of Duty Advanced Warfare straks ook zijn weg naar het échte slagveld? Zou met Augmented Reality zomaar kunnen… Ook het leger gebruikt namelijk steeds vaker AR-toepassingen. Wat te denken van slimme brillen waarop je direct ziet waar je medestanders zijn gepositioneerd? En brillen die potentieel gevaarlijke situaties in kaart brengt en je een heads-up hiervoor geeft? Niet alleen soldaten hoeven te rekenen op hardcore AR-upgrades: ook tanks worden steeds vaker met Augmented Reality uitgerust. De CV90-tank heeft bijvoorbeeld allerlei slimme sensoren en AR-toepassingen zodat de bemanning veel beter kan zien wat er rondom de tank allemaal gebeurt. Wij zeggen: echte #MobileFuture stuff!

Sporten met Augmented Reality

Voetbal kijken is simpel: of je kijkt het via de tv (of app!), of je zit in het stadion. Is al jaren zo, maar dát verandert binnenkort misschien radicaal. Want Augmented Reality vindt ook steeds vaker de weg naar de sport. Bedrijven als IBM zijn al druk bezig met technieken te ontwikkelingen zodat jij straks live een voetbalwedstrijd kunt kijken alsof je zelf op het veld staat. Of alsof de wedstrijd bij jou op de keukentafel wordt gespeeld: omdat het via een AR-bril hierop wordt geprojecteerd. Is naast supersnel internet ook een boel extra camera’s en techniek in het stadion zelf voor nodig. Daarom kan het nog wel even duren voordat het mogelijk is, maar man… laat maar komen!

Zo probeer je Augmented Reality games meteen uit

Augmented Reality bestaat al een tijdje, maar de ontwikkeling komt steeds meer in een stroomversnelling. Wil jij al genieten van deze futuristische techniek? Dat kan! Wij schreven er al vaker over. Zo is er een AR-app van The Walking Dead, maakt Tamagotchi in AR zijn comeback en kun je Pokémon Go to the MAX spelen. Genieten!

Augmented Reality is absoluut een van de tofste digital trends (check snel onze top tien!) van een #Mobile Future. Waarvan hoop jij dat het in Augmented Reality beschikbaar wordt?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt