Tele2 Blog

Hoe haal ik het maximale uit Instagram?

Heb jij je altijd al afgevraagd of jij de nieuwe Anna of Laura kunt worden? Bestaat jouw Instafeed op dit moment ook alleen nog maar uit wazige foto’s van dat gezellige stapavondje of overbelichte foto’s van die belachelijk lekkere pizza Margherita? Tijd om het maximale uit Instagram te halen met deze zeven stappen!

Word jij dé nieuwe Instagrammer?

Wanneer je van Instagram een echt beroep wilt maken, is het belangrijk dat je hier van tevoren goed over nadenkt. Het lijkt allemaal best eenvoudig, maar er komt best wel wat bij kijken. Zo’n zwoele zomerfoto met 4593 likes lijkt misschien erg spontaan, maar vaak zit er een slim bedachte tactiek achter.

Stap 1: zorg voor een pakkende bio

Je kunt je Insta-bio eigenlijk zien als iets waarmee je jezelf voorstelt. Wat kunnen mensen precies verwachten wanneer ze jou gaan volgen? Wie ben je, wat zijn je hobby’s en waar gaat jouw Instagram over? Wanneer je dit leeglaat, hebben mensen geen idee waarom ze jou zouden moeten volgen en ja… die volgers hebben we wel echt nodig. Tijd om je bio eens flink op te pimpen!

Stap 2: kies een niche

Het is natuurlijk ontzettend leuk om van alles en nog wat foto’s te plaatsen, maar tenzij je Fred van Leer heet zal dit je niet aan de gewilde Insta-fame helpen. Kies een specifieke doelgroep waar jij je op wilt richten en hou het hier ook bij. Er zijn ontzettend veel leuke thema’s waar je je op kunt richten. Kies gewoon iets dat bij jou past en waarmee jij anderen denkt te gaan inspireren. Dat kan van alles zijn: van katten tot koffie en van ontbijt tot aan natuur. Overweeg hiervoor een nieuw Instagram-account aan te maken. Zo kun je die hysterische selfie met je vriendengroep gewoon op je persoonlijke Instagram plaatsen.

Stap 3: zorg voor mooie foto’s en kies één fotostijl

Instagram fotostijl Tele2Wanneer je een foto maakt, zorg dan altijd dat je meerdere foto’s maakt zodat je genoeg materiaal hebt om de beste foto te kiezen. Probeer zoveel mogelijk met natuurlijk (dag)licht te werken en kijk of je een aantal goeie apps kunt vinden om de foto te bewerken. Het is een kleine investering, maar je kunt kijken naar betaalde foto-apps als Camera+ en ProCamera. Heb je een Android-toestel, dan kun zijn ProShot en Camera360 zeker aan te raden. Gebruik geen hysterische filters waardoor foto’s overbelicht raken of je paprika er ineens onnatuurlijk rood uitziet. Nee, kies gewoon een filter die de foto zo onopvallend mogelijk verbetert. Wanneer je een echte Foodgrammer wilt worden, maak dan geen foto’s met flits want dan ziet je eten er echt smerig uit. Kies dan voor een app als Foodie. Minstens net zo belangrijk is het kiezen van een specifieke fotostijl: het is erg belangrijk dat jouw Instafeed er gelikt uitziet. Of je nu kiest voor zwart wit, een wit kader of een specifieke filter, stick to the plan!

Stap 4: hashtags

Overdrijf niet met hashtags, maar gebruik ze wel. Door het toevoegen van een hashtag, word je namelijk vindbaar voor potentiële volgers. Je kunt veel hashtags toevoegen, maar het is beter om voor een aantal specifieke, populaire hashtags te gaan. Bedenk geen zelfbedachte hashtags, want de kans is klein dat iemand daar op zoekt. Hou er rekening mee dat bepaalde hashtags populair en bekend zijn, maar ze hierom dus ook erg veel gebruikt worden. Jouw foto gaat op die manier veel sneller verloren in de massa, dan wanneer je de hashtag iets specifieker maakt. Je kunt #food specifieker maken door voor #paleofood #paleoislife te kiezen, als paleo tenminste je doelgroep is. Tags als #like4like en #follow4follow zijn echt niet meer oké. Wanneer je het ongemakkelijk vindt om een reeks aan hashtags te plaatsen, kun je deze in een nieuwe comment onder je eigen foto zetten. Zo valt het minder op.

Stap 5: interactie

Wanneer je eindelijk een vette foto hebt geplaatst, kun je in de begeleidende tekst de interactie aangaan door een bepaalde vraag te stellen. Bij een foto van een mooie zonsondergang op vakantie, kun je bijvoorbeeld ‘wat is jouw favoriete vakantiebestemming?’ plaatsen. Wanneer je volgers hier op antwoorden of simpelweg een compliment over jouw kick-ass foto geven, is het wel belangrijk dat je hierop reageert. Praat met ze, bedank ze en laat zien dat je hen waardeert. Het zijn juist deze mensen die je kunnen helpen om een influencer te worden.

Hou er rekening mee dat er (grote) Instagram-accounts zijn, die bepaalde ‘chatbots’ zo hebben ingesteld dat ze de hele dag overal comments plaatsen, in de hoop dat je hen terug volgt. Comments als ‘awesome’, ‘amazing’ en ‘well done’ komen vaker voor dan je denkt. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je zelf de social butterfly uithangt. Like foto’s die je vet vindt, reageer af en toe en wees niet te gierig met je complimentjes. Share the love!

Stap 6: maak jouw account openbaar

Mensen zijn niet zo snel geneigd om een profiel te volgen wat afgeschermd is, omdat ze dan niet kunnen zien waar jouw Instagram over gaat. Zorg er dus voor dat je account openbaar is: zo ben je ook veel beter vindbaar voor potentiële volgers. Deze tip is al eerder genoemd, maar het kan verstandig zijn om persoonlijke foto’s op een afgeschermd persoonlijk profiel te plaatsen. Zo bepaal je zelf wie welke foto’s kan zien.

Stap 7: geniet van Instagram!

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar het is vooral belangrijk om lol te hebben. Wees je ervan bewust dat, ook op Instagram, niet alles is wat het lijkt en focus je op wat jij leuk vindt. Zie Instagram niet als een wanhopige manier om beroemd te worden, maar als een extra manier om jouw hobby te benutten en andere mensen te inspireren. Spread your joy! 🙂

Welke Insta-tip ga jij als eerste gebruiken?

Reacties