Vijf van de beste kleine smartphones

Krijg je vingerkramp van het typen? En moet je telkens overstrekken om die app linksboven in beeld te openen? No can do! Misschien wordt het tijd voor een iets kleinere telefoon. Goede kleine smartphones zijn ietwat zeldzaam, juist omdat iedereen voor een XXL-model gaat, maar uitgestorven zijn ze nog lang niet. Integendeel! Wij zetten een paar van de beste kleine smartphones voor je op een rij!

Apple iPhone SE

Verlang je terug naar de kleinere iPhones van back in the days? Daar heeft Apple wat moois op bedacht, de iPhone SE! Het scherm is met 4 inch net zo groot als bijvoorbeeld de iPhone 5. Deze telefoon heeft een kleine behuizing, maar dezelfde deluxe hardware als de iPhone 6S, waardoor ‘ie sneller dan het geluid is. Gas op die lolly!

Sony Xperia XZ1 Compact

Is Android meer je ding? Dan is de Sony Xperia XZ1 Compact absoluut het overwegen waard. Dit is misschien wel een van de beste kleine smartphones die er is. Volgens de specs is hij waterdicht. Hij heeft een compact 4,6-inch HD-display en een van de krachtigste processors van dit moment: de Snapdragon 835 die ook in toppers als de Samsung Galaxy S8 en LG G6 zit. Extra reden om de Sony te kopen is zijn 19-megapixelcamera waarmee je sublieme super slowmo’s in 960 frames per seconde kunt filmen.

Android One GM6

Deze compacte smartphone biedt twee grote voordelen: hij is hartstikke betaalbaar én krijgt lang software-updates. De Android One GM6 van General Mobile zit, zoals zijn naam aangeeft, in het Android One-programma van Google. Dit betekent dat de telefoon de originele, snelste Android-versie heeft en dat dit twee jaar lang geüpdatet wordt. Hierdoor is de telefoon extra lang goed beveiligd. Ook moet de telefoon aan allerlei hoge hardware-eisen van Google voldoen. Daarom heeft de telefoon een mooi 5-inch HD-scherm, een snelle processor en veel werkgeheugen: 3 GB. Cameraatje? Ook check: in 13 en 8 megapixel!

kleine smartphones compact Tele2Samsung Galaxy Xcover 4

Laat jij je smartphone na een avondje stappen nog wel eens op de grond kletteren? Worry no more! De Samsung Galaxy Xcover 4 is een van de sterkste kleine smartphones die er is. Samsung stelt dat hij niet alleen stof- en waterdicht is, maar dat hij ook tegen een stootje kan. Hiervoor heeft de telefoon zelfs een militair keurmerk Hij heeft een mooi 5-inch HD-scherm en er zit een redelijk snelle processor in. Bonuspuntje: de batterij is met 2800 mAh lekker groot.

Apple iPhone 8

Met een schermformaat van 4,7 inch behoort de Apple iPhone 8 tot de kleinste smartphones van dit moment die ook de best mogelijke hardware hebben. De telefoon heeft de superkrachtige, door Apple ontworpen, A11 Bionic-processor. Met de 12-megapixelcamera kun je met 60 frames per seconde in 4K filmen (wat echt wel bijzonder is) en je hebt keuze uit maar liefst 64 en 256 GB opslag. Andere pré’s van dit toestel volgens Apple: hij is water- en stofdicht en biedt een supersnelle vingerafdruksensor in de startknop onder het scherm. Chillings!

Kleine smartphones, wat is hun toekomst?

Smartphones krijgen steeds grotere schermen. Eerst zorgde dat ervoor dat de telefoons veel en veel groter worden. Nu lijkt het maximale formaat te zijn bereikt. Inmiddels kunnen telefoons weer door de krimpmachine. Dit komt omdat de randen rondom het scherm steeds dunner worden. Dat zie je nu vooral nog bij de topmodellen, maar grote kans dat ook de betaalbaardere exemplaren straks dunne randen en dus een kleinere behuizing krijgen. Komen de kleine smartphones weer terug? We’ll see – en jij zit eersterang!

Wat vind jij de beste kleine smartphones?