iOS vs Android Tele2 - main
13 - 08 - 20183 min. leestijd

iOS versus Android: het beste van beide besturingssystemen

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Ze zijn de beste besturingssystemen voor je smartphone. Met afstand zelfs! We hebben het natuurlijk over iOS van Apple en Android van Google. Zowel iOS als Android is een ‘OS’ (besturingssysteem) waarmee jij en je telefoon boeltje veel possibilities hebben: snappen tot je erbij neervalt, gamen als een pro en chatten tot je een ons weegt. Sta je op het punt een nieuwe smartphone te nemen, maar weet je nog niet voor welk besturingssysteem je gaat? Lees dan snel deze iOS versus Android-vergelijking, want zo weet je welke van de twee bij jou past!

iOS vs Android Tele2 - inline

Voordat we beginnen: het is goed om te weten dat Android en iOS allebei hartstikke goed zijn. Het verschilt per persoon welke van de twee ‘beter’ is. In deze iOS versus Android-blog nemen we de twee besturingssystemen op een paar onderdelen waarop ze verschillen met je door. Zo kan jij straks het besturingssysteem kiezen dat bij jou past!

iOS versus Android: ga je voor overzicht of customization?

In de basis zien Android en iOS er bijna hetzelfde uit. Ze hebben allebei een startscherm waarop je apps staan. Met iOS komen standaard al je apps hierop te staan en kun je apps in mappen plaatsen. Hierdoor ziet dit besturingssysteem er heel overzichtelijk uit.

Met Android heb je iets meer mogelijkheden. Zo kun je ook widgets op het startscherm plaatsen: dit zijn miniversies van apps op je smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld extra snel checken of je vrienden al hebben gereageerd op die leuke foto in je groeps-app! Daarnaast kun je apps van het startscherm verwijderen. Die staan dan nog wel in het aparte overzicht met je geïnstalleerde apps. Met Android heb je dus iets meer personalisatiemogelijkheden. Ook kun je met dit besturingssysteem het thema aanpassen, zodat het uiterlijk echt anders is dan dat van andere telefoons. Met iOS kan dat niet.

iOS versus Android: hoe zit het met het aanbod van apps?

Bij zowel Android als iOS download je apps via de app store die standaard op je telefoon staat. Bij iOS is dit de Apple App Store, bij Android de Google Play Store. Dit zijn de twee grootste app stores die er zijn. Android heeft een iets groter app-aanbod, maar in de praktijk merk je daar niets van. Vrijwel elke populaire app is voor zowel iOS als Android beschikbaar. Geen FOMO-gevaar dus!

iOS versus Android: keuze in telefoons

Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Dit komt omdat er in elke prijsklasse wel een Android-telefoon beschikbaar is. iOS draait alleen op iPhones en die telefoons zijn wat duurder.

De beste Android- en iOS-telefoons zijn qua prestaties aan elkaar gelijk. Ze zijn ongeveer even snel en hebben min of meer dezelfde mogelijkheden (uitzonderingen daargelaten). Als je voor Android kiest, kun je wel voor minder geld een goede telefoon vinden. Er zijn namelijk ook Android-telefoons van een paar honderd euro die heel goed presteren. Is je budget dus wat minder groot? Dan is de kans groter dat je slaagt als je voor Android gaat.

iOS versus Android: hoe zit het met software-updates?

Ook een dingetje om vooraf goed uit te zoeken: hoe lang ontvangt je telefoon software-updates voor het besturingssysteem? Best belangrijk, want zo weet je hoe lang je telefoon goed beveiligd is en hoe lang hij geoptimaliseerd blijft, zodat ‘ie goed blijft werken.

Met iOS kun je ervan uitgaan dat je iPhone (zoals de iPhone X) minimaal twee jaar lang de nieuwste versie van iOS blijft krijgen. Met Android ben je daar minder zeker van. De toptelefoons van veel fabrikanten krijgen meestal wel minimaal twee jaar lang updates. Van betaalbaardere modellen weet je dat vooraf minder zeker. Het kan zijn dat een fabrikant na een jaar vindt dat het is mooi geweest. Dat komt omdat de Android-update per type telefoon op maat moet worden gemaakt. Daar zit voor een fabrikant veel werk in. Wil je zeker weten dat je Android-toestel lang updates blijft ontvangen? Zoek er dan eentje uit met Android One (zoals de Nokia 7 Plus), wat een garantie van Google is dat een telefoon twee jaar lang na zijn release software-updates blijft ontvangen.

iOS versus Android: slechte keuzes zijn er niet!

Dat was ‘m dan! Zoals we zeiden: er is geen slechte keuze als je moet kiezen tussen iOS versus Android. Beide besturingssystemen zijn echte toppers en ze bieden je volop mogelijkheden om volle bak van je telefoon te genieten!

Waar ga jij voor, Android of iOS?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt