iOS 15 features Tele2 blog
01 - 11 - 20215 min. leestijd

Dit zijn ze: de 10 vetste en handigste iOS 15 features

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Hey, jij daar! Heb jij iOS 15 al uitgetest? Deze software-update van Apple zit vol met nieuwe, slimme en handige functies die je leven met een iPhone nóg beter maken. Welke? Wij zetten de beste, verrassendste iOS 15 features voor je op een rij. 

Wat is iOS 15? 

iOS 15 is het nieuwe besturingssysteem voor je iPhone. Het is beschikbaar voor elke iPhone vanaf de iPhone 6s uit 2015. Elk jaar kondigt Apple een grootse software-update aan. Deze barst vaak van de te gekke nieuwe features en verbeteringen. Vorig jaar was dit iOS 14, dat onder andere een geheel vernieuwde interface en een slimmere Siri meebracht. Dit jaar is iOS 15 gelanceerd en ook deze heeft een heleboel vette functies in petto. Wij vertellen je er alles over.  

10x de vetste iOS 15 features

Van films kijken met je vrienden via FaceTime tot snel bestanden versturen via Siri. Hieronder ontdek je welke nieuwe iOS 15 features je nu allemaal op je iPhone kunt uitproberen. Ja, dus ook op jouw iPhone 12 of iPhone 13

Identificeer dieren, planten of objecten

Deze nieuwe iOS 15 feature is echt te gek. Je kunt nu met je iPhone dieren, planten of objecten identificeren. Kom te weten welk hondenras je net in het park spotte. Of wat de naam is van die prachtige plant voor het raam van de buren. Het werkt heel simpel. 

 1. Open de Foto’s-app.
 2. Klik op een foto met een plant, dier of object.
 3. Herkent je iPhone het onderwerp op de foto? Dan verschijnen er kleine sterretjes onderin bij het ‘i’-icoon. 
 4. Klik op het ‘i’-icoon en kom alles te weten over het dier, de plant of een ander object.

Blokkeer berichten en notificaties met Focus

Ben je snel afgeleid? Nu niet meer. De nieuwe Focus-functie helpt je om nog beter op je taken te concentreren. Of je nu dat verslag uittypt, of gewoon even een spannend boek wilt lezen: via deze functie stel je zelf in wanneer je wel of niet gestoord wilt worden. Selecteer welke notificaties je uitzet en welke apps je misschien tijdens het studeren nog wilt gebruiken. Anderen zien via de Berichten-app zelfs dat je in volle concentratie zit. Oftewel: je kunt je gewoon 100% storten op die ene taak. 

Zo stel je Focus in:

 1. Open het controlecentrum op je iPhone. Dit doe je door op je scherm rechts bovenin van boven naar beneden te vegen.
 2. Klik op ‘Focus’ (het maan-icoon). 
 3. Klik op ‘Persoonlijk’ en stel hier zelf in hoe je Focus wilt instellen: wie mogen zien dat je in focus modus bent? Welke meldingen wil je nog ontvangen? Welke apps wil je nog gebruiken? 

Ontvang notificaties op een bepaald tijdstip

Een melding van die restaurant-app, twee van Snapchat en vier ongelezen e-mails. Heel de dag krijg je notificaties binnen. Heel afleidend, als je je to do’s probeert af te tikken. Gelukkig is er in de iOS 15 update een nieuwe functie om meldingen te bundelen: Gepland overzicht. Hiermee krijg je een samenvatting van alle minder belangrijke meldingen op een dag. Zo vaak als je zelf wilt en op welk tijdstip dan ook. Je bepaalt helemaal zelf wanneer je ergens op reageert of niet.

Zo stel je Gepland overzicht in:

 1. Open op je iPhone het instellingenmenu.
 2. Klik op ‘Berichtgeving’ en dan op ‘Gepland overzicht’.
 3. Selecteer de apps waarvan je de meldingen wilt bundelen.
 4. Stel nu in hoe laat je het geplande overzicht wilt ontvangen.

FaceTime met Android-gebruikers

Ja, je leest het goed: je kunt ein-de-lijk FaceTimen met Android-gebruikers. In iOS 15 maak je nu gemakkelijk een link aan om te videobellen. Dit doe je als volgt:

 1. Open op je iPhone de FaceTime-app.
 2. Klik op ‘Maak link aan’ en dan op ‘Voeg naam toe’ om je gesprek een specifieke naam te geven.
 3. Deel de link nu met anderen. Via WhatsApp, berichten, e-mail of een van de andere opties.
 4. Bij ‘Volgende’ staat de link nu klaar. Klik hierop om aan het gesprek deel te nemen.

Kijk films of series met je vrienden via FaceTime

Een andere vette iOS 15 feature? Je kunt films of series kijken met je vrienden via FaceTime. Leuk als jullie commentaar willen geven bij een aflevering. Of dat nieuwe seizoen samen willen bingen. Je doet dit als volgt:

 1. Start een FaceTime-gesprek.
 2. Open bijvoorbeeld Apple TV en speel een video af.
 3. Kies voor de optie SharePlay en het filmpje wordt ook afgespeeld bij je vrienden.
Share play iOS 15 features Tele2 blog

Sleep tekst of bestanden van app naar app

Deze slimme, verborgen truc in de iOS 15 update maakt je leven nog beter. Je kunt nu gemakkelijk foto’s of bestanden slepen van app naar app. Wil je een foto toevoegen aan een e-mail? Houd dan de foto met de ene hand ingedrukt en open met de andere het multitaskingmenu. Hier kun je de e-mail-app weer openen en de foto droppen in de mail. Simple as that! 

Gebruik Siri offline

Een andere nieuwe functie is dat je voor Siri niet altijd meer internet nodig hebt. Je kunt nu ook een wekker zetten of muziek laten afspelen als je geen data hebt. 

Schakel iCloud Private Relay in

Wil je niet dat andere websites en netwerkproviders zien wie je bent? Of wat je allemaal online doet? Je kunt nu Private Relay inschakelen op je iPhone. Hiermee worden je IP-adres en zoekgeschiedenis verborgen. Goed om te weten, is dat deze functie alleen beschikbaar is als je de betaalde versie van iCloud gebruikt.

Betaal je niet voor iCloud, maar wil je wel je IP-adres verbergen voor websites en trackers? Dat kan. Zo stel je het in:

 1. Open op je iPhone het instellingenmenu.
 2. Klik op ‘Safari’ en scrol naar beneden naar ‘Privacy en beveiliging’.
 3. Klik op ‘Verberg IP-adres’ en daarna op ‘Voor trackers’. 

Track je iPhone ook offline

Deze iOS 15 update is echt superhandig. Je kunt nu ook je iPhone tracken via Zoek Mijn iPhone als deze uitstaat. Ideaal als je telefoon gestolen is. Zodra je iPhone uitgeschakeld is, komt hij in de Power Reserve-mode. Waardoor hij nog steeds vindbaar blijft. Chill!

Deel foto’s, video’s of bestanden via Siri

Snel foto’s of video’s versturen naar iemand? Vraag het Siri. Je kunt in iOS 15 deze slimme assistent de opdracht geven om bestanden te versturen. Roep gewoon: “Hey Siri, deel dit met [naam]”. En hij doet al het werk.

iOS 15 features zelf proberen? Zo installeer je het!

En? Kun je al niet wachten om alle iOS 15 features uit te testen? Dan is het hoog tijd om het besturingssysteem op je iPhone te installeren. Dit heb je zo gefixt. Check hier hoe je iOS 15 installeert.

 1. Open op je iPhone het instellingenmenu.
 2. Klik op ‘Algemeen’ en dan op ‘Software-update’.
 3. Klik op ‘Installeer nu’.
 4. Je iPhone wordt nu geüpdatet met iOS 15.

iPhone 13 vergelijking: welke is jouw favoriet?

Niet alleen iOS 15 is uit, de nieuwe iPhone 13-telefoons ook! Benieuwd welke het beste bij je past? Wij vergeleken de verschillende nieuwe iPhones met elkaar en legden deze ook naast de eerdere iPhone 12. Welke is jouw favoriet? Bekijk hier alle vergelijkingen:

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt