internetbeveiliging Tele2
11 - 06 - 20185 min. leestijd

Internetbeveiliging: HEUL belangrijk!

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Internetbeveiliging is errrrrg belangrijk. Waarom? Omdat we bijna alles online doen (lees: shoppen, bankieren, foto’s delen en belangrijke zaken bespreken). En je wilt natuurlijk niet dat iemand achter jouw bankgegevens komt en zo je rekening leeg rooft. Of dat iemand de foto’s van jou en je BAE in handen krijgt! Ook belangrijk: dat jij geen slachtoffer wordt van online oplichterij. Internetbeveiliging is (bijna) van levensbelang en daarom vonden wij het hoog tijd om hier eens wat dieper op in te duiken.

Wat is internetbeveiliging precies?

De Wereld van het Internet zit vol met dingen waar we heel blij van worden en nadat je internet van Tele2 hebt afgesloten, wil je meteen aan de slag! Denk aan interactieve televisie, bestanden met elkaar delen, muziek streamen, influencers op de voet volgen en online shoppen. Maar doordat we zelf zoveel willen delen, downloaden en streamen, zetten we de deur voor verkeerde acties ook open. Denk hierbij aan virussen die op je laptop terecht komen, of nep-accounts die jou ervan overtuigen informatie achter te laten.

De nummer één taak van internetbeveiliging is het herkennen van verkeerde bestanden die op je laptop, tablet of smartphone willen binnendringen. Denk hierbij aan een virusscan of firewall op je laptop. Een andere manier van internetbeveiliging is jezelf goed informeren over veilig internetten. Hoe herken je bijvoorbeeld een betrouwbare webshop?

Zelf kom je al een heel eind met internetbeveiliging, door bijvoorbeeld een betrouwbaar wachtwoord te kiezen en twee-factor-authenticatie in te stellen.

Internetbeveiliging houdt malware tegen

Doet je laptop ineens raar? Zomaar vastlopen, extreem traag reageren en rare pop-ups? Er bestaat een kans dat je per ongeluk malware hebt gedownload op je pc. Heel irritant…

Malware is de verzamelnaam voor foute software, zoals Trojaanse paarden, wormvirussen en spyware. Sicke namen, maar het zijn vervelende virussen waar je moeilijk vanaf komt. En het ergste is: ze kunnen veel schade aan je laptop aanbrengen! Internetbeveiliging is dé oplossing als je jezelf wilt beschermen tegen dit soort narigheid.

Een virusscanner op je computer

Software voor internetbeveiliging helpt jou je laptop vrij te houden van malware. Deze software biedt jou een virusscanner, firewall en vaak extra’s als een antispamfilter. Er zijn hiervoor veel verschillende aanbieders op de markt met uiteenlopende pakketten en prijzen. De Consumentenbond deed onderzoek naar aanbieders van beveiligingssoftware en heeft een vergelijking van verschillende virusscanners klaargezet. Zo maak je een bewuste keuze in de juiste internetbeveiliging.

Internetbeveiliging op je smartphone

Nog niet iedereen is zich ervan bewust, maar ook je iPhone of Android smartphone heeft internetbeveiliging nodig. Maar denk eens aan je internetbankieren-app… Ook daar zijn virussen voor gemaakt! Er bestaan aardig wat virusscanners, vooral voor Android. iOS is een iets minder gewild doelwit, omdat iPhone’s en iPad meer ‘gesloten’ zijn in hun besturing. RTLZ maakte een lijst met de 5 beste virusscanners voor Android.

Waar je nog meer voor moet oppassen

Voor oplichters!! Het World Wide Web zit er vol mee. En ze blíjven manieren bedenken om je zo gemeen mogelijk op te lichten. E-criminaliteit, noem je die foute acties van online oplichters. Denk hierbij aan e-mails die eruitzien alsof ze van je bank afkomstig zijn, waarin gevraagd wordt om je bankgegevens nog eens in te vullen. Maar het grootste voorbeeld van e-criminaliteit is toch wel online shoppen.

Veilig online shoppen

Het is zó makkelijk! Wie wil er nu op zaterdag nog urenlang door een drukke winkel slenteren? Shoppen doe je net zo makkelijk op je smartphone, tablet of laptop. Thuis, in de pauze of onderweg. Maar ja, daar staat wel tegenover dat je vooraf online betaalt en dus je bankgegevens achterlaat en erop moet vertrouwen dat je bestelling ook echt op jouw adres wordt geleverd. Doe je dat bij een bekende webshop, dan zit je veilig.

Maar er zijn tegenwoordig zo veel kleinere webshops te vinden, dat je soms niet meer weet wie te vertrouwen is. Onlangs ontmaskerde de Consumentenbond maar liefst 850 foute webshops, die daarna offline werden gehaald. Malafide webshops, noemen we die.

Veel van deze webshops targeten jou op sociale platforms, zoals Instagram. Ze zijn vaak afkomstig uit China. Mensen die per ongeluk iets bij een malafide webshop bestellen, ontvangen thuis een nep-product, een heel ander product of soms zelf helemaal niets. Vaak kun je hier alleen met creditcard betalen. Het voordeel hiervan is wel dat je voor oplichterij verzekerd bent via je creditcard en dus bij je bank het bedrag kunt terugvragen wanneer blijkt dat je bent opgelicht.

Internetbeveiliging: Hoe herken je nepwebsites?

Ook hier heeft de Consumentenbond onderzoek naar gedaan. In hun E-Book zetten ze de tien kernmerken van een malafide webshop op een rij:

  • Vreemde websitenaam: check of deze naam wel echt bij de webshop hoort
  • Product of merk in websitenaam: dit doen foute webshops om hoger in de Google-zoekresultaten te komen
  • Geen https of groene balk: dit zijn versleutelde verbindingen die betrouwbare webshops wel hebben
  • Algemeen logo: het logo zou in principe voor iedere webshop gebruikt kunnen worden
  • Merkkleding en -schoenen: vaak verkopen malafide webshops merkkleding, waar ze dan nep-varianten voor in de plaats leveren
  • Hoge korting: is het too good to be true? Dan is het vaak niet true!
  • Taalfouten: vaak worden deze webshops door Google Translate gehaald. De vertaling klopt dan niet (bijvoorbeeld huis als vertaling voor home op een homepage)
  • Geen contactgegevens: ga op zoek naar concrete informatie als een fysiek adres, telefoonnummer of mailadres. Ook het about us stukje moet kloppen en een duidelijk verhaal over de webshop vertellen
  • Account verplicht en verplicht betalen met creditcard: opvallend is dat je vaak geen provincie moet kiezen uit een uitklaplijst. Die werkt vaak niet.
  • Keurmerken ontbreken: denk aan Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk

Zo, en dat was wel weer even genoeg les over internetbeveiliging. Hopelijk kun je voorlopig wel even vooruit met onze tips. Houd in je achterhoofd: is het te mooi om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk oplichterij. Bescherm je apparaten met een goede virusscan en zorg ervoor dat je bestanden downloadt die van een betrouwbare bron komen. Ga bij een webshop altijd na van wie je precies iets koopt en laat nooit je bankgegevens ergens zomaar achter.

Heel veel succes!

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt