Dit is waarom je imei-nummer zo handig is
29 - 07 - 20223 min. leestijd

IMEI-nummer vinden van je telefoon? Zo doe je dat

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Het zal je maar gebeuren: ben je op vakantie, wordt je telefoon gejat. Voorkom het uren wachten op het politiebureau en gebruik je IMEI-nummer. Ontdek hier alles over deze unieke code van je telefoon: waarom het zo handig is én waar je ‘m checkt op je iPhone, Samsung of andere Android telefoon.

Wat is een IMEI-nummer?

Een IMEI-nummer is een 15-cijferige code die je telefoon uniek maakt. Mocht je telefoon gestolen worden, dan spoort je hem hiermee op. IMEI staat voor ‘International Mobile Equipment Identity’. Of ook wel in het Nederlands: ‘Internationale Mobiele Toestellen Identiteit’. Zie het IMEI-nummer als een soort ID-kaart van je telefoon. Het nummer is al vanaf de aankoop aan je toestel gekoppeld en is onveranderbaar. Zelfs als je je telefoon doorverkoopt.

Wat kan je met een IMEI-nummer?

Dat het IMEI-nummer handig is als je telefoon gejat is, bewijst zich dus al. Ook kan het heel handig zijn als je mobiel niet meer aangaat en gerepareerd moet worden. Check wat je met jouw IMEI kunt.

IMEI-nummer: handig bij diefstal

Net als bij een paspoort of vingerafdruk is een IMEI-nummer toegekend aan een persoon. Mocht je telefoon dus inderdaad ooit pleite raken, dan kun je deze met dit nummer als gestolen opgeven. Je provider kan het toestel dan blokkeren. Hierdoor wordt het onbruikbaar. Nice try, dieven. Wil je echt alles op alles zetten? Je kunt je telefoon ook op de zwarte lijst zetten. Doe aangifte bij de politie met je IMEI en zij zetten het erop. Soms kunnen ze zelfs een sms sturen naar je telefoon. Handig, om de dief extra te laten ‘schrikken’.

Slimme tip: ben je ooit van plan om een smartphone over te kopen? Check altijd eerst even de zwarte lijst via de website van Stop Heling. Zo voorkom je dat er ineens een boze eigenaar op je stoep staat. You’re welcome!

IMEI-nummer: handig voor fabrikanten

Ook is het IMEI-nummer heel handig voor fabrikanten. Gaat je telefoon niet meer aan of is je scherm stuk? En is je telefoon echt aan reparatie toe? Vergeet tijdens het inleveren je IMEI niet te vermelden. Met dit nummer ziet de fabrikant hoe oud je toestel is en of je telefoon nog onder de garantie valt. Oftewel: hallo lekkere kortingen of gratis reparatie! 

Hoe vind je je IMEI-nummer?

Nu de belangrijkste vraag: waar check je het IMEI-nummer van je telefoon? Dat kan op veel verschillende manieren. Kijk maar!

IMEI-nummer opvragen door te bellen

De makkelijkste manier om je IMEI te checken? Bel naar *#06#. Binnen een paar seconden verschijnt de unieke code van je telefoon op je scherm. Handig, nietwaar?

IMEI-nummer checken via je simkaarthouder

Ook kun je je IMEI vinden via je simkaarthouder. Niet elke telefoon heeft dit, maar soms zit er in dit kleine friemeltje weleens geheime informatie verstopt. Haal je simkaart uit je telefoon en check de unieke code.

IMEI-nummer vinden op je iPhone

Heb je een iPhone? Je kunt de unieke code van je telefoon dan ook gemakkelijk checken in je instellingen. Zo doe je dat:

  • Open ‘Instellingen’ op je iPhone.
  • Klik op ‘Algemeen’ en daarna op ‘Info’.
  • Scrol naar beneden naar ‘IMEI’. Hier staat de unieke 15-cijferige code van je telefoon.

IMEI-nummer vinden op je Samsung en andere Android telefoons

Ook als je een Samsung of andere Android telefoon hebt kun je de IMEI checken via de instellingen.

  • Open ‘Instellingen’ op je telefoon.
  • Klik op ‘Over toestel’.
  • Scrol naar beneden naar ‘IMEI’. Hier staat de unieke 15-cijferige code van je telefoon.

IMEI-nummer zoeken via de verpakking

Is je telefoon al gejat? Of helemaal naar de filistijnen? Geen zorgen, er is nog een optie om je IMEI te checken. Hopelijk heb je uit verzamelwoede de verpakking van je telefoon nog ergens in de kast bewaard. Neem eens een kijkje op de zijkant of binnen in het doosje. Zo kun je toch zonder toestel gemakkelijk bij je gegevens. Chill! 

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt