iCloud opslag vol? Zo kun je je iCloud leegmaken

Nooooooooooooo... wéér zo’nannoying melding op je iPhone 12 dat je iCloud opslag vol zit. Zet die break erop! We snappen dat je je abo niet wil upgraden: dat geld kun je wel aan betere dingen uitgeven. Daarom wat tips voor het leegmaken van iCloud. Genoeg rommel om te verwijderen en zo heb je niet meer van die irritante berichtjes. Mouwen opstropen, gáán!

Even opfrissen: wat is je iCloud opslag ook alweer?

iCloud is de clouddienst van Apple die onlosmakelijk is verbonden met je iPhone. Waar je voor Android je Google Drive hebt, is iCloud de cloud-dienst voor de iPhone. Belangrijke informatie, zoals contactgegevens en je gebruikersgegevens van je iPhone 11, worden hierin opgeslagen. Handig, want zo ben je dus nooit meer een telefoonnummer kwijt en hoef je bij het overstappen niet alle telefoonnummers zelf over te zetten. Maar je kunt ook andere dingen opslaan in je iCloud opslag van Apple, zoals documenten, app-informatie, foto’s, video’s en andere bestanden.

iCloud-opslag-vol-Tele2

Wanneer is mijn iCloud opslag vol?

Hartstikke handig dus, die iCloud. Je kunt er dingen in opslaan en vervolgens heb je ze via je iPhone, iPad of icloud.com tot je beschikking. Maar hoeveel ruimte heeft je persoonlijke iCloud? En wanneer is je iCloud opslag vol? Nou ... je hebt standaard 5 GB aan opslagruimte. Kom je daarmee niet uit, dan kun je extra ruimte bijkopen:

 • 5 GB: gratis, genoeg als je af en toe foto’s maakt.
 • 50 GB: 0,99 euro per maand, voor fotoliefhebbers.
 • 200 GB: 2,99 euro per maand, voor als je veel video’s opneemt.
 • 2 TB: 9,99 euro per maand, voor als je écht van je hele digitale hebben en houden een back-up wil maken.

Je kunt dus een maandelijks opzegbaar abonnement nemen voor extra iCloud opslag. Handig als je bijvoorbeeld van al je snapjes, selfies en foto’s een back-up wil hebben. Zit je daar niet op te wachten? En wil je af van de melding dat je iCloud opslag vol is en wil je je iCloud leegmaken? Dan gaan we nu aan de slag!

iCloud leegmaken: foto's en bestanden verwijderen

Het mooie aan de iCloud is dat je zelf kunt bepalen welke bestanden en informatie je er in wilt opslaan. Je kunt bijvoorbeeld dus bepalen of je een back-up van ál je foto’s in de iCloud wil. Het scheelt al een heleboel ruimte als je dit niet doet.

iCloud leegmaken van foto's en bestanden in 8 stappen:

Door een paar instellingen aan te passen kun je voor een heel groot deel je iCloud leegmaken, ruimte vrijmaken of bestanden wissen.

 1. Open het instellingenmenu van je iPhone.
 2. Druk bovenaan op je naam.
 3. Druk op iCloud.
 4. Druk op Beheer opslag.
 5. Je ziet nu hoeveel ruimte je nog hebt en hoeveel ruimte elke app in beslag neemt
 6. Druk op de app waarvan je de bestanden uit je iCloud opslag wil halen.
 7. Druk op Verwijder documenten en gegevens.
 8. Je iCloud wordt nu leeggemaakt. Althans: de bestanden van de app of functie worden verwijderd. Bij Foto’s krijg je nog dertig dagen de tijd om de foto’s uit de iCloud te downloaden. Doen dus, als je ze niet kwijt wil raken!
iCloud-opslag leegmaken-tips-Tele2Blog