opbergen-iCloud-fotobibliotheek-Tele2
24 - 03 - 20205 min. leestijd

Nooit meer een foto verliezen? Gebruik de iCloud fotobibliotheek

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Al je iPhone foto’s ook meteen bij de hand hebben op je MacBook of iPad? Dat wil je! And guess what? Het kán met iCloud fotobibliotheek. Deze superslimme spin in ‘t web van je Apple-account zorgt ervoor dat je je foto’s of video’s nooit meer kunt verliezen. Misschien kijk je niet vaak om naar deze app, maar je kunt er toch een heleboel tips en tricks op loslaten. Welke? Nou, deze!

Wat is de iCloud fotobibliotheek?wolken-iCloud-fotobibliotheek-Tele2

De iCloud fotobibliotheek is je virtuele fotoboek die in je persoonlijke iCloud-wolkje wordt opgeslagen. Alleen jij kan erbij en hier staan dus alle kiekjes die je met je iPhone maakt. Je telefoon uploadt deze zodra je met een wifi-netwerk bent verbonden. Handig, want zo raak je je foto’s niet kwijt als je telefoon stuk is. De foto’s staan immers niet alleen op je telefoon, maar dus ook online in je eigen Apple-wolkje, namelijk je eigen iCloud fotobibliotheek! Hierdoor kan je jouw foto’s gemakkelijk overzetten naar je iPad, MacBook of een nieuwe telefoon, mocht je dat willen.

Tip: wist je dat er ook andere manieren zijn om foto’s te bewaren? Check it out!

iCloud fotobibliotheek op je computer bekijken

Je kunt je iCloud foto’s ook op je computer bekijken. Het maakt niet uit of je nou een Apple- of Windowscomputer hebt. Met een MacBook kan dit via de Foto’s-app. Voor Windows moet je wat meer werk doen, namelijk eerst een speciaal iCloud programma downloaden. Daarna is het een kwestie van inloggen met je Apple ID en tadaaaa: daar zijn je kiekjes op het lekker grote scherm van je laptop!

Wil je jouw foto’s op nóg groter scherm bekijken? Probeer eens een mini beamer!

iCloud foto’s delen met vrienden en familie

Superhandig die online space waar al je foto’s en video’s worden opgeslagen. Nog handiger is dat je ook direct een album kan delen met je vrienden en familie. Heel relaxt, mocht je die kiekjes van die reis naar Indonesië niet tien keer opnieuw willen showen. Hoe je dit doet? Dat leggen we je hieronder haarfijn uit.

Een iCloud foto delen doe je zo!

Niet alleen kun je jouw foto’s op iCloud voor jezelf bewaren, ook kun je een gedeeld album aanmaken. Dit doe je door op je iPhone naar het Instellingenmenu te gaan en op het kopje Foto’s te klikken. Zie je hier ‘gedeelde albums’ staan? Dan zet je het vinkje op groen! Et voilà, het samenstellen van een album voor je friends kan beginnen. Dit doe je zo:

  1. Open de Foto’s-app en klik onderaan op Albums.
  2. Klik links bovenin op het plusje en dan op Nieuw gedeeld album.
  3. Verzin een naam voor je album en nodig hierna de mensen uit met wie je het wil delen. Dit kan via iMessage, e-mail of een telefoonnummer. Let op: diegene moet wel gebruik maken van iCloud.
  4. Klik op Maak aan en je album is klaar. Nu hoef je alleen nog maar die vakantiekiekjes toe te voegen en je bent ready ;-).

Kan ik de iCloud fotobibiliotheek uitzetten?

Vind je het eigenlijk niet zo chill dat je foto’s zomaar extern worden opgeslagen? Als je wil, kun je de iCloud fotobibliotheek uitzetten. Is zo gebeurd: een kwestie van één knopje anders zetten ;-).

Pak je iPhone erbij en ga naar het instellingenmenu van je telefoon. Druk op de eerste optie bovenin, waar je naam staat. Ga naar iCloud en klik op Foto’s. Je ziet dan naast ‘iCloud-fotobibliotheek’ een groene slider staan. Veeg die naar links. Daarna heb je de keuze om foto’s die op andere iCloud-apparaten van je staan te verwijderen van je iPhone. Zodra je de keuze hebt gemaakt is je iCloud fotobibliotheek uitgeschakeld. Kind kan de was doen!

Mijn iCloud-opslag is vol, wat nu?

Ben je juist het tegenovergestelde van iemand die de iCloud fotobibliotheek uitschakelt? Dan kan het zo zijn dat je iCloud-opslag na een tijdje vol is. Je bent niet de eerste die dat overkomt. Daarom is Apple zo aardig om je gratis 5 GB iCloud-opslag te geven. Behoorlijk veel, maar niet als je veel foto’s maakt. Na verloop van tijd is je iCloud foto’s opslag dan vol. Voor nieuwe foto’s is dan geen ruimte in je cloud.

Wil je dat wel? Dan kun je extra opslag erbij kopen. Wees gerust: dit hoeft geen fortuin te kosten. Je sluit hiervoor een maandelijks opzegbaar abonnement af bij Apple. De deals waar je uit kunt kiezen?

  • 5 GB: gratis
  • 50 GB: 0,99 euro per maand
  • 200 GB: 2,99 euro per maand
  • 2 TB: 9,99 euro per maand

Je zult merken: met 50 GB kom je al een heel eind. En als dat vol is? Dan is het misschien eens tijd om te checken welke foto’s je allemaal weg kunt doen. Hier hebben we tips om je iCloud leeg te maken. Maar dat is van latere zorg! Het mooie is: extra opslag is zó bijgekocht. Ga daarvoor naar het instellingenmenu van je iPhone. Druk bovenaan op je naam en daarna op iCloud. Je ziet nu hoeveel opslag je hebt gebruikt. Druk op Beheer opslag als je extra opslag wil nemen. Klik daarna op Wijzig opslagabonnement en selecteer daar een van de deals. Done? Nice. Je hebt nu veeeeeel meer GB’s.

iCloud fotobibliotheek instellingen aanpassen: dit kun je doen!

Alrighty then, je weet nu hoe je opslag vergroot, de fotobibliotheek uitzet, kiekjes op je computer kijkt en iCloud foto’s kunt delen. Wist je dat je via je iPhone een heleboel instellingen van de iCloud fotobibliotheek kunt aanpassen? Het instellingenmenu van de fotobibliotheek bereik je via het instellingenmenu van je iPhone. Scroll naar beneden en druk op Foto’s.

De handigste instelling is misschien wel die direct ruimte bespaart. Je kunt namelijk instellen dat je iPhone alle origineel gemaakte foto’s uploadt naar de iCloud en ze vervolgens verwijdert van je telefoon. Op je telefoon komt dan dezelfde foto in een lagere resolutie te staan. Dit bespaart mucho data en is een handige go-to trick als je je iPhone wil leegmaken. Zeker als je een heleboel foto’s hebt. Zie je dat wel zitten? Selecteer dan Optimaliseer iPhone-opslag. Andere instellingen zijn ook zeker de moeite waard. Tijd om eens flink in die instellingen te neuzen!

Hoeveel GB aan foto’s staat er in jouw iCloud fotobibliotheek?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt