13 - 03 - 20235 min. leestijd

Hoe ga je live op Twitch?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Ben jij een fanatieke gamer? Dan ken je vast het populaire streaming platform Twitch wel. Hier kun je live streams volgen van de grootste content creators en gamers. Wil je nou next level gaan en zelf ook je gameskills showen tijdens een livestream? Dan zit je hier goed. We vertellen je alles over hoe je moet streamen op Twitch.

Wat heb je nodig om live te gaan op Twitch? 

Iedereen kan live gaan op Twitch. Ja, ook jij. Maar, je hebt wel een aantal dingen nodig om het soepeltjes te laten verlopen. We leggen ‘t je meteen uit. Let’s go!

live op twitch

Software

Om je games live te kunnen streamen op Twitch heb je bepaalde software nodig. Vooral OBS en Twitch Studio zijn populair. OBS is de populairste open broadcaster software ter wereld, maar wel wat lastiger in gebruik. Als je een echte beginner bent is Twitch Studio, het eigen programma van Twitch, superchill. Dit programma leidt je helemaal door het proces heen en biedt verschillende kant-en-klare opties om je stream een unieke vibe te geven. Easy peasy!

Andere software die je nodig hebt is een programma om met je kijkers te kunnen communiceren. Dit kan bijvoorbeeld met Discord. Maarrr, in Twitch Studio zit dit meteen ingebouwd. Superhandig als je op een chille manier wil beginnen. Je kan altijd nog overstappen op de moeilijkere technologie!

Hardware

Ook very important als je wil streamen op Twitch: een PC of een telefoon. En natuurlijk een goede camera, microfoon en koptelefoon. Als je aan het begin van je Twitch-carrière staat, hoef je het jezelf niet meteen moeilijk (en duur) te maken. Zorg gewoon voor een chille noise cancelling koptelefoon en een USB-microfoon. Een andere optie is een headset speciaal voor live streaming. 

Om beelden van je gameconsole zoals je Playstation naar je computer te zenden, heb je een capture card nodig. Er zijn interne capture cards die je via een PCIe slot in je computer bevestigt, maar ook externe die je via USB aansluit. Tipje: met een interne capture card heb je meestal minder vertraging tijdens je stream. Stream je een game die je op je computer speelt? Dan heb je dit niet nodig. Wil je vanaf je PS4 of Xbox streamen naar Twitch? Deze kun je ook direct verbinden met Twitch

Hoe moet je streamen op Twitch?

Om te livestreamen op Twitch moet je natuurlijk eerst een account aanmaken. Ga daarvoor naar Twitch.tv en klik rechtsboven op ‘Aanmelden’. Kies een fancy gebruikersnaam, vul je gegevens in en je bent ready to go! Maar wat nu verder? Let op, komt-ie:

Zo stream je op Twitch vanaf je PC

 1. Stel je software in
  Voordat je begint met streamen, moet je je software zoals OBS of Twitch Studio instellen. Zoals je hierboven al kon lezen, gaat dat met Twitch Studio een stuk makkelijker. Daar word je vanzelf door het proces heen geleid. Bij OBS moet je veel dingen zoals de resolutie en je basis canvas zelf instellen. 
 2. Verbind met Twitch
  Als je nu inlogt op Twitch, kun je je account verbinden met de software. 
 3. Stel je audio en video in
  Ook je audio en video instellen gaat met Twitch Studio mega easy. Als je software zoals OBS gebruikt is het even puzzelen met de instellingen. Onder de audio-instellingen kun je je koptelefoon aansluiten en onder de microphone-instellingen kun je je microfoon of headset aansluiten. Uiteindelijk is ook dit zo gefixt!
 4. Start streamen
  Klaar om live te gaan? Klik op ‘Start stream’, kies je categorie, voer je streamtitel in en let’s go!

Zo stream je Twitch vanaf je smartphone

Wil je even snel live gaan om bijvoorbeeld te videochatten met je kijkers? Dan kun je ook streamen vanaf je smartphone. Dit doe je zo:

 1. Download de Twitch app op je tellie.
 2. Meld je aan en tik linksboven op je profielfoto.
 3. Kies ‘Go Live’.
 4. Je krijgt twee opties: Stream Games of Stream IRL. Bij de eerste optie krijg je een scherm waarin je kunt kiezen uit games die je kan streamen en bij de tweede optie stream je met je eigen camera. 
 5. Kies vervolgens de naam van je stream en het volume van je microfoon.
 6. Tik op ‘Start uitzending’ en je bent live!

Tip: zet de achtergrondmuziek van je game uit. Anders kun je last krijgen van gedoe met copyright en geband worden van Twitch. Wil je niet!

App image
Twitch: Live gamestreaming
Rating starRating starRating starRating starRating star

Multiplayer-games, live esports en in-game chats. Doe mee!

Wat zijn de niveaus van streaming?

Als je gaat streamen op Twitch zijn er verschillende niveaus. Wat dat betekent? Check ‘t hieronder!

Streamer

Als je begint met streamen op Twitch, ben je een Streamer. Je kunt dan de chat gebruiken, kijkers kunnen je kanaal volgen en je kunt allerlei statistieken zien op je dashboard om te zien hoe goed je scoort. Hoe meer je streamt en hoe beter je het doet, hoe groter de kans dat je de Affiliate status behaalt. Via ‘Achievements’ kun je je voortgang checken en als je aan alle eisen hebt voldaan, krijg je vanzelf een uitnodiging om je als Affiliate in te schrijven. Winning!

Affiliate

Als Affiliate op Twitch kun je gebruikmaken van nóg meer tools. Wat dan precies? Nou, onder andere die gewilde abonneerknop. Hiermee kunnen je fans zich abonneren op jouw kanaal. Het toffe hieraan? Je kunt er moneys mee verdienen! Ook hierbij kun je in ‘Achievements’ kijken hoe je het doet. Ga je écht lekker? Dan kun je de Partner status aanvragen. 

Partner

Heb je een uitnodiging gekregen om je aan te melden als Twitch Partner? Dan krijg je sick veel voordelen. Je kunt nog meer verdienen en je krijgt voorrang als je hulp nodig hebt bij bepaalde issues. Deze status is niet makkelijk te bereiken, want het is alleen voor de echte pro’s! 

Scoor de nieuwste Samsung Galaxy S23 series

Wil je Twitch niet als gamer gebruiken, maar bijvoorbeeld als kunstenaar of muzikant? Dan is het makkelijk om vanaf je telefoon te streamen. Natuurlijk heb je dan wel een super nice camera nodig, want hoe beter de kwaliteit van je stream, hoe groter de kans dat je kijkers terugkomen. We like! De nieuwste Samsung Galaxy S23 series is in dit geval je beste vriend. Of je nu kiest voor de Galaxy S23, de Galaxy S23+ of de Galaxy S23 Ultra, dat je kleurrijke en scherpe video’s schiet is 100% zeker.

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt