TELE2_App_Store_10_jaar_Main
30 - 07 - 20183 min. leestijd

Happy birthday to you, Apple App Store!

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

TELE2_App_Store_10_jaar_Inline

Wat was jij tien jaar geleden aan het doen? Shinend de middelbare school onveilig maken? Of had je een toffe (bij)baan achter de bar bij hippe feesten? Wie tien jaar geleden écht een toffe baan had, was Steve Jobs: hij lanceerde toen gewoon effe de App Store! Al tien jaar lang kunnen we daardoor app na app downloaden. Wij blikken terug op tien jaar lang App Store.

Hoe de App Store begon…

De aller-aller-allereerste iPhone OOIT kwam uit in 2007. Dit was de eerste smartphone die ook écht ‘smart’ was. Op deze telefoon zaten standaard zestien apps, waaronder die voor de camera, mail, internet, sms, de kalender, YouTube en Google Maps. Zelf apps downloaden kon toen nog niet. Pas met de tweede iPhone, de iPhone 3G, werd het tijd voor een applicatiewinkel. Juist ja, de App Store. Steve Jobs wilde een digitale winkel ontwikkelen waar developers een eerlijke kans kregen hun klanten te bereiken. De iPhone 3G lanceerde gelijktijdig met de App Store. En dat was één groot feest :-D.

Side note: Steve had er eigenlijk de ballen vertrouwen in dat de App Store iets ging worden. Boy, was he wrong.

De eerste apps in de App Store

Toen de almachtige Jobs zijn App Store lanceerde, kon je kiezen uit 500 apps. Klinkt veel. Maar als je je bedenkt dat we tegenwoordig ruim twee miljoen apps voor onze neus hebben staan, is 500 best weinig! Tijdens de kinderjaren van de App Store betaalde je aardig wat doekoes voor een app. Je bent nu natuurlijk gewend aan ‘gratis’ of misschien een paar centen, maar tien jaar geleden betaalde je makkelijk vijf tot tien euro voor een app.

Tien jaar geleden stonden onder andere deze apps voor je klaar in de App Store:

Super Monkey Ball

Main goal in Super Monkey Ball? Je aapje, dat in een balletje zit, allerlei obstakels laten overwinnen! Je bestuurt de ondergrond waarover het balletje rolt en wint als je het precíes door een poort weet te rollen. De eerste versie van Super Monkey Ball is door Sega, de ontwikkelaar ervan, allang uit de App Store verwijderd. Maar niet getreurd, want de nieuwste editie kun je wel gewoon op je iPhone downloaden!

Super Monkey Ball: Sakura Edition is gratis te downloaden in de App Store.

MLB At Bat

Deze is voor de Baseball fans! Op deze app speel je MLB, of Major League Baseball, tot je erbij neervalt. Duik in de wereld van deze über Amerikaanse sport en pitch, kies je team en houd je topscores bij!

MLB At Bat is gratis te downloaden in de App Store.

Rolando

DE voorganger van Angry Birds was Rolando. Deze app was me-ga-verslavend. Wat dit spel écht vooruitstrevend maakte, was dat het de accelerometer gebruikte. Say whut?! De sensor die de bewegingen die je met je telefoon maakt bijhoudt. Tegenwoordig is dit een typisch gevalletje van DUH… Maar de iPhone 3G was tien jaar geleden een van de weinige telefoons die dit kon!

De originele versie van Rolanda bestaat helaas niet meer. Bij HandCircus, de developer, kun je zien hoe het spel eruitzag.

De huidige App Store

Tegenwoordig zijn apps echt niet meer weg te denken van je smartphone. Van bijna alles wat je om je heen ziet, is wel een app! De vetste game apps, de beste reis apps, de handigste festival apps en de meest strenge calorieteller apps staan 24/7 voor je klaar. De meeste apps zijn gratis te downloaden, maar vaak moet je wel in-app aankopen doen.

Zelf een app maken? Geen probleem. Download gewoon een app waarin wordt uitgelegd hoe je dat doet ;-). Voor je het weet staat jouw eigen app ook te shinen in de App Store van Steve Jobs!

Wat is volgens jou de aller-aller-allervetste app waar je écht niet zonder kan?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt