Google assistent uitschakelen Tele2 Blog
05 - 10 - 20214 min. leestijd

Google Assistent uitzetten? Zo doe je dat!

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Het vertelt je of het gaat regenen, of er files op de weg zijn én wat de ingrediënten voor die overheerlijke lasagne ook alweer waren. De Google Assistent op je telefoon is your friend in need. Soms weet hij voor je de vraag stelt het antwoord al en popt er op je scherm direct een antwoord op. Maar, wat doe je als je even he-le-maal klaar bent met die slimme spraakassistent? ‘Hey Google! Hoe kun je de spraakservices uitzetten?’ Zo gaat-ie niet meer vanzelf aan.

Wat is Google Assistent? 

Google Assistent is je persoonlijke hulp. Hij beantwoordt al je vragen. Op je telefoon, tablet of Google Home speaker. Dit doet hij door naar je stem te luisteren. Wil je weten hoe die toffe film met Leonardo Di Caprio ook alweer heet? Of in welk jaar die guilty pleasure song uitkwam? Vraag het je telefoon en de Google Assistent geeft je direct het antwoord. Voor deze slimme spraakassistent is echt geen vraag onbeantwoordbaar.

En wil je een wekker zetten voor morgenvroeg, maar heb je geen zin om onder die warme dekens vandaan te komen? De Google Assistent voert zelfs acties voor je uit. Kwestie van via spraak een opdracht geven en … klaar. Die wekker voor zeven uur ’s ochtends is gepland. 

Andere slimme assistenten ontdekken? Check hier alles over Alexa of Google Home

Google Assistent uitschakelen? Het kan!

Klinkt heel handig die Google Assistent, maar het kan natuurlijk ook zijn dat het niets voor jou is. Of dat je hem niet vaak gebruikt. Ook kan het irritant zijn als de spraakassistent steeds omhoog popt, terwijl je thuis al een andere slimmer speaker gebruikt. Daarom check je hier hoe je Google Assistent kunt uitschakelen. Dit werkt op elk Android apparaat, van je Huawei en Nokia tot je Xiaomi, Samsung of OPPO.

Google assistent verwijderen Tele2 Blog

Google Assistent uitzetten op Android

Of je nu een telefoon van SamsungOPPOXiaomi of Motorola hebt. Op elke Android-telefoon kun je de Google Assistent uitzetten. Dat doe je zo: 

 1. Activeer de Google Assistent. Dit doe je door de home button knop ingedrukt te houden. Of door vanuit de hoek omhoog te swipen (vooral op nieuwere toestellen).
 2. Klik op ‘Verkennen’ (kompas-icoon). 
 3. Klik rechtsboven op je profielfoto en daarna op ‘Instellingen’.
 4. Ga naar ‘Assistent’.
 5. Scrol naar beneden en klik onder het kopje ‘Assistent-apparaten’ op ‘Telefoon’.
 6. Verschuif de schakelaar tot hij grijs kleurt. 

En klaar! De volgende keer als jij “hallo Google” of “Oké Google” roept, is er niemand thuis. Aanzetten als je het toch mist? Tik dan de schakelaar aan om de optie opnieuw te activeren.

Google Assistent verwijderen van je home button 

Is de Google Assistent bij je telefoon gekoppeld aan je home button? En wil je dit uitzetten? Dan doorloop je de volgende stappen:

 1. Open op je telefoon de ‘Instellingen’.
 2. Ga naar ‘Apps en meldingen’ en klik op ‘Geavanceerde opties’.
 3. Klik op ‘Standaard-apps’ en dan op ‘Assistentie en spraakinvoer’.
 4. Klik nu op ‘App voor assistentie’ en geef aan welke app je wilt koppelen aan je home button. Je kan er ook voor kiezen om helemaal geen app aan deze knop te verbinden. 

Let op: deze instellingen zijn per telefoon anders. Het kan dus zijn dat een tabblad in een menu een net iets andere naam heeft.

Google Assistent verwijderen van je toestel

Denk je de slimme assistent echt helemaal niet meer te gebruiken? Op sommige telefoons is het ook mogelijk om Google Assistent volledig te verwijderen. Goed om te weten: dit kan dus niet bij alle toestellen. Je kunt dit checken door de volgende stappen te voltooien: 

 1. Open de Google Play Store.
 2. Klik in het menu linksboven op ‘Mijn apps en games’.
 3. Zoek bij geïnstalleerde apps naar Google Assistent. 
 4. Klik op ‘Verwijderen’ en de telefoonassistent is pleite.

Activiteiten van Google Assistent verwijderen

Wil je Google Assistent toch houden, maar alleen een aantal activiteiten verwijderen? Lees: een eerdere opdracht die je hem gaf. Ook dat kan. Je doet dit als volgt:

 1. Houd de home button ingedrukt of zeg “Hallo Google”.
 2. Scrol door het gesprek met de Google Assistent. Kies een activiteit die je wilt verwijderen.
 3. Houd dit item ingedrukt en klik op ‘Groep verwijderen’. 

Google Assistent uitzetten? Liever niet!

Ben je toch van gedachten veranderd? En wil je de Google Assistent wel blijven gebruiken? Begrijpen we. Je kunt er namelijk een heleboel handigs mee. Wist je dat je hem zelfs zelf kunt instellen zoals je dat wilt? Zo kun je in de instellingen aangeven wat je huis- of werkadres is. Voor nog specifiekere routes. Of je kunt instellen wat je favo streamingdienst is. Zo kun je de volgende keer als dat vette nummer in je hoofd zit gewoon “Hallo Google” roepen in de microfoon met voice activatie. Hij speelt hem gelijk voor je af. 

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt