Goedkope smartphones: waar moet je op letten?

De flagship smartphones zijn toffer en veelzijdiger dan ever: te gekke nieuwe features, kakstrakke ontwerpen, haarscherpe displays en ongelofelijke camera’s. Leuk en wel, maar aan deze top-end meesterwerken hangt ook een prijskaartje. Gelukkig kan je ook voor een lager bedrag een pareltje in huis halen. Er zijn genoeg goedkope smartphones met top-end specs, maar hoe herken je de toppers?

Design: waar is de goedkope smartphone van gemaakt?

sale_goedkope_smartphone_ tele2_inline

Ontwerp en afwerking sneuvelden vaak als eerst bij de budgetsmartphones, maar dat hoeft in 2019 zeker niet meer! Zo zijn er ook betaalbare smartphones die zijn gemaakt van aluminium en glas. Zelfs het randloze ontwerp is niet langer exclusief voor de duurste iPhones.

Scherm: OLED of LCD?

Voor de flagships is een OLED-scherm een must om mee te komen. OLED’s hebben een hogere helderheid en beter contrast voor extra mooi beeld. Het nadeel? Het OLED-scherm is nogal pricy. Maar er zijn ook voordelige smartphones mét OLED-scherm, zoals de Samsung Galaxy A7. De Galaxy A7 heeft daarnaast ook nog eens serious specs. Een toestel om rekening mee te houden dus!

Specificaties: processor, werkgeheugen en batterij

Top specs, maar géén top price? Je weet het antwoord inmiddels wel: dat kan zeker! De goedkopere smartphones zijn absoluut niet kansloos tegenover de hoogvliegers. Let als eerste op de processor: hoe meer GHz en kernen, hoe sneller de telefoon is. Verder zorgt het werkgeheugen ervoor dat je snel schakelt tussen apps. Zo geeft de Nokia 7 Plus met de Snapdragon 660-chipset met 4 GB werkgeheugen lekker veel bang for your buck die zeker niet teleurstelt.

En last but not least: de batterij! Leuk en aardig die specs, maar als je telefoon in no time leeg is, heb je daar bijzonder weinig aan. Let daarom altijd het op de mAh: hoe hoger, hoe langer je battery life. #chiiiiillll

Extra’s: wat vind je nou écht belangrijk?

Kijk, al die extra bells and whistles zijn natuurlijk supertof, maar heb jij geen gezichtsherkenning of vierdubbele camera nodig? Dan kijk je meteen in een andere prijscategorie. Het verschilt dus heel erg van persoon tot persoon. Maar, eerlijk is eerlijk, we verwachten inmiddels wel allemaal dat we een pocket size spiegelreflexcamera bij ons hebben. Gelukkig zijn er dan telefoons als de Huawei P20 Lite, die met haar twee camera’s prachtige foto’s schiet. Insta-proof macrofoto’s schieten is dus echt kinderspel op deze budgettopper.

Zo. Afhankelijk van wat jij het belangrijkst vindt, zijn er dus altijd budget-friendly opties. Welke goedkope smartphone vind jij de beste?