Cijfer-fotografie-tips-Tele2
22 - 10 - 20193 min. leestijd

Vijf fotografie tips voor je smartphone

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Hey, you! Fotografeer jij ook altijd liever met je smartphone dan met een camera? Dan zijn deze tips vast iets voor jou. Of je nu het liefst foto’s maakt van je lazy cat of met je bestie erop uit trekt om een fotoshoot te houden. Met deze vijf fotografie tips maak je altijd dé perfecte foto. Let’s get professional!

Fotografie tips: kies een compositieFotograaf-fotografie-tips-Tele2

First things first, waar ga je een foto van maken? Om een goede foto te schieten, is het handig om van tevoren de compositie te bepalen. Zo voorkom je dat je achteraf naar je foto kijkt en denkt: hey, had ik ‘m niet wat rechter kunnen schieten!? Maak je bijvoorbeeld een foto van een persoon of object? Dan kan een grid je goed helpen bij het fotograferen met je smartphone. Via dit “rooster” kun jij precies zien waar in de foto de persoon of het object komt te staan. Zo kan het bijvoorbeeld een stuk mooier zijn als een voorwerp meer links of rechts van het midden staat. It’s up to you!

En wist je dat ook diagonale lijnen voor een cool effect in je foto zorgen? Of draai je camera eens 45 graden en fotografeer een gebouw op een iets schuinere manier. Waar je ook een foto van maakt… denk eens outside the box. Daar wordt je foto nóg mooier van.  

Fotografie tips: duik diep in de camera-instellingen

Misschien ben jij al helemaal up-to-date van de features op je telefoon, misschien ook niet. Want wist je dat je ook je camera geheel kunt customizen zoals jij dat wilt? Check maar eens de camera-instellingen op jouw smartphone. Je kunt bijvoorbeeld aanpassen hoe sterk de belichting is, of je flitser uitstaat en in welke scherpte je een foto gaat schieten. Door je instellingen beter te begrijpen en bepaalde features aan of uit te zetten, kun je nog uniekere foto’s maken. Probeer maar ‘ns de ISO-waarden en sluitertijd aan te passen. Ideaal, voor als je in het donker foto’s wilt maken of op een zonnige dag.

Het verschilt natuurlijk wel per toestel wat je kunt aanpassen. Zo kun je op de meeste Android-toestellen meer instellen dan op een iPhone.

Fotografie tips: stel de belichting bij

Maak je net een foto van je lover bij de Eiffeltoren is hij of zij helemaal wit uitgeslagen door het zonlicht. Hello, spooky boy- or girlfriend! Dit voorkomen? Op veel toestellen kun je voordat je een foto maakt de belichting aanpassen. Door met je vinger over het scherm te bewegen, kun je gemakkelijk zorgen dat de foto minder licht bevat. Of check de instellingen eens en pas daar de licht hoeveelheid aan. Zo voorkom je dat je de volgende keer dat leuke kiekje op Insta wilt zetten, maar er linksboven nog een witte lichtvlek zit. 😉

Fotografie tips: gebruik portretmodus

Say yes to portretmodus! Want met deze functie, die onder andere op de iPhone 11 Pro zit, kun je de beste portretten schieten. Deze cameramodus legt focus op de scherptediepte in een foto, waardoor de persoon of het object in het beeld naar voren komt en de achtergrond vervaagt. Oftewel: hallo professionele foto’s. Ideaal, voor als je bijvoorbeeld een nieuwe profielfoto nodig hebt voor je kat z’n Insta of je eigen Facebook.

Tip: wist je dat portretten in de schaduw een stuk mooier worden dan in zonlicht? Doordat er minder licht in de camera komt, komt de persoon in de foto veel beter naar voren. En wil je toch een fotootje in de zon maken? Schiet deze dan tijdens golden-hour (vlak voor zonsondergang). Hierdoor wordt je foto niet alleen niet overbelicht, maar heb je ook nog eens een prachtige gouden gloed over je heen. #winwin

Fotografie tips: bewerk na of gebruik filters

Wil je je foto écht een finishing touch geven? Bewerk je kiekjes dan eens na of gebruik een filter. Door bijvoorbeeld het contrast en de belichting aan te passen, zorg je ervoor dat een object er nog meer uitspringt. En ben je niet helemaal tevreden met de kleuren in je foto? Je kan altijd nog achteraf filters toevoegen. Ideaal, als je bijvoorbeeld alleen foto’s op je Insta-feed hebt met een zonnige of vintage look.

Dus, ben je nu he-le-maal in de bewerk modus? Check dan eens deze foto bewerken apps.

Welke fotografie tips zou jij met anderen willen delen?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt