flubots-Tele2Blog
31 - 05 - 20214 min. leestijd

Zo ben jij veilig tegen phishing door flubots

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

We moeten het met je hebben over phishing. Je kent misschien al de pogingen tot phishing via e-mails. De laatste tijd horen we van onze klanten ook over phishing via sms’jes. Dit wordt gedaan door flubots. In dit blog praten we je bij over wat het is en hoe deze bots bij jou geen kans hebben. Let’s begin!

Even opfrissen, wat is phishing ook alweer?

Phishing is een manier van online oplichting. Daarbij doen criminelen zich voor als bijvoorbeeld je bank, provider of de pakketbezorger. Uit die naam sturen ze je dan een bericht. Bijvoorbeeld met de vraag je wachtwoord te vernieuwen of een app te installeren. Op die manier hopen ze je inloggegevens in handen te krijgen. Niet de bedoeling natuurlijk!

Nieuw: phishing via sms door flubots

Phishing gebeurt helaas al heel lang. Vooral via e-mail. Nu is er jammer genoeg een nieuwe vorm: per sms. Deze sms’jes worden verstuurd door flubots. Omdat phishing via sms nog niet vaak voorkomt, hebben flubots helaas veel succes. Tijd om daar wat aan te doen!

sms-phising-flubots-Tele2Blog

Zo herken je een phishings-sms’je

Je kunt een sms’je van een flubot herkennen door ‘m kritisch te bekijken. Meestal is het bericht zogenaamd afkomstig van een pakketbezorger. In het bericht staat dat er een pakketje je kant op komt en dat je via de link de bestelling kunt volgen. 

Verwacht je helemaal geen pakket? Grote kans dat het sms’je afkomstig is van een flubot. Phishing dus! En is het telefoonnummer waarvan het afkomstig is voor jou onbekend? Ook dan kun je de link beter niet openen. Meestal staat de naam van een bekende afzender, zoals de pakketbezorger, gewoon op de plek waar nu het onbekende telefoonnummer staat.

Ik ontvang een phishings-sms’je, en nu?

Ontvang je een sms’je van een flubot? Relax, dan is er nog niets aan de hand. Klik alleen niet op de link in het bericht. Verwijder het sms’je en het gevaar is geweken. Lees bij twijfel de inhoud van het bericht. De meeste sms’jes van flubots gaan over dat je zogenaamd een pakketje hebt besteld en dat je dit kunt volgen. Bedenk altijd of je wel iets hebt besteld.

Nog een tip: download nooit een app die je via een link uit een sms wordt aangeboden. Download apps alleen zelf uit de app store die op je telefoon staat. Die apps zijn vooraf uitgebreid gecheckt en daarmee heel veilig.

En wat als ik toch op de link klik?

We moeten het ook hebben over de risico’s wanneer je op een link uit een phishings-sms’je klikt. Wat kan er mogelijk gebeuren?

  • Je wordt gevraagd een app te downloaden die malware bevat. Die vraagt om toegang tot je persoonlijke gegevens. Zo kan de app je wachtwoorden stelen en je contactenlijst kopiëren. Op die manier heeft de flubot nieuwe nummers om phishings-sms’jes naar te sturen.
  • Er komt spyware op je telefoon. Zo zien internetcriminelen wat je op je telefoon bekijkt en wat je typt. Zo kunnen ze je wachtwoorden te weten komen.
  • Je telefoon werkt misschien niet meer goed of wordt onbruikbaar.
  • Je telefoon stuurt mogelijk sms-berichten zonder dat je het doorhebt.

Heb je op de link geklikt? Blokkeer dan voor de zekerheid je simkaart. Zo kan je telefoon niet zonder jouw medeweten sms’jes versturen. Een slimme zet om extra kosten te voorkomen. Het beste kun je ook je telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Zo verwijder je alle apps en persoonlijke bestanden van je telefoon. Dus ook apps die malware bevatten. Maak vooraf wel een back-up van je foto’s, WhatsApp en bestanden in apps. 

Vooral met Android extra opletten

Heb je een Android-telefoon, zoals een SamsungOPPO of Motorola? Het lijkt erop dat telefoons met dit besturingssysteem op dit moment vooral gevaar lopen. Dit komt omdat je met Android apps kunt installeren die niet afkomstig zijn uit de meegeleverde app store.

Met een iPhone ben je – zover wij nu weten – beter beschermd. Met deze telefoon kun je namelijk alleen apps installeren uit de App Store. En die zijn vooraf altijd uitgebreid gecheckt op veiligheid. 

Toch drukken we het op je hart: let met elk soort telefoon gewoon goed op. Klik daarom echt nooit op linkjes van afzenders die je niet vertrouwt.

Ook wij letten op

Door goed de afzender te checken en niet zomaar op linkjes uit verdachte sms’jes te klikken, neem je al goede maatregelen tegen phishing. Ook wij zitten natuurlijk niet stil. Wat we zoal doen?

  • Zodra we doorhebben dat er verdachte linkjes worden verstuurd per sms, blokkeren we deze linkjes. Dit betekent dat je zo’n link niet meer kunt openen als je telefoon verbonden is met ons mobiele netwerk. Blijf opletten, want via wifi kun je zo’n link nog wél openen.
  • Wanneer we zien dat jij in korte tijd veel extra kosten maakt, blokkeren we je simkaart. Onze systemen zijn zo ingericht dat we het snel doorhebben als je uit het niets een heleboel kosten maakt die buiten je bundels vallen. Deze extra kosten kun je maken wanneer je telefoon, zonder dat jij het doorhebt, opeens veel sms’jes verstuurt.

Wij letten dus ook goed op. Zo zorgen we samen dat internetcriminelen bij jou geen kans hebben. Weg ermee!

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt