Tele2 Blog

Facebook verwijderen? Doe eerst de privacycontrole en beslis dan pas of jij #byebyefb zegt

Zit jij ‘m, na het zien van Zondag met Lubach, nu ook helemaal te stressen om je Facebookgegevens? In zijn zondagse nieuwsprogramma riep Arjen Lubach iedereen op om bye bye Facebook te zeggen. Waarom? Omdat Facebook persoonsgegevens heeft verstrekt aan een partij, die ze op hun beurt heeft ingezet om persoonlijke advertenties van te maken. Maar toch… Facebook verwijderen is zo definitief. Dus wil jij wél actie ondernemen, maar niet meegaan in de drastische #byebyefb trend? Dan is dit misschien wel een goed moment om je Facebook privacy instellingen op FB goed onder de loep te nemen! Hier onze tips & tricks voor ‘veilig Facebooken’.

Dubbelcheck je persoonlijke gegevens op je profiel

Voorgoed vaarwel zeggen tegen Facebook is wel errug drastisch. Wel is het belangrijk dat je verstandig omgaat met je persoonlijke gegevens. Denk daarom goed na over welke info je van jezelf op je profiel wilt delen en met wie. Weet je zeker dat je je telefoonnummer op Facebook wilt hebben? En mogen al jouw 500+ FB-vrienden weten dat je weer single bent? En waarom wil je per se aan de wereld verkondigen op welke basisschool jij hebt gezeten? Dit zijn puntjes waar je gerust een nachtje over kunt slapen en kritisch naar kunt kijken.

Hoe je je instellingen aanpast? Ga in de Facebook app naar Instellingen en privacy > Accountinstellingen > Privacy > Je profiel beheren. Hier pas je alles zelf aan. Wij raden aan om alleen informatie te laten staan die écht iedereen van je mag weten. Less is in dit geval zeker more!

Zit je ‘m té erg te stressen om je Facebook-gegevens? Relax! Met deze meditatie apps word je weer helemaal zzzzzen.

Doe de privacycontrole

facebook verwijderen privacycontrole tele2Wil je zeker weten dat jouw informatie niet zomaar met andere bedrijven wordt gedeeld? In de Facebook app voer je in drie stappen je eigen privacycontrole uit. Ga hiervoor naar Instellingen en privacy > Privacysnelkoppelingen > Privacycontrole.

1.     Berichten

Wie mogen jouw berichten, statusupdates of nieuwe foto’s zien? Je geeft hier aan met wie jij jouw eerstvolgende bericht deelt. Je kunt kiezen tussen ‘iedereen’, ‘vrienden’ of ‘vrienden behalve’. Kies je voor ‘iedereen’? Dan zijn jouw berichten zichtbaar voor de hele wereld. Als je ‘vrienden’ selecteert, kunnen alleen jouw Facebookvrienden je dit zien. Wil je dat dat bepaalde vrienden  (lees: exen!) niet zien wat je deelt? Dan kies je voor ‘vrienden behalve’ en vink je zelf aan voor wie het bericht is bedoeld. Zo zeg je niet bye bye Facebook, maar wel bye bye pottenkijkers! 😉

2.     Profiel

Hier stel je in welke profielinformatie te zien is voor welk publiek. Je hebt natuurlijk al kritisch naar je persoonlijke gegevens gekeken. Maar nu is het tijd te beslissen wie die informatie die er wél staat, mag zien. Je e-mailadres, geboorteplaats en relatiestatus, bijvoorbeeld. Mag iedereen weten in welke stad je woont? En mogen al je vrienden weten dat je weer single bent? Hier kies je tussen ‘iedereen’, ‘vrienden’ of ‘alleen ik’.

3.     Apps en websites

Deze is heel belangrijk. Je geeft namelijk, meestal onbewust, best vaak toegang aan Facebook om te mogen zien welke apps je gebruikt. Als je bijvoorbeeld Spotify gebruikt op je telefoon, krijg je de optie om in te loggen met je Facebook account. Hierdoor krijgt Facebook direct de melding dat jij Spotify gebruikt. Spotify en Facebook delen hierin dus jouw informatie.

In Apps en websites geef jij zelf aan of bepaalde apps gelinkt mogen zijn aan jouw Facebook-account. En wat voor informatie Facebook en deze apps over jou mogen ontvangen. Wil je bijvoorbeeld niet dat anderen op Facebook kunnen zien dat je op Tinder zit? Per app vink je aan of ‘iedereen’, ‘vrienden’ of ‘alleen ik’ dit mag weten. Ongetwijfeld zullen er apps bijzitten die je misschien één keer hebt gebruikt en daarna hebt verwijderd. En weet dit: Facebook onthoudt alles! Deze apps kun je meteen verwijderen.

Nog meer instellingen

Onder Instellingen en privacy > Accountinstellingen kun je bepaalde data blokkeren of verwijderen van je Facebook-account. Dit is dus sowieso een goed menuutje om even doorheen te scrollen.

Ook is het handig om je account te beveiligen met een tweestapsverificatie. Dit doe je bij Beveiliging en aanmelding. Hiermee maak je het hackers extra moeilijk om jouw account te hacken.

Bij Locatie zet je je locatie-tracker aan of uit. Wil je liever niet dat FB bijhoudt waar jij op welk moment bent geweest? Dan kun je dit hier instellen. Kijk ook onder Browser. Alle websites die jij op je telefoon bezoekt, slaat de Facebook-app op. Wil je niet dat FB bijhoudt dat jij regelmatig op Dumpert zit of de nieuwste Nike’s gaat bestellen? Dan raden wij aan om regelmatig je browser gegevens te legen.

Toch Facebook verwijderen?

Loop je na al deze privacy-stappen nog steeds nagelbijtend door het huis? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om alsnog je account te verwijderen. Ook dit kun je zelf op de Facebook app doen. Ga naar Instellingen en privacy > Accountinstellingen > Algemeen > Account beheren > Account deactiveren. Hier vraagt FB je nog eens of je het echt heel heel heeuuuul zeker weet en wil graag weten waarom. Na deze stap is het namelijk ook echt gedaan met jouw account. Klinkt heftig, he? Maar hey, misschien houd je wel 3 uur per dag over voor andere leuke dingen! Of misschien mis je het zo, dat je je over een paar dagen bedenkt en weer lekker aan het Facebooken slaat. Kan allemaal!

Je kunt zelf checken of jouw Facebook-gegevens onlangs zijn gedeeld met Cambridge Analytica. Facebook heeft hier een speciale site voor gemaakt. Hiervoor heb je wél je Facebook-account nodig. Wacht dus nog even met vaarwel zwaaien ;-).

Of je nou vanaf nu met óf zonder FB-account door het leven gaat, je weet nu in ieder geval hoe je je gegevens goed beschermt!

Tip: Houd jij zeeën van tijd over, nu je Facebook hebt verwijderd? Tijd voor een nieuwe hobby: maak je eigen app!

Blijf jij op een trouwe Facebooker of zeg je #byebyefb?

Reacties