Face-ID-werkt-niet-Tele2Blog
15 - 02 - 20213 min. leestijd

Face ID werkt niet: zo los je het op!

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Onder, boven, links, rechts … Je iPhone heeft elke hoek van je gezicht al gezien, maar het scherm unlocken? Dat doet ie niet. Wat is er toch met je Face ID aan de hand? No stress, we got you. Want met deze tips krijg jij elke keer als je Face ID niet werkt, ‘m zo weer aan de praat. Let’s goooo!

Wat is Face ID?

Ontzettend handig! Heb je een iPhone X of nieuwer, zoals de iPhone 12 of iPhone 12 Pro? Dan kun je je telefoon unlocken via Face ID. Door je iPhone dan voor je gezicht te houden, wordt je scherm meteen ontgrendeld en kun je je smartphone gelijk gebruiken. Handig voor als je bijvoorbeeld handschoenen aan hebt, maar wel snel een appje wilt checken. Of je telefoon tijdens het koken van dat heerlijke recept op ‘lock’ is gesprongen en jij vieze deeghanden hebt. Eén blik naar de camera en je telefoon is zó weer klaar voor gebruik.

Face-ID-werkt-niet-meer-Tele2Blog

Face ID werkt niet? Zo fix je het!

Hoewel je Face ID misschien al lang geleden hebt ingesteld, kan het weleens voorkomen dat ie na een tijdje niet meer werkt of opeens niet beschikbaar is. Hieronder delen we een aantal handige tips met je die je dan kunt toepassen.

1. Face ID werkt niet: check of er updates zijn

Ben jij ook zo iemand die steeds vergeet om je iPhone te updaten? Hop, hop! Nu is het moment aangebroken. Je Face ID kan door een verouderde software soms namelijk niet lekker meer werken. Check daarom altijd of je iPhone al gebruikmaakt van de nieuwste iOS-software. Hoe je dit doet? Open het Instellingenmenu, klik op Algemeen en dan op Software-update. Daar zie je gelijk of je wel helemaal van deze tijd bent. 😉

2. Check of je camera of gezicht niet bedekt is

Wat ook heel belangrijk is als je Face ID gebruikt? Dat de lens van je camera niet bedekt is door bijvoorbeeld een hoesje of een wazige screenprotector. De TrueDepth-camera aan de voorkant scant namelijk je gezicht en als deze té verborgen is, werkt ie niet goed. Hetzelfde geldt voor een vuile lens. Goede reden om die telefoon eens goed te reinigen dus.

Ook als je je gezicht te veel bedekt, kan het zijn dat Face ID niet werkt. Bijvoorbeeld als je een gezichtsmasker draagt. Of een zonnebril die bepaalde soorten licht blokkeert. Fijn voor je ogen, maar niet voor je Face ID. Zorg er dus altijd voor dat je gezicht goed zichtbaar is. Dan is de kans groter dat ie je wel gewoon herkent en jij je telefoon razendsnel unlockt.

3. Face ID werkt niet? Herstart je telefoon

Heb je de twee bovenstaande stappen al uitgeprobeerd, maar werkt de ontgrendelingsfunctie nog niet? Start je iPhone dan eens opnieuw op. Het kan zijn dat ie gewoon vastloopt of even last heeft van een bug. Na een opstartsessie kan dat al zo verholpen zijn.

4. Voeg een alternatief uiterlijk toe

De ene keer draag je wel een bril, de andere keer houd je het liever bij contactlenzen. Verandert jouw uiterlijk veel? Dan is het een goed idee om meerdere looks aan je Face ID toe te voegen. Zo zorg je ervoor dat je iPhone je elk moment van de dag herkent en jij gewoon vliegensvlug kunt appen met je bestie of lover. Hoe je een alternatief uiterlijk toevoegt? Zo!

 1. Open het Instellingenmenu op je iPhone.
 2. Ga naar Face ID en toegangscode. Vul je toegangscode in.
 3. Klik op Configureer een ander uiterlijk.
 4. Kijk nu recht in de camera van je iPhone en plaats je gezicht in het kader.
 5. Beweeg je hoofd langzaam in een cirkel om alle kanten van je gezicht vast te leggen.
 6. Klaar? Klik dan op Ga door.
 7. Beweeg nu opnieuw je hoofd in een cirkel.

Klaar! Je nieuwe look is toegevoegd. 

5. Opnieuw Face ID instellen

Werkt je Face ID gezichtsherkenning nog steeds niet? Don’t give up! Soms helpt het gewoon om je Face ID opnieuw in te stellen. Dit doe je heel gemakkelijk en zo is het niet meer kapot. Het configureren, proberen en opnieuw aanzetten waard!

 1. Open het Instellingenmenu op je iPhone.
 2. Ga naar Face ID en toegangscode. Vul je toegangscode in.
 3. Klik op Stel Face ID opnieuw in en daarna op Configureer Face ID.
 4. Nu kun je je gezicht opnieuw scannen.  
Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt