fabrieksinstellingen terugzetten iPhone Samsung Tele2Blog
04 - 01 - 20223 min. leestijd

Telefoon terug naar de fabrieksinstellingen: dit moet je weten

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wat zijn de fabrieksinstellingen op je iPhone, Samsung of andere Android telefoon? Wanneer zet je deze terug? En in welke situaties kan het handig zijn? Wij leggen je alles uit over de standaardinstellingen op je smartphone en vertellen je waar je bij het terugzetten op moet letten. 

Wat zijn de fabrieksinstellingen?

De fabrieksinstellingen zijn de instellingen die een telefoon heeft als hij uit de fabriek komt. Oftewel: de instellingen van toen je je smartphone voor het eerst uit de doos haalde. Het toestel heeft dan geen enkele persoonlijke informatie. Hij heeft geen foto’s, geen bestanden en ook geen contacten. Alleen de standaardgegevens die de fabrikant met de telefoon meeleverde staan erop. Zoals een standaardachtergrond, standaardapps of een standaardringtone. 

Wat gebeurt er als ik de fabrieksinstellingen terugzet?

Je kunt je telefoon, zoals je iPhone of Samsung, op elk moment terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Zodra je dit doet, worden alle persoonlijke gegevens van je telefoon verwijderd. Van je appjes tot je contacten en van je foto’s tot je bestanden. Je telefoon wordt als het ware helemaal leeggemaakt. Tot alleen de standaardapps en gegevens van de fabrikant overblijven.

Wanneer zet je een telefoon terug naar de standaardinstellingen?

Er zijn een aantal momenten waarop het slim kan zijn om je iPhone, Samsung of andere Android telefoon weer naar fabrieksinstellingen te zetten. Bijvoorbeeld als je telefoon niet meer vooruit te branden is. Lopen apps steeds vast? Of blijven je video’s continu haperen? Dan kan het werken om je mobiel naar de fabrieksinstellingen te zetten. Je reset hem dan als het ware, waardoor hij weer een stuk sneller wordt.

Ook wanneer je je telefoon wilt verkopen, is het slim om deze naar de standaardinstellingen te zetten. Je wilt natuurlijk niet dat iemand zomaar jouw foto’s of documenten heeft. Daarom is het verstandig om je telefoon altijd vooraf leeg te maken. Zo zorg je dat je je privacy bewaakt en bepaalde gegevens niet in verkeerde handen komen. 

Waar moet ik op letten?

Voordat je je iPhone, Samsung of andere Android telefoon naar de fabrieksinstellingen zet, is het goed om te bedenken: wil ik écht alles verwijderen? Of wil ik de apps, foto’s en video’s later weer op mijn mobiel terugzetten? In dat geval is het slim om eerst een back-up te maken. Je slaat dan al je bestanden op in een online cloud. Na het terugzetten van de telefoon naar de standaardinstellingen, kun je dan zelf beslissen welke bestanden je weer terugzet. Zo voorkom je dat je echt alles kwijt bent. 

iPhone terug naar de fabrieksinstellingen zetten

Wil je je iPhone naar de fabrieksinstellingen zetten? Bijvoorbeeld omdat je de nieuwe iPhone 13 hebt gekocht en je je oude iPhone wilt verkopen? Dat is zo geregeld. Met een paar klikken in de instellingen-app zet je de telefoon al naar de standaardinstellingen. Bedenk wel altijd van tevoren: wil ik eerst nog een back-up maken? Of mag alles gewoon de prullenbak in? 

Het terugzetten van de fabrieksinstellingen op je iPhone doe je als volgt: 

  1. Open de instellingen.
  2. Klik op Algemeen.
  3. Klik op Stel iPhone opnieuw in. 
  4. Klik op Wis alle inhoud en instellingen.
  5. Je iPhone wordt geleegd en teruggezet naar de fabrieksinstellingen. 

Ontdek hier alles over je iPhone leegmaken

fabrieksinstellingen terugzetten iPhone Tele2Blog

Samsung of andere Android telefoon terug naar de fabrieksinstellingen zetten

Ook je Samsung of andere Android telefoon kun je gemakkelijk terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Hier geldt hetzelfde: bepaal eerst of je je gegevens nog wilt bewaren en maak een back-up. Daarna kun je je telefoon met een gerust gevoel terugzetten naar de standaardinstellingen. 

Het terugzetten van de fabrieksinstellingen op je Samsung of andere Android telefoon doe je als volgt:

  1. Open de instellingen.
  2. Klik op Algemeen beheer.
  3. Klik op Resetten en dan op Fabrieksgegevens herstellen.
  4. Klik nog eens op Resetten.
  5. Je telefoon wordt geleegd en teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

Goed om te weten: op sommige Android telefoons zijn de instellingen net wat anders. Zo kunnen de opties ook onder de kopjes Back-up & herstelPrivacySysteem of onder Geavanceerde opties staan. 

Ontdek hier alles over een Android telefoon leegmaken.  

Trage telefoon? Check ook deze tips!

Wilde je je iPhone of Samsung terugzetten naar de fabrieksinstellingen omdat deze sloom geworden is? Soms kun je de traagheid van je smartphone ook verminderen zonder het toestel helemaal leeg te maken. Zo kun je bijvoorbeeld je cache legen. Of de software updaten. Check hier onze andere slimme tips voor een trage telefoon.

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt