Esim Tele2
12 - 03 - 20183 min. leestijd

Nooit meer je simkaart kwijt met esim: de ingebouwde simkaart!

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Nooit meer je simkaart kwijtraken? Of wisselen van simkaart? Yes please! Iedereen heeft een simkaart in z’n telefoon en dat is niet voor niets. Zonder simkaart kun je ten slotte helemaal niet bellen. Niet via 4G selfies posten op Insta en ook niet je crush verleiden via WhatsApp… De simkaart is dus een blijvertje. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een nieuwe versie van de simkaart. En hoewel het nog even zal duren voordat ‘ie in jouw telefoon zit, laten we je bij deze graag alvast kennismaken met de esim. Oftewel: de ingebouwde simkaart!

Waarom heb je eigenlijk een simkaart?

Laten we eerst nog even bij de gewone simkaart blijven. Of beter gezegd: het principe ervan. Je krijgt van je provider een simkaart, omdat je hiermee verbinding kunt maken met het netwerk van de provider. Zonder simkaart is dat niet mogelijk. En dat gaat ook niet veranderen. Wat over een paar jaar misschien wél verandert is het soort simkaart dat je gebruikt, namelijk de ingebouwde simkaart oftewel de esim!

Een nieuwe simkaart, da’s niet de eerste keer!

Het zou niet voor het eerst zijn dat de simkaart op de schop gaat. Dat gebeurde de afgelopen jaren wel vaker. In de eerste mobiele telefoons (dan hebben we het bijna over grootmoeders tijd,) was een simkaart zo groot als een bankpas. In de loop van de jaren ’90 werden mobieltjes steeds kleiner en moest de simkaart ook inkrimpen. De mini-sim was al een stuk kleiner en voorzag lange tijd in die behoefte.

Maar ja, toen kwam – tromroffel –  de smartphone. Telefoons werden weliswaar steeds groter, maar de hardware nam steeds meer ruimte in. En dus moest de simkaart opnieuw op dieet. De micro-sim was bijna voor de helft kleiner dan de mini-sim. Maar dat was voor fabrikanten écht nog niet voldoende. En dus hebben we nu de nano-sim. Die bestaat vrijwel geheel uit alleen de chip van de simkaart. Deze simkaart debuteerde in de iPhone 5 en geldt 5,5 jaar nadat deze telefoon uitkwam nog steeds als dé standaard op het gebied van simkaarten.

Wanneer breekt het tijdperk van de esim aan?

De esim wordt al op kleine schaal gebruikt. Zo kun je in Zweden (thuisland van Tele2) al laptops met een ingebouwde esim gebruiken. Smartphones met esim, die zijn er eigenlijk nog niet. Wel is Tele2 van plan dit te ondersteunen, zodra de tijd rijp is. Wanneer dat precies gaat gebeuren? Dat is nog onbekend. Maar je bent de eerste die het hoort als het zover is: promised?

Een ingebouwde simkaart, waarom is dat eigenlijk handig?

Nu horen we je het denken: ingebouwde simkaart, nou en?! Hoewel het er dus nog niet is, weten we wel al een paar voordelen van de esim. Allereerst zit ‘ie standaard in je telefoon. Je krijgt dus geen simkaart meer van je provider en kan ‘m dus ook niet kwijtraken. Daarnaast gaat je telefoon er nóg gelikter door uitzien: er hoeft immers geen ingang meer gemaakt te worden voor de simkaart. Een nog smoother design dus. We like! Daarnaast past een esim altijd, want hij is toch al ingebouwd. Geen gedoe meer met een simkaart knippen!

Ook een pluspuntje: de esim is handig voor smartwatches. Deze bieden wel genoeg ruimte voor een ingebouwde simkaart, maar in veel horloges kan niet een gewone simkaart worden geplaatst. Met de esim wordt het dus ook makkelijk mogelijk om mobiel bereikbaar via je horloge te zijn. Goodbye smartphone?!

Daarnaast kun je met de esim makkelijker overstappen naar Tele2. Dit doe je met een ingebouwde simkaart namelijk ‘gewoon’ via het instellingenmenu. Je ziet dan in een speciaal menu welke providers beschikbaar zijn. Daarna kun je een abonnement kiezen dat bij je past. De telefoonfabrikant maakt dan voor jou dit abonnement in orde. Overstappen met nummerbehoud? Dat gaat dan ook makkelijker dan ooit.

Deze apparaten hebben al een esim

Sommige fabrikanten experimenteren al met esimkaarten in apparaten. Het gaat hier vooral om laptops (zoals in Zweden) en met de iPad mini 3 in Amerika. In Nederland is het nog niet mogelijk om esim te gebruiken. Dat duurt waarschijnlijk ook nog wel even. Zodra er iets verandert, hoor je het direct van ons!

Zou jij de esim gebruiken zodra ‘ie beschikbaar is?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt