12 - 05 - 20233 min. leestijd

Hoe ga je om met cyberpesten?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Cyberpesten. Het gebeurt op Snapchat, Instagram, WhatsApp en TikTok. Natuurlijk is het niets nieuws, want vroegâh op MSN had je deze ellende natuurlijk ook. Maar, vervelend is het wel. Helemaal omdat bijna iedereen tegenwoordig 24/7 online is. Want wat doe je wanneer je online gepest wordt door haters? Of als je kind te maken krijgt met ‘cyberbullying’?

Cyberpesten: wat is dat precies?

Het woord cyberpesten zegt het eigenlijk al een beetje: iemand uitschelden via WhatsApp, het leven zuur maken op TikTok of nare filmpjes over een ander verspreiden via Snapchat. Cyberpesten is een steeds groter wordend problemo, omdat er bijna geen verschil meer is tussen online en offline. Makkelijk, maar toch niet altijd chill. Vooral als jongere zit je natuurlijk 24/7 vast aan je telefoon. En als je een kind hebt van die leeftijd, heb je niet altijd zicht op wat ze op internet precies uitspoken. 

Cyberpesten kan op allerlei manieren: je kunt gediscrimineerd worden, nare reacties krijgen of er kunnen persoonlijke foto’s, filmpjes of kwetsende roddels over je verspreid worden. Superheftig en het kan allemaal serieuze schade aanrichten. Zoals problemen met je mentale (en zelfs fysieke) gezondheid.

Kun je als ouder cyberpesten voorkomen?

Als ouder is het superbelangrijk om met je kids in gesprek te blijven. Communicatie is key, zeg maar. Jongeren hebben soms nog een béétje moeite met het inschatten van de risico’s. Probeer om het gesprek op een gelijkwaardige manier aan te gaan en op een relaxte manier grenzen te bespreken. Dit kan misschien ook wel naar aanleiding van een boek of tv-serie. Je zult zien, je kind weet eigenlijk al heel veel van media, waarschijnlijk nog wel meer dan jij. Wat je tijdens zo’n gesprek kunt bespreken?

  • Wat zou je zelf op social media plaatsen?
  • Wat vind je wel kunnen en wat niet?
  • Vind je dat je zomaar een filmpje van iemand anders mag doorsturen, ook als het een kwetsend filmpje is?
  • Vind je dat je zomaar foto’s van anderen op social media mag plaatsen?
  • Wat zou je zelf liever persoonlijk vertellen en wat vertel je liever via een WhatsApp-berichtje?
  • Vind je dat een scheldpartij via Snapchat anders is dan in het echt?
  • Hoe weet je zeker of een bericht dat je leest wel echt de waarheid is?

Daarnaast zijn er nog een aantal handige voorzorgsmaatregelen die je samen kunt bespreken:

  • Deel nooit zomaar persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van je school.
  • Scherm je social-mediaprofiel zo goed mogelijk af als je geen weirde pottenkijkers wil. Zet je Instagram-profiel op privé en je Facebook-profiel op ‘alleen voor vrienden’.
  • Zorg dat de foto’s die je plaatst niet te uitdagend zijn.
  • Accepteer niet zomaar een vriendschapsverzoek, maar alleen van mensen die je echt kent en in het echt gezien hebt.
  • Zorg dat je je wachtwoorden niet doorvertelt en hou ze echt voor jezelf.

Vergeet niet: als je kind al online gepest wordt, vinden ze ‘t waarschijnlijk supermoeilijk om het te vertellen. Het is daarom belangrijk om als ouder alert te zijn op signalen zoals terugtrekken, stiller worden etc. Net als met ‘gewoon’ pesten, eigenlijk. Komt je kind wel naar je toe? Neem het verhaal serieus en bedenk samen een plan. 

Cyberpesten: wat als ik zelf word gepest?

Krijg je te maken met cyberpesten? Dit is natuurlijk heel naar en misschien weet je absoluut niet wat je moet doen. Of schaam je je zelfs. Maar, weet dat dit absoluut niet nodig is en de schuld niet bij jou ligt. Probeer in gesprek te gaan met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, je beste vriend(in), of misschien wel een leerkracht die je aardig vindt. Zo kun je samen bespreken wat je kunt doen. Doe in ieder geval meteen dit: 

  • Negeer de vervelende berichten en blokkeer de pesters meteen. Bye!
  • Maak screenshots van de berichten, foto’s of filmpjes. Dit is te gebruiken als bewijsmateriaal.
  • Maak een melding bij het social-mediaplatform.
  • Denk in ernstige gevallen na over aangifte.

Maar het allerbelangrijkst is toch wel: blijf er niet in je eentje mee zitten. Er is altijd wel iemand die je kan helpen! Everything’s gonna be allright!

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt