contactloos betalen
25 - 01 - 20224 min. leestijd

Contactloos betalen: zo doe je dat

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Betalen zonder flappen te trekken. Doe jij het al? Het kan op steeds meer manieren. Zoals met je telefoon. Of je pinpas, creditcard of high-tech horloge. Contactloos betalen heet dat. Razendsnel, superveilig. Na het lezen van dit blog weet je hoe het werkt en of jij het ook kunt.

Wat is contactloos betalen?

Contactloos betalen is betalen zonder contant geld of een pas in de pinautomaat. Je houdt je pas of mobiel dicht naast het pinapparaat om af te rekenen. Meer is er niet voor nodig.

Hoe werkt het?

Contactloos betalen gaat via NFC. Dat staat voor Near Field Communication. NFC is een technologie voor apparaten om binnen 10 centimeter van elkaar info uit te wisselen. Dankzij NFC betaal je contactloos en check je in in het OV.

Zonder NFC niet contactloos betalen

NFC is onmisbaar om contactloos te betalen. Het goede nieuws? Steeds meer smartphones hebben een NFC chip om contactloos te betalen. Op die manier betaal je via Apple Pay met je iPhone 13 contactloos. En werkt Google Pay op veel Android telefoons, zoals die van (merken uitzoeken en linken).

Hoe kun je contactloos betalen?

Hou je telefoon, of een andere NFC drager – zoals je smartwatch of pinpas – binnen 10 centimeter van een betaalautomaat. Zodra de chip wordt herkend, kun je betalen. Wanneer je meer dan € 25 of € 50 afrekent moet je vaak nog je pincode intoetsen in de betaalautomaat. Afrekenen was nog nooit zo snel én gemakkelijk.

Met welke apparaten kan je contactloos betalen?

Je kunt met veel apparaten contactloos betalen, zoals:

  • Telefoon
  • Creditcard
  • Pinpas
  • Smartwatch
  • Chip in je hand:

Die laatste vertellen we je graag meer overeven. Want ja, je kunt ook gewoon betalen met je hand! Via een speciaal apparaatje wordt er een NFC-chip ter grootte van een rijstkorrel in je hand geplant. Het (bijna sci-fi) fenomeen wordt al een tijdje in Zweden uitgetest, waar nu al meer dan 4000 inwoners rondlopen met zo’n dergelijke chip. Het betalen ermee hebben ze nog niet uitgeprobeerd, maar er lopen vandaag de dag wel een aantal Zweden gewoon de sportschool binnen door hun hand bij het poortje te houden.

Mobiel betalen instellen op je telefoon

Kun jij al betalen met je mobiele telefoon? Het is heel handig om dat in te stellen. Je vergeet namelijk sneller je portemonnee dan je telefoon, right? Zo sta je nooit meer met rode wangen bij de kassa.

Mobiel betalen instellen voor Android

Bij veel banken kun je contactloos betalen met een Android telefoon, zoals de Samsung Galaxy S21 Plus. Enige dat je nodig hebt: je telefoon moet niet jaaaaren oud zijn. Zo heb je Android 5 of hoger nodig. Geen paniek: grote kans dat je aan die eis voldoet. Android 5 stamt uit 2014! Ook heeft je telefoon heeft een NFC-chip nodig. Anders kun je er niet mee betalen.

contactloos betalen google pay

Het instellen werkt per bank vaak net even anders. Zo kun je bij Rabobank en ING met hun mobiel bankieren app contactloos betalen. Maar bij veel andere banken regel je het bijvoorbeeld via de app ‘Google Pay’.

Kun je niet met je mobiel bankieren app van je bank betalen? Download dan Google Pay, voeg je bankgegevens toe en klaar ben je! Houd je telefoon dicht bij de betaalautomaat en het geld wordt van je bankrekening afgeschreven. Je hoeft de app niet te openen en je hebt ook geen internetverbinding nodig.

App image
Google Wallet
Rating starRating starRating starRating starRating star

Fast, secure access to everyday essentials like cards, passes or tickets

Mobiel betalen instellen voor iPhone
Heb je een iPhone, zoals de iPhone 13 Pro Max? Dan betaal je contactloos met Apple Pay. Je moet dan wel eerst even je bankpas registreren op je telefoon. Dat doe je door in de ‘Wallet app’ op je telefoon op de + te drukken. Zo voeg je je bankpas toe en laat je je bank dit controleren. Is het verzoek goedgekeurd? Dan betaal je vanaf dan simpel met je telefoon.

Daarbij kun je ook een extra handeling doen om je betaling te bevestigen. Dat kan met je vingerafdruk, gezichtsherkenning of de ontgrendelingscode van je telefoon. Slim én veilig! Verder kun je Apple Pay zo vaak gebruiken als je wilt. Je gebruikt namelijk de limiet per dag of week die je bij je bank hebt ingesteld.

Slim voor je bankpas: betaallimiet verlagen

Handig om te doen. Je betaallimiet verlagen bij je bank. Puur voor de veiligheid. Want stel: je bent je telefoon kwijt en je hebt geen betaallimiet ingeschakeld, dan kan een dief eenvoudig heel veel euro’s afrekenen met jouw telefoon. Als je een limiet instelt, weet je zeker dat je niet meer dan het ingestelde bedrag kwijt bent.

Alternatief voor contactloos betalen?

Heeft je telefoon geen NFC-chip of kun je niet contactloos betalen met je telefoon via je bank? Dan is er altijd nog Tikkie. Dit is zo ondertussen zo een vertrouwde manier van betalen, dat de app ook steeds vaker gebruikt wordt om mee af te rekenen in winkels. Dit werkt vaak via het scannen van een QR-code. Ook makkelijk toch?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt